Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Ľudí vydesili správy o úmrtiach pri testovaní vakcíny: Ministerstvo odhalilo, ako to bolo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr, File)

BRATISLAVA - Úmrtia pri testovaní vakcíny proti novému koronavírus nesúviseli s testovaním ani s vakcínou samotnou. Na sociálnej sieti na to upozornilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Správu o úmrtiach nepopiera, ale hovorí o vytváraní klamlivého obrazu.

"Minulý týždeň sa na niektorých weboch objavila správa, že pri testovaní vakcíny od firmy Pfizer zomrelo šesť ľudí, pričom štyria boli v skupine, ktorá dostala placebo, a dvaja dostali vakcínu. Táto správa nie je hoax, je pravdivá, napriek tomu vytvára klamlivý obraz, keď je podaná bez potrebného kontextu a súvislostí," uviedol rezort zdravotníctva. 

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vysvetlil, že do tretej fázy klinického skúšania sa zapojilo viac ako 40 000 dobrovoľníkov. Z dvoch ľudí, ktorí dostali vakcínu, zomrel jeden na zastavenia srdca a druhý na artériosklerózou. "Žiadne z týchto úmrtí nesúvisí s testovaním vakcíny. Úmrtia z týchto príčin sa vyskytujú v bežnej populácii v rovnakej frekvencii," odvolalo sa MZ SR na informácie Americkej liekovej agentúry s tým, že v akejkoľvek skupine s takýmto množstvom ľudí v populácii podobného vekového zloženia sa počas niekoľkých mesiacov vyskytnú podobné úmrtia. 

KORONAVÍRUS Ľudí vydesili správy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Ministerstvo ďalej zdôraznilo, že keď sa informácia o týchto úmrtiach podáva bez jasného vysvetlenia, že tieto úmrtia nie sú spojené so samotným testovaním, vytvára sa tým falošný obraz o rizikách vakcíny. MZ SR dodalo, že americká lieková agentúra vakcíny od spoločnosti Pfizer - BioNTech vyhodnotila ako bezpečné a účinné a od nedele sa v USA začali distribuovať.

Viac o téme: TestovanieVakcínaMinisterstvo zdravotníctvaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu