Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vzájomné vzťahy sa vyostrujú: Twitter zablokoval účet čínskej ambasády v USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Sociálna sieť Twitter vo štvrtok dočasne zablokovala účet čínskeho veľvyslanectva v Spojených štátoch pre príspevok obhajujúci postoj čínskej vlády k moslimskej menšine Ujgurov v oblasti Sin-ťiang. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Na účte veľvyslanectva sa 7. januára objavil príspevok obsahujúci odkaz na článok v štátnom denníku China Daily, v ktorom sa píše, že "v rámci procesu vykoreňovania extrémizmu" sa čínskej vláde podarilo "emancipovať mysle ujgurských žien a propagovať rodovú rovnosť a reprodukčné zdravie", čím prestali byť "strojmi na výrobu detí".

Viacero svetových mocností kritizuje Čínu za vytvorenie táborov v regióne Sin-ťiang, kde je umiestnených viac ako milión Ujgurov či členov iných prevažne moslimských menšín. Má v nich tiež dochádzať k nútenej sterilizácii žien. Peking však tieto tvrdenia odmieta a tvrdí, že ide o tzv. školiace centrá, ktoré majú zabrániť tomu, aby títo ľudia páchali aktivity spojené so separatizmom a terorizmom.

Podľa vyjadrenia Twitteru spomínaný príspevok porušil pravidlá pre používateľov, pretože jeho obsah bol "dehumanizujúci". Účet veľvyslanectva bude "dočasne zablokovaný" dovtedy, kým nebude predmetný príspevok odstránený. Rezort čínskej diplomacie vo štvrtok označil rozhodnutie Twitteru za "mätúce". Je povinnosťou veľvyslanectva, aby sa k rozhodnutiu Twitteru vyjadrilo a uviedlo obsah spomínaného príspevku na pravú mieru. Samotná ambasáda však na krok Twitteru zatiaľ nereagovala.

Na účte čínskeho veľvyslanectva sa neobjavil nový príspevok od 9. januára. Predošlé príspevky sú bežnému užívateľovi však voľne prístupné, píše Reuters. Dočasné zablokovanie účtu čínskej ambasády prichádza dva dni po tom, čo dosluhujúci minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo označil kroky čínskej vlády namierené voči Ujgurom a príslušníkom ďalších prevažne moslimských menšín za genocídu a zločiny proti ľudskosti.

Viac o téme: USAČínaTwitterUjguri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu