Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Číne záchranári vytiahli prvého z uviaznutých baníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

PEKING - Záchranári v nedeľu vyslobodili prvého z 22 baníkov, ktorí po výbuchu 10. januára uviazli v bani na zlato v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na spravodajstvo štátnej televíznej stanice CCTV.

Podľa CCTV sa zachránený baník nachádzal v inej časti bane ako tej, z ktorej sa jeho desiatim kolegom podarilo po zavalení skontaktovať so záchranármi. Zábery televízie ukázali, ako ho vytiahli z bane v malom výťahu. Muž nedokázal stáť na nohách. Čínske štátne médiá vo štvrtok informovali, že jeden z uviaznutých baníkov medzičasom podľahol zraneniam hlavy spôsobeným výbuchom. Zo zvyšných 21 baníkov sa podarilo záchranárom skontaktovať 11. Muž, ktorý zomrel po úraze hlavy, bol v kóme. Dvaja ďalší sú v zlom zdravotnom stave.

Záchranári spúšťajú k baníkom, s ktorými sú v kontakte stravu a lieky a pokračujú v odstraňovaní sutín i vŕtaní ďalších tunelov v snahe zabezpečiť pre nich vetranie a telefonické spojenie. Záchranári sa domnievajú, že poznajú polohu jedného z desiatich baníkov, s ktorými sa zatiaľ nedokázali skontaktovať. Zvyšným deviatim sa šance na prežitie znižujú každým dňom. V piatok záchranári uviedli, že vyslobodenie baníkov im môže trvať aspoň ďalšie dva týždne. Vŕtacie práce im značne sťažujú masívne sutiny. Podľa samosprávy v mestskej prefektúre Jen-tchaj je banská šachta zavalená v 350-metrovej hĺbke zhruba 70 tonami sutín.

Jeden zo záchranných tunelov má byť dostatočne široký na to, aby ním mohli baníkov vytiahnuť na povrch. Polícia po výbuchu zadržala dvoch vedúcich pracovníkov, ktorí o nehode informovali úrady až po vyše 24 hodinách. Príčina explózie nie je známa. V bani v čase nehody prebiehali stavebné práce. Čínske bane patrili medzi najnebezpečnejšie na svete, pričom každý rok v nich dochádzalo približne k 5000 smrteľným úrazom. Bezpečnosť sa dramaticky zlepšila po tom, ako úrady pred približne 15 rokmi zreformovali celé odvetvie.

Viac o téme: BaníciZáchranaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu