Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sever Talianska pôjde slovenskou cestou: Plošné testovanie na KORONAVÍRUS odštartuje o pár dní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák, SITA/AP)

RÍM – Taliansko v stredu prekročilo hranicu milióna prípadov nákazy novým koronavírusom. Vláda prijala prísne opatrenia, aby sa spomalilo šírenie nákazy, avšak reštrikcie ako také podľa prezidenta talianskej provincie Južné Tirolsko, kde sa výrazne zhoršila epidemiologická situácia, nemusia stačiť. Provincia sa preto rozhodla ísť po vzore Slovenska.

Koronavírusová infekcia zasiahla Taliansko ako prvú krajinu v Európe. Covidom-19 boli začiatkom roka najvážnejšie zasiahnuté severotalianske oblasti. Vláda preto zaviedla bezprecedentnú celoštátnu karanténu - lockdown, ktorý síce výrazne spomalil prenos vírusu, no ničil ekonomiku.

Situácia s KORONAVÍRUSOM sa dramatizuje: Pacienti v Taliansku opäť ležia na chodbách

Po pokojnejšej situácii počas leta však začali prípady nákazy v posledných týždňoch znovu rásť, ako vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Vláda premiéra Giuseppeho Conteho zaviedla celoštátny nočný zákaz vychádzania a nariadila aj skoršie zatváranie barov a reštaurácií. Avšak v regiónoch, kde je výskyt prípadov najväčší, nariadila úplné zatvorenie týchto podnikov a aj ďalšie obmedzenia v pohybe obyvateľstva.

Zdravotník v Taliansku
Zobraziť galériu (3)
Zdravotník v Taliansku  (Zdroj: SITA/AP)

Šéf oddelenia pre infekčné choroby v poprednej milánskej nemocnici Sacco, Massimo Galli, v pondelok varoval, že situácia sa "už do veľkej miery vymkla spod kontroly". „Neustále sledujeme vývoj nákazy a kapacitu nášho zdravotníckeho systému a jeho schopnosť reagovať na situáciu,“ uviedol premiér. „Predovšetkým sme si istí, že čoskoro uvidíme účinky obmedzujúcich opatrení, ktoré sme už zaviedli,“ dodal Conte.

Severné Taliansko pôjde "slovenskou cestou"

Taliansky denník Corriere Della Sera napísal, že v autonómnej provincii Bolzano (Južné Tirolsko), ktorá bola v uplynulých dňoch vyhlásená za červenú zónu, prebehne masívne pretestovanie obyvateľstva. Má sa dotknúť okolo 350.000 ľudí. Zo slov prezidenta menovanej provincie Arnoa Kompatschera vyplýva, že cieľom je odhaliť ľudí, ktorí sú pozitívni a bezpríznakoví. Plošné testovanie plánujú spustiť od 20. novembra.

Testy na odbernom mieste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Testovanie antigénovými testami sa začne v posledných dňoch budúceho týždňa. Cieľom je vykonať 350.000 testov, aby sa identifikovali asymptomatickí pozitívni. Napríklad na Slovensku sa uskutočnilo rozsiahle testovanie týchto rozmerov,“ uviedol Kompatscher.

Taliansko je desiatou krajinou, ktorá prekročila hranicu milióna prípadov nákazy, po USA, Indii, Brazílii, Rusku, Francúzsku, Španielsku, Argentíne, Spojenom kráľovstve a Kolumbii, vyplýva z výpočtov agentúry AFP.

Viac o téme: TalianskoNákazaCovid-19KoronavírusPlošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu