Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Grécko navrhlo von der Leyenovej zavedenie očkovacieho preukazu: Má zvýšiť mobilitu v EÚ

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v liste zaslanom predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej navrhol, aby EÚ zaviedla očkovací preukaz, ktorý by uľahčil voľný pohyb osôb očkovaných proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom v utorok spravodajský server Politico.eu.

"Je nevyhnutné dospieť k spoločnej dohode o tom, ako by osvedčenie o zaočkovaní malo vyzerať, aby bolo akceptované vo všetkých členských štátoch," napísal Mitsotakis. Podľa gréckeho premiéra je čo najrýchlejšie obnovenie slobody pohybu nevyhnutnou a základnou prioritou pre všetkých v EÚ. Grécko sa podľa jeho slov povinné očkovanie zaviesť nechystá a ani z neho nechce urobiť nevyhnutnú podmienku pre cestovanie.  Zaočkované osoby by mali mať možnosť voľne cestovať, čo tiež podľa Mitsotakisa poslúži ako pozitívny podnet v úsilí povzbudiť ľudí dať sa zaočkovať.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Grécky premiér povedal, že kampaň zameranú na jednotný očkovací preukaz by bolo treba spustiť čo najskôr. Dlhodobé skúsenosti, ktoré EÚ získala počas vývoja on-line formulára The Passenger Locator Form (PLF) podľa Mitsotakisa ukázali naliehavosť mobilizácie na vysokej úrovni v rámci celej EÚ. Týždenník Politico pripomenul, že 21. januára sa koná summit EÚ prostredníctvom videokonferencie a Mitsotakis by na ňom chcel o týchto očkovacích preukazoch diskutovať.

Viac o téme: GréckoKoronavírusUrsula von der LeyenováOčkovací preukaz. Európska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu