Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS WHO a Čína mohli na pandémiu reagovať rýchlejšie, uviedla vyšetrujúca komisia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Peking mali konať rýchlejšie, keď sa ochorenie COVID-19 prvýkrát objavilo v Číne. K tomuto záveru dospela nezávislá skupina vyšetrujúca celosvetovú reakciu na výskyt nákazy koronavírusom. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Nezávislú komisiu pre pripravenosť a reakciu na pandémiu zriadila samotná WHO. Vo svojej druhej správe komisia uviedla, že hodnotenie "časovej postupnosti skorej fázy nákazy prinieslo záver, že bolo možné konať rýchlejšie, a to už na základe prvých prejavov". Ochorenie COVID-19 prvýkrát zistili v stredočínskom meste Wu-chan koncom roka 2019. Potom sa rozšírilo za hranice Číny a spôsobilo pohromu po celom svete. Vyžiadalo si vyše dva milióny ľudských životov a oslabilo ekonomiky štátov. Nezávislá komisia vo svojej správe napísala, že je "jasné", že miestne a celoštátne zdravotnícke úrady v Číne mohli v januári zaviesť opatrenia na ochranu verejného zdravia "dôraznejšie". Komisia kritizovala aj WHO za pomalé reagovanie na začiatku krízy a poukázala na to, že organizácia zvolala svoj krízový štáb až 22. januára 2020.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Tento štáb ani neodsúhlasil vyhlásenie nákazy nového koronavírusu za "stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC)", čo je v jeho ponímaní najvyšší stav núdze. Štáb tak urobil až o týždeň. "Nie je jasné, prečo sa štáb nestretol skôr, a urobil to až v tretí januárový týždeň. Nie je jasné ani to, prečo sa na prvom stretnutí nedokázal dohodnúť na vyhlásení PHEIC," píše sa v správe. WHO čelila od začiatku krízy tvrdej kritike za svoje reakciu na šírenie koronavírusu - kritici jej vyčítali, že nevyhlásila včas pandémiu, ale aj to, že neodporučila nosenie rúšok.

Na WHO útočil ostro aj prezident USA Donald Trump, ktorý organizáciu obvinil z toho, že sfušovala riešenie pandémie a že je "bábkou Číny". Na pozadí toho vývoja členské štáty WHO vlani v máji schválili rezolúciu, ktorá vyzývala na "nestranné, nezávislé a komplexné hodnotenie... - aby sa posúdili skúsenosti a zúročili poznatky získané z reakcie sveta na pandémiu, ktorú koordinovala WHO".

Viac o téme: PandémiaČínaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu