Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Situácia s KORONAVÍRUSOM sa dramatizuje: Pacienti v Taliansku opäť ležia na chodbách

Vojaci postavili pred nemocnicou veľké stany.
Vojaci postavili pred nemocnicou veľké stany. (Zdroj: Profimedia)

RÍM - Talianske jednotky intenzívnej starostlivosti v súčasnosti každý deň zapĺňa zhruba ďalších 100 pacientov s Covidom-19 a v súčasnosti je už 2 749 postelí obsadených. A zvyšuje sa aj tlak na normálne oddelenia. Situácia ešte nie je taká dramatická ako v marci, ale krivka smeruje strmo nahor: Čoraz viac nemocníc hlási, že je na pokraji zrútenia.

Fotografie z kliník sú dramatické. Preplnené pohotovosti, pacienti blízko pri sebe. Ľudia, ktorí potrebujú ventiláciu, ležia na provizórnych posteliach na chodbe.

Situácia je obzvlášť napätá na severe a juhu krajiny. Červenými zónami sú v súčasnosti ekonomicky silné Lombardsko, Piemont, Valle d'Aosta a juh Kalábrie.

Napríklad na turínskom predmestí Rivoli (Piemont) postavila armáda pred nemocnicou stany na zvýšenie kapacity. Odtiaľ pochádzajú aj fotografie pacientov na chodbe. „Nemáme slov,“ komentoval odbory opatrovateľov NurSind - a vyzvali na „urgentnú pomoc vlády“.

Pacienti museli byť prevezení z inej turínskej nemocnice. Zdanlivo surrealistická fotografia dlhej kolóny sanitiek sa stala virálnou: cez ulicu veľkomesta strašidelne svieti modré svetlo, zatiaľ čo chorí sú odvážaní z kliniky Mauriziano, lebo tam už nemôžu byť liečení,

Krátko predtým v tej istej nemocnici zomrel muž (46), ktorého lekári pôvodne poslali preč. Talianske médiá informovali, že pacientovi s Covidom bolo povedané, aby išiel domov a vzal si paracetamol. Na druhý deň sa vrátil v podstatne horšom stave, o niečo neskôr bol mŕtvy, teraz je to prípad prokurátora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dieci ambulanze in coda sotto casa. Una luce blu che ha riempito tutti gli appartamenti della via. Senza sirena, quindi vuote (spero) e in procinto di tornare al deposito, o dove vanno a dormire le ambulanze quando finiscono un turno. Però impressionante. E siccome mi ha impressionato, ho filtrato la foto in modo che sembrassero tante macchinine giocattolo, per mettere un po’ di distanza fra me e loro e avere un po’ meno tristezza. Con tutto che le ambulanze sono speranza di vita ❤️ #covid_19 #ambulance #torino AGGIORNAMENTO DEL 4 NOVEMBRE Ieri sera ho postato questa foto accompagnata da un commento che rappresenta una sensazione mia, a metà tra la preoccupazione e la speranza. Stamattina un amico giornalista mi ha chiesto di poterla usare e vedo che ormai è diventata virale perché l'hanno ripresa in molti. Capisco che è una foto che può essere considerata "simbolica" di un momento, e non è mio interesse in alcun modo partecipare alla discussione generata. Per amor di verità voglio riportare quanto mi hanno segnalato diverse persone e cioè che si trattava di una fila di ambulanze che dall'Ospedale Mauriziano di Torino - ormai giunto al limite di posti letto - portavano i pazienti al nuovo centro Covid dell'Ospedale di Tortona. La situazione è quello che è, lo riconosciamo tutti. Non vorrei che una foto venisse strumentalizzata associandola a chissà quale complotto. Io per primo non sapevo cosa fosse quella fila di ambulanze, e me lo domandavo, sperando che non fossero piene (lo erano) e rivolgendo un pensiero di affetto e riconoscenza verso tutti gli operatori sanitari. Da tutto questo traggo una riflessione: una foto può certamente essere rappresentativa di un clima. Una foto accompagnata da sensazioni personali però non è "una notizia". Non costruiamo narrazioni imprecise che travisano o aggiungono "fatti" a un post di impressioni personali.

Príspevok, ktorý zdieľa Pietro Izzo (@pietroizzo),

Pritom nemocnica Mauriziano bola modernizovaná až v polovici októbra, aby mohla prijať viac pacientov s Covidom. Ale miest nie je aj tak dosť.

Aj inde sa situácia sa tiež blíži do červené zóny. Napríklad v Empoli pri Florencii (Toskánsko) cez víkend kapitulovala pohotovosť. Asi 20 pacientov bolo prevezených do iných nemocníc.

Ranieri Guerra, zástupca riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie, hovoril o „alarmujúcich číslach“ a „nasýtených staniciach“.

„Situácia v nemocniciach je viac-menej dramatická v celom Taliansku,“ varoval Walter Ricciardi, poradca talianskeho ministra zdravotníctva Roberto Speranza. „Tí, ktorí idú do nemocnice, sú opäť ťažkými prípadmi a mnohí musia zostať doma.“

Medzitým úrady v krajine so 60 miliónmi obyvateľov naďalej hlásia vysoký počet infekcií. V nedeľu bolo zaznamenaných 32 616 nových prípadov. Plus 331 mŕtvych.

To znamená, že zaťaženie nemocníc bude v nasledujúcich týždňoch prakticky nevyhnutne narastať. Pretože príslušný počet nových infekcií sa prejaví až s oneskorením závažným ochorením a nakoniec pri obsadenosti lôžok intenzívnej starostlivosti.

Poradca pre zdravie Ricciardi zistil, že čas bol zjavne premrhaný. Sprísnené koronavírusové pravidlá, ktoré v piatok vstúpili do platnosti v Taliansku, pravdepodobne prejavia svoj účinok až o niekoľko týždňov: „Najprv uvidíme spomalenie, potom sploštenie a potom pokles - ale to bude iba o mesiac alebo mesiac a pol.“ 

Dovtedy sa talianske lekárske povolanie pripravuje na výnimočný stav. „Lekári sa obávajú, že táto druhá vlna nebude búrkou,“ uviedol lekársky prezident Filippo Anelli, „ale vlnou tsunami, ktorá by mohla premôcť zdravotný systém.“

Viac o téme: NemocnicePreplnenéTalianskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu