Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Španielsky parlament schválil návrh zákona o vzdelávaní

Španielsky premiér Pedro Sanchez
Španielsky premiér Pedro Sanchez (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

MADRID - Horná komora španielskeho parlamentu v stredu schválila návrh zákona o vzdelávaní, na základe ktorého Španielčina už nemusí byť hlavným vyučovacím jazykom na školách v krajine, informovala agentúra AFP.

Toto opatrenie bolo do návrhu zákona zahrnuté na základe požiadavky strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC). Menšinová vláda Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza potrebuje podporu ERC, pripomína AFP.

Horná komora (Senát) v utorok schválila návrh rozpočtu na rok 2021. ERC pomohla strane PSOE schváliť rozpočet, píše AFP. Hlavná opozičná Ľudová strana (PP) podľa AFP premiérovu stranu obvinila, že reformou v oblasti vzdelávania chcela vyjsť v ústrety ECR. Regionálne jazyky v Španielsku boli utláčané počas vlády bývalého diktátora generála Francisca Franca v rokoch 1939-75 a táto záležitosť je zvlášť vnímaná v Katalánsku, píše AFP.

Premiér Sánchez podľa AFP návrh zákona obhajoval a tvrdil, že odráža "jazykovú rozmanitosť" Španielska. Konzervatívne strany však upozorňujú, že reforma ohrozuje národnú jednotu krajiny. Tisíce ľudí proti návrhu zákona počas uplynulej nedele protestovali v Madride, Barcelone, Malage a ďalších španielskych mestách.

Viac o téme: VzdelávanieZákonSchválenieŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu