Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Desivé následky pandémie: Vyše miliarda ľudí môže žiť v extrémnej chudobe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell)

NEW YORK - Vyše miliarda ľudí by do roku 2030 mohla žiť v extrémnej chudobe, spôsobenej dlhodobými následkami pandémie koronavírusu. Uvádza sa to v štúdii OSN zverejnenej vo štvrtok, z ktorej citovala tlačová agentúra DPA.

Tento počet by sa mohol dosiahnuť, ak sa zotavovanie po pandémii bude časovo naťahovať a bude stále trvať ekonomická kríza, čo dotlačí ďalších 207 miliónov ľudí do chudoby, napísal Rozvojový program OSN. Podľa východiskového scenára, založeného na súčasnej úmrtnosti a nedávnych odhadoch rastu Medzinárodného menového fondu, nasledujúcich desať rokov klesne pod hranicu chudoby ďalších 44 miliónov ľudí, píše sa v štúdii UNDP.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Nárast extrémnej chudoby sa však dá odvrátiť, uviedol UNDP. Prostredníctvom investícií do sociálnych programov, verejnej správy, digitalizácie a zelenej ekonomiky môže byť predpandemická rozvojová krivka dokonca zvýšená - a z chudoby sa vymaní 146 miliónov ďalších ľudí.

"Pandémia ochorenia COVID-19 je križovatkou a rozhodnutia, ktoré lídri teraz robia, môžu svet poslať veľmi odlišnými smermi," povedal na tlačovej konferencii Achim Steiner z UNDP. "Máme príležitosť investovať do činov tohto desaťročia, ktoré nielen pomôžu ľuďom zostaviť sa z ochorenia COVID-19, ale nastavia rozvojovú dráhu ľudí a planéty smerom k spravodlivejšej, odolnejšej a zelenšej budúcnosti." dodal Steiner.

Viac o téme: ChudobaOSNKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu