Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rok 2020 v zajatí pandémie: Takto sa vyvíjala situácia s koronavírusom vo svete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od prvých zvláštnych prípadov chorôb v Číne po globálnu výzvu historických rozmerov: Počas niekoľkých mesiacov boli milióny ľudí na celom svete infikované koronavírusom Sars-CoV-2.

Teraz už je vedcom, zdravotníkom a verejnosti jasné, že nákaza koronavírusom prebieha vo vlnách. Momentálne sa nachádzame v druhej, oveľa silnejšej vlne pandémie. Zdravotníci majú plné ruky práce. Nemocnice zápasia s nedostatkom miesta (napríklad Taliansko) a personálu.

Poďme sa pozrieť na hlavné udalosti spojené s nákazou novým koronavírusom. Oficiálne sa patogén prvýkrát objavil na trhu zo zvieratami v čínskom meste Wu-chan.

O podozrivej nákaze medzi prvými informoval 30. decembra lekár Li-Wen-liang. 3. januára ho zatkla polícia za šírenie lží. On však 6. februára sám podľahne Covidu-19. Neskôr sa čínskym vedcom podarilo dopátrať k prvému prípadu ochorenia. Jeho dátum stanovili na 17. november. Medzitým sa však v krajine nový koronavírus šíril ďalej.

Li-Wen-liang informoval medzi prvými o novom koronavíruse.
Zobraziť galériu (12)
Li-Wen-liang informoval medzi prvými o novom koronavíruse.  (Zdroj: TASR/ AP)

Prinášame vám chronológiu hlavných udalostí.

Január

8. januára: Až v tento deň čínski vedci potvrdili existenciu nového koronavírusu. Vláda o existencii epidémie neposkytla verejnosti žiadne informácie

9. januára: Pľúcne ochorenie je spôsobené novým typom koronavírusu, informujú čínske úrady. V ten istý deň je zaznamenaná prvá smrť spojená s vírusom.

V Číne v rekordne krátkom čase  stavajú provizórne nemocnice.
Zobraziť galériu (12)
V Číne v rekordne krátkom čase stavajú provizórne nemocnice.  (Zdroj: TASR/ AP)

21. januára: V USA oznámili prvý prípad nákazy.

24. januára: Nový vírus sa dostal do Európy. Prvý dôkaz je k dispozícii vo Francúzsku..

Koniec januára: koronavírus sa šíri do ďalších krajín sveta.

31. januára: objavujú prvých dvoch nakazených turistov z Číny, neskôr čísla rastú.

Február

11. február: WHO pomenovala novú pľúcnu chorobu Covid-19. Vírus sa začína nazývať Sars-CoV-2.

14. februára: V prípade Egypta sa vírus preukázateľne dostal do prvej krajiny v Afrike.

15. februára: Francúzsko hlási prvé úmrtie v Európe. Neskôr sú hlásené úmrtia aj s ďalších krajín.

23. február: V Európe je najviac postihnuté Taliansko s viac ako 150 zistenými infekciami. Krajina uzatvára mestá na severe.

 Výletná loď Diamond Princess, ktorú japonské úrady do karantény, keďže sa na jej palube objavil nový smrtiaci koronavírus, kotví v Jokohame 25. februára 2020.
Zobraziť galériu (12)
Výletná loď Diamond Princess, ktorú japonské úrady do karantény, keďže sa na jej palube objavil nový smrtiaci koronavírus, kotví v Jokohame 25. februára 2020.  (Zdroj: TASR/AP)

Marec

2. marca: Infekcie sa vyskytujú v približne 60 krajinách. Podľa WHO okolo 3 000 úmrtí.

9. marca: Taliansko vyhlásilo celú krajinu za uzavretú oblasť. Dax zaznamenal najvyššiu stratu od teroristických útokov z 11. septembra.

11. marca: WHO vyhlasuje globálnu pandémiu. Kancelárka Angela Merkelová varuje pred preťažením systému zdravotníctva.

17. marca: Majstrovstvá Európy vo futbale plánované na leto 2020 sa posunú o jeden rok. Koronavírus sa rozšíril do viac ako 156 krajín sveta.

19. marca: Taliansko je teraz krajinou s najvyšším počtom oficiálne hlásených úmrtí na svete. Doteraz zahynulo 3 405 ľudí infikovaných patogénom, oznámila civilná obrana.

Rok 2020 v zajatí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Antonio Calanni)

24. marca: Olympijské hry v Tokiu sa odkladajú o rok. USA ohlasujú ekonomickú pomoc v hodnote dvoch biliónov dolárov.

25. marca: Španielsko ako druhá krajina v Európe hlási 3 434 prípadov a viac úmrtí ako v Číne. dôsledkov krízy.

28. marca: Talianska provincia Bergamo je jedným z regiónov najviac postihnutých koronavírusom na svete. Krajina zaznamenala prvé úmrtie 22. februára - do konca marca zomrelo vyše 10 000 ľudí na alebo na korónový vírus.

29. marca: S viac ako 140 000 je v USA viac infekcií, ako je oficiálne zaznamenaných v ktorejkoľvek inej krajine na svete. Krátko nato je v samotnom New Yorku viac infikovaných ľudí ako v Nemecku ako celku. Španielsko zatvára „nepodstatné podniky“.

Apríl

6. apríla: Britský premiér Boris Johnson je liečený na jednotke intenzívnej starostlivosti pre infekciu Covid-19. Prvýkrát je v Nemecku viac ako 100 000 infikovaných ľudí.

9. apríla: Ministri financií EÚ sa dohodli na pomoci vo výške pol miliardy eur v koronavírusovej kríze.

26. apríla: Viac ako 200 000 ľudí na celom svete zomrelo po koronavírusovej infekcii.

29. apríla: V Nemecku začínajú farmaceutické spoločnosti Biontech a Pfizer testovať koronavírusovú vakcínu na ľuďoch.

Máj

5. mája: Testy starších vzoriek ukazujú, že nový koronavírus sa v Európe mohol rozšíriť už v decembri.

11. mája: Obmedzenia sa zmierňujú v niekoľkých obzvlášť ťažko postihnutých európskych krajinách. Napríklad vo Francúzsku môžu ľudia prvýkrát v týždňoch bezpodmienečne opustiť svoje domovy, v Španielsku to platí minimálne pre časť populácie.

17. mája: Brazília hlási za 24 hodín 15 000 nových infekcií. Krajina sa stáva ohniskom pandémie.

21. mája: Počet celosvetovo registrovaných infekcií presahuje hranicu piatich miliónov.

22. mája: Prvé nové vakcíny sú úspešne testované na ľuďoch.

Rok 2020 v zajatí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Jún

5. júna: Ministri vnútra EÚ sa dohodli na obnovení „úplnej slobody pohybu“ v Európe do 1. júla. Česká republika znovu otvára hranice s Nemeckom.

14. júna: Čína hlási najvyšší nárast nových infekcií koronavírusom od apríla, 57 infekcií za jeden deň. Deň predtým už bolo niekoľko obytných štvrtí v Pekingu uzavretých pre desiatky infekcií.

20. júna: V Španielsku sa skončila koronavírusová pohotovosť. To znamená, že 47 miliónov obyvateľov sa môže po 14 týždňoch opäť voľne pohybovať po krajine. K tomuto dňu má Španielsko viac ako 28 000 úmrtí súvisiacich s vírusom a 245 000 infikovaných.

28. júna: Podľa počtu Johns Hopkins University bolo týmto vírusom infikovaných viac ako desať miliónov ľudí na celom svete. Na infekciu alebo na následky infekcie zomrelo viac ako 497 000 ľudí.

Júl

3. júla: Európska komisia povolila za určitých podmienok použitie lieku Remdesivir proti pľúcnej chorobe Covid-19. Prípravok bol pôvodne vyvinutý proti ebole. Štúdie však preukázali, že Remdesivir môže skrátiť zotavenie pacientov liečených na Covid 19.

7.júla: USA medzitým oficiálne oznámili, že v roku 2021 opúšťajú WHO. Dôvodom má byť vplyv Číny na túto organizáciu. Viaceré štáty toto rozhodnutie kritizovali.

8. júla: Brazílsky prezident Jair Bolsonaro ochorel na koronavírus. Paradoxne práve on nákazu koronavírusom v predošlých vyjadreniach zľahčoval.

11.júla: V Prahe vzniklo nové ohnisko koronavírusu. V pražských Vinohradoch sa 11. júla konal v klube Techtle Mechtle bujarý večierok. Podľa hygienikov sa tam nakazilo 65 osôb. Neskôr toto číslo stúplo na vyše sto. Zaujímavé sú však detaily celého prípadu, ktorý v Česku vzbudil poriadny rozruch. Pri pití nápoja sa tam totiž používala len jedna slamka. Dievčina, ktorá infekciu do baru priniesla, takto nakazila aj futbalistov a florbalistov.

V pražskom klube sa
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/ Techtle Mechtle)

27. júla: WHO označila pandémiu koronavírusu ako najhoršiu globálnu zdravotnú núdzu vo svojej histórii.

August

11. augusta: Rusko schvaľuje prvú vakcínu proti koronavírusu na svete pre široké použitie.

26. augusta: V Česku spôsobil rozruch článok o cestovke, ktorá organizuje zájazdy na párty na chorvátskej pláži Zrce na polostrove Pag. Ľudia sa tu zabávali telo pri tele bez rúšok a nápoje si nechali nalievať do úst priamo z fľaše.

Takto to vyzerá na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Profimedia)

29. augusta: V Berlíne demonštrovalo 38 000 ľudí proti opatreniam na zadržanie koronavírusu v Nemecku. Súd zrušil zákaz protestu. Pretože sa nedodržiavali hygienické požiadavky, polícia demonštráciu rozpustila. Zatknutých bolo asi 300 ľudí. Pobúrenie spôsobila aj skutočnosťou, že pravicoví a takzvaní ríšski občania nakrátko obsadzujú schody budovy ríšskeho snemu.

September

1. septembra: V USA počet koronavírusových infekcií presiahol hranicu šiestich miliónov.

4. septembra: Takmer 9 000 každodenných infekcií vo Francúzsku predstavuje najvyšší nárast od začiatku tamojšej pandémie. V Nemecku sa vedie debata o krátení karanténnych časov.

29. septembra: Viac ako milión ľudí na celom svete zomrelo v súvislosti s novým koronavírusom.

30. septembra: Česká republika (aj Slovensko) zavádza núdzový stav z dôvodu pretrvávajúceho vysokého počtu infekcií.

Október

1. októbra: Európska agentúra pre lieky (EMA) začína testovať účinnosť a znášanlivosť prvej vakcíny v Európe. Takzvanú oxfordskú vakcínu vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity spolu s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca.

2. októbra: Americký prezident Trump a jeho manželka majú pozitívne testy na Sars-CoV-2. V španielskom hlavnom meste Madrid bol po jarnej ťažkej kríze opäť uvalený lockdown z dôvodu vysokej miery infekcie.

14. októbra: Ruský prezident Vladimir Putin oznámil registráciu už druhej vakcíny proti koronavírusu s názvom EpiVacCorona. V Rusku bola doposiaľ registrovaná iba jedna vakcína proti koronavírusu. Dostala názov Sputnik V a vyvinulo ju Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleju (NICEM). Táto vakcína bola zaregistrovaná v auguste ešte pred ukončením klinických skúšok, čo u svetových vedcov vyvolalo pochybnosti.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

18. októbra: Počet potvrdených infekcií stúpol na viac ako 40 miliónov na celom svete. Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo na následky Covid-19 viac ako 1,1 milióna ľudí.

31. októbra: USA prvýkrát zaznamenávajú viac ako 100 000 nových prípadov denne. Vysokú mieru nových infekcií majú aj ďalšie európske krajiny, ako napríklad Taliansko a Francúzsko. V Belgicku je situácia dramatická: tam je miera infekcie deväťkrát vyššia ako v Nemecku.

November

1. novembra: V Austrálii po prvýkrát za takmer päť mesiacov neexistujú žiadne nové prípady nákazy.

5. novembra: Napriek prísnejším obmedzeniam kontaktov počet nakazených koronavírusom v Európe naďalej prudko rastie. Česká republika, Rakúsko, Švédsko a Francúzsko majú nové maximá - rovnako ako Nemecko. Denne je tu viac ako 20 000 nových infekcií.

8. novembra: Počet potvrdených infekcií na celom svete stúpa na viac ako 50 miliónov. Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo na následky Covid-19 viac ako 1,25 milióna ľudí.

9. novembra: Firmy Pfizer a BioNTech Pfizer a BioNTech oznámili, že vakcína, na ktorej vývoji spolupracujú, má 90-percentnú účinnosť. Správu pozitívne prijali trhy a akcie po celom svete sa prudko posilnili.

Firma Pfizer, ktorá vyrába
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

15.novembra: Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že je krajina bude nasledovať Slovensko a zavedie plošné testovanie na koronavírus antigénovými testami.

16.novembra: Americká biotechnologická spoločnosť Moderna oznámila, že jej vakcína proti covidu-19 má účinnosť 94,5 percenta. O výsledkoch rozsiahlej klinickej štúdie informovala týždeň po americkej firme Pfizer, ktorej očkovacia látka má podľa oznámenia výrobcu 90-percentná účinnosť.

20. novembra: Spoločnosti BionTech a Pfizer požiadali o schválenie svojej vakcíny v USA.

December

1. decembra: Deň po tom ako Moderna, Pfizer a Biontech požiadali o schválenie EÚ pre svoju koronavírusovú vakcínu. Spoločnosť oznámila v utorok.

2. decembra: Veľká Británia schválila vakcínu od spoločnosti Pfizer a BioNTech. Briti sa tak dostanú k očkovaniu skôr ako EÚ a USA.

4. decembra: Hromadné testovanie obyvateľstva Rakúska na nový druh koronavírusu, ktoré sa začalo v piatok vo Viedni a v spolkových krajinách Voralbersko a Tirolsko, sprevádzali technické problémy a pred odbernými miestami sa tvorili dlhé rady.

6. decembra: Americký prezident Donald Trump v nedeľu oznámil, že pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2 mal aj jeho právnik Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani po operácii
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stovky ľudí sa zhromaždili v nedeľu v Prahe na dvoch protestoch namierených proti opatreniam českej vlády v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Mnohí z demonštrantov nemali rúška a nedodržiavali rozstupy.

8. decembra: Európska komisia (EK) presadila nové opatrenia, ktoré členským štátom umožnia oslobodiť nemocnice, lekárov a jednotlivcov v EÚ od dane z pridanej hodnoty (DPH) pri nákupe vakcín proti koronavírusu a testovacích súprav. Uvádza sa to v utorkovom vyhlásení eurokomisie.

Margaret Keenanová, 90-ročná britská seniorka, sa stala v utorok prvou osobou na svete, ktorá dostala vakcínu proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech.

V Británii sa objavili dva prípady na alergickú rekciu na vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech.

11. decembra: Nemecko zaznamenalo doteraz najvyššií denný prírastok počtu nakazených koronavírusom aj najvyšší denný počet úmrtí s covidem-19. Informoval o tom  Inštitút Roberta Kocha (RKI). Pozitívny test malo uplynulý deň 29.875 ľudí, s covidem-19 zomrelo 598 infikovaných.

Premiér Francúzska Jean Castex oznámil, že epidémia koronavírusu v krajine nebola dostatočne potlačená, a vláda preto oddiali otvorenie kultúrnych a športových zariadení o ďalšie tri týždne, do 7. januára. Od 15. decembra sa tiež o hodinu predĺži nočný zákaz vychádzania, bude platiť od 20 hodín do 6 hodín, vrátane silvestrovskej noci, pre ktorú pôvodne mala platiť výnimka. Francúzi môžu byť v noci mimo svoje bydlisko len na Štedrý večer.

16. decembra: V celom Nemecku sa kvôli nepriaznivému vývoju pandémie covidu-19 zatvoria obchody, ktoré nepredávajú tovar každodennej potreby. Neotvoria sa ani školy. Sprísnené opatrenia proti šíreniu koronavírusy začínajú platiť aj v Londýne. V britskej metropole sa opäť zatvoria krčmy, kina či divadla.

17, decembra: U zdravotníčky na americkej Aljaške sa po naočkovaní vakcínou firiem Pfizer a BioNTech objavila alergická reakcia. Oznámila to zástupkyňa tamojšieho zdravotníckeho systému Anne Zinková. V USA ide o prvý prípad negatívnej reakcie na vakcínu od pondelka, kedy v Spojených štátoch očkovanie odštartovalo.

Rok 2020 v zajatí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/ AP)

21.decembra: Európska agentúra pre lieky (EMA) odporúča podmienečné schválenie rotikoronavírfusovej vakcíny od spoločnosti Biontech a amerického farmaceutického giganta Pfizer v EÚ. Úrad to oznámil v Amsterdame.

Nová mutácia koronavírusu vo Veľkej Británii vyvoláva diskusie v ďalších krajinách EÚ. Európske štáty zavádzajú cestovné obmedzenia. Nová mutácie koronavírusu sa v Británii objavila už v septembri a v novembri tvorila zhruba štvrtinu prípadov infekcie v Londýne. Je o 70 percent nákazlivejšia ako jej pôvodná forma.

22. decembra: Farmaceutické spoločnosti testujú, či sú ich vakcíny účinné aj proti novej mutácii koronavírusu.

Európa sa stala v utorok prvým regiónom sveta, ktorý prekročil hranicu 500.000 úmrtí na ochorenie COVID-19.

24. decembra: V Nigérii identifikovali ďalší variant koronavírusy. Podľa afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) ide o inú mutáciu, než je tá zistená v Británii a Juhoafrickej republike.

V Británii sa objavili dva prípady ďalšej mutácie koronavírusu - okrem tej, ktorá vyvolala rozruch v predchádzajúcich dňoch. Obaja pacienti nedávno cestovali do Juhoafrickej republiky. A aj táto nová varianta sa šíri rýchlejšie ako tie pôvodné.

Viac o téme: SvetPandémiaNákazaKoronavírusRok 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu