Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovinská opozícia stiahla návrh na vyslovenie nedôvery vláde: Dôvodom je KORONAVÍRUS

Janez Janša
Janez Janša (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinská opozícia stiahla v utorok návrh na vyslovenie nedôvery stredopravicovej vláde premiéra Janeza Janšu. Rozhodla sa v obave, že by nezískala dostatočný počet hlasov po tom, ako išli pre pozitívny výsledok testu na koronavírus do karantény dvaja opoziční poslanci. Informovala o tom agentúra AFP.

Päť ľavicových opozičných strán predložilo v piatok návrh na vyslovenie nedôvery vláde Janšu, ktorého obvinili z toho, že pandémiu zneužíva na útoky voči kritickým médiám a posilňuje si kontrolu nad štátnymi inštitúciami - podobne ako to robí jeho spojenec, maďarský premiér Viktor Orbán. Predseda Demokratickej strany dôchodcov Slovinska (DeSUS) Karl Erjavec v utorok na webe parlamentu uviedol, že sa rozhodol neuchádzať sa o post premiéra, dokým sa "pracovné podmienky poslancov nevrátia do normálu".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zrušené bolo aj stredajšie zasadnutie parlamentu, na ktorom sa malo hlasovať o nedôvere. Pri hlasovaní by chýbali prinajmenšom dvaja opoziční poslanci, ktorí mali pozitívny výsledok testu na koronavírus. Táto skutočnosť by podľa Erjavca "znížila pravdepodobnosť úspechu hlasovania". Strana DeSUS v decembri vystúpila z vládnej štvorkoalície vedenej Janšom. Vládna koalícia má však stále v 90-člennom parlamente podporu 47 poslancov, a teda väčšiny, uvádza AFP.

Opozícia sa pri predkladaní návrhu o vyslovení nedôvery obrátila na koaličnú stredoľavicovú Stranu moderného stredu (SMC) s výzvou o spojenie síl a zvrhnutie Janšovej vlády. Slovinský parlament pre pandémiu zasadá len virtuálne, to však neplatí v prípade tajného hlasovania o nedôvere.

Janša je lídrom protiimigračnej Slovinskej demokratickej strany (SDS). Vládu jeho strana SDS vytvorila v marci okrem strán SMC a DeSUS aj so stredopravicovou stranou Nové Slovinsko — Kresťanskí demokrati (Nsi). Stalo sa tak po januárovej rezignácii bývalého premiéra Marjana Šareca.

Viac o téme: PremiérOpozíciaSlovinskoĽubľanaKoronavírusJanez JanšaNedôvera vláde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu