Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EÚ podporí projekty na odber krvnej plazmy v rámci hľadania liečby KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) poskytne 36 miliónov eur na 24 projektov na odber krvnej plazmy od darcov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Darovaná krvná plazma sa použije na liečbu pacientov infikovaných koronavírusom, informovala v pondelok EK.

Vyčlenené finančné granty sú výsledkom výzvy, ktorú EK vlani v júli zaslala všetkým verejným a neziskovým krvným službám v celej EÚ a v Británii, aby sa uchádzali o financovanie nákupu zariadenia na odber krvnej plazmy. Podpora EK má pomôcť rozšíriť už existujúce programy alebo odštartovať nové.

Projekty sa uskutočnia v 14 členských štátoch EÚ (Belgicko, Bulharsko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Taliansko) a v Spojenom kráľovstve. Vo väčšine prípadov budú zahŕňať vyplácanie finančných prostriedkov veľkému počtu miestnych centier na odber krvi alebo krvnej plazmy (spolu viac ako 150 odberných centier).

"Teraz bude možné zvýšiť odber krvnej plazmy, čo pomôže pri využití rekonvalescentnej plazmy ako možnej sľubnej liečby," uviedla eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová. Zdôraznila, že je potrebné preskúmať všetky možnosti, aby bolo možné vyvinúť účinnú a dostupnú liečbu COVID-19.

Poskytnuté granty podporia nákup množstva prístrojov na plazmaferézu a súvisiaceho vybavenia, vrátane súprav na odber, skladovacieho vybavenia, laboratórneho testovania a charakterizácie plazmy a organizačných zmien v odberných centrách.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Možná liečba spočíva v transfúzii rekonvalescenčnej plazmy chorým pacientom s cieľom zvýšiť ich imunitu a schopnosť bojovať proti novému typu koronavírusu. Odobranú krvnú plazmu môže využiť aj priemysel na čistenie protilátok na výrobu liekov proti COVID-19 (imunoglobín).

Účinnosť oboch týchto prístupov sa skúma na celom svete, aj vo výskumných projektoch EÚ financovaných z programu Horizont 2020. Obe potenciálne liečby sa spoliehajú na zber veľkého množstva rekonvalescentnej plazmy darovanej uzdravenými pacientmi. Predbežné výsledky sú sľubné a svedčia o malom výskyte nežiaducich reakcií. Doterajšie výsledky naznačujú, že včasná transfúzia darovanej krvi s vysokou koncentráciou protilátok je najúčinnejšia pri znižovaní úmrtnosti infikovaných pacientov.

Viac o téme: LiečbaKoronavírusKrvná plazmaOdbery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu