Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež ponúka pri Vatikáne rímskym bezdomovcom bezplatné testy na KORONAVÍRUS

Pápež František po prvýkrát s rúškom na verejnosti
Pápež František po prvýkrát s rúškom na verejnosti (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Pápež František ponúka bezplatné testy na koronavírus chudobným ľuďom a bezdomovcom v Ríme v rámci aktivít rímskokatolíckej cirkvi k Svetovému dňu chudobných. Ten pripadá na nedeľu 15. novembra. Vo štvrtok o tom informoval Vatikán, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Výtery robia na klinike pri Námestí svätého Petra, ktorú pápež zriadil pre niekoľkými rokmi. Jej úlohou je poskytovať základnú lekársku starostlivosť ľuďom v núdzi, z ktorých niektorí žijú na uliciach v rímskej štvrti okolo Vatikánu. Taliansko v stredu prekročilo hranicu jeden milión prípadov nákazy, pričom preskočilo Mexiko a stalo sa jednou z najhoršie postihnutých krajín na svete, ukazujú výpočty agentúry Reuters. Arcibiskup Rino Fisichella povedal novinárom, že na klinike robia približne 50 testov na koronavírus denne a táto iniciatíva bude pokračovať neurčito dlhý čas.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Tí, čo majú negatívny výsledok testu, dostávajú certifikát, ktorý im umožňuje vstúpiť do útulku, a ľudia s pozitívnym testom sú nasmerovaní na ďalšiu liečbu. Mnohí z bezdomovcov v Taliansku sú cudzinci, ktorí v štátnom zdravotnom systéme nemajú svojho alebo rodinného lekára, a Talianom, z ktorých sa stanú bezdomovci, napríklad pre ekonomické ťažkosti, je často nepríjemné ísť za svojím rodinným lekárom. Pápež vyhlásil Svetový deň chudobných pred štyrmi rokmi, aby pritiahol pozornosť na ľudí v núdzi, predovšetkým v rozvojových krajinách. Deň sa bude sláviť aj túto nedeľu.

František v predchádzajúcich rokoch celebroval bohoslužbu pre tisíce chudobných v Bazilike svätého Petra a potom podával vo vatikánskej aule obed pre 1500 bezdomovcov. Z dôvodu pandemických obmedzení sa na bohoslužbe v obrovskej bazilike zúčastní iba 100 chudobných ľudí. Obed bol zrušený, ale chudobným rodinám doručia okolo 5000 potravinových balíkov, vrátane 2,5 tony cestovín darovaných talianskou potravinárskou spoločnosťou. Študentom na menej prosperujúcich predmestiach Ríma rozdajú vyše 350.000 rúšok.

Viac o téme: BezdomovciPápežVatikánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu