Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Španieli by mohli kolektívnu imunitu nadobudnúť do konca leta 2021

(Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielsko by malo dosiahnuť kolektívnu imunitu svojho obyvateľstva voči novému druhu koronavírusu do konca leta 2021, a to v prípade, že bude dovtedy zaočkované dostatočné množstvo ľudí. Povedal to v nedeľu španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa, píše agentúra Reuters.

Vakcinačný program sa podľa slov ministra začne v januári a do konca leta budúceho roku by mali vakcínu dostať viac ako dve tretiny 47-miliónovej populácie krajiny. Illa pre noviny Publico uviedol, že o päť až šesť mesiacov by sa Európa mohla dostať na začiatok konca koronavírusovej pandémie. Ľudia nadobudnú imunitu buď očkovaním alebo po prekonaní ochorenia COVID-19, ktoré tento vírusu spôsobuje, dodal minister.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako prví by mali byť zaočkovaní zdravotní pracovníci a starší obyvatelia, oznámila koncom novembra tamojšia vláda. V prvom štádiu sa chce vláda zamerať najmä na zhruba 2,5 milióna najzraniteľnejších ľudí.

Illa ľudí varoval, aby nepoľavili z obozretného správania sa ani počas Vianoc. Španielsko je čo sa týka šírenia koronavírusu jednou z najhoršie zasiahnutých krajín v Európe. V krajine potvrdili podľa údajov rezortu zdravotníctva do nedele už 1.730.500 pozitívne testovaných osôb a 47.624 súvisiacich úmrtí.

Viac o téme: ImunitaŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu