Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výzva pre Trumpa, aby uznal porážku a začal s odovzdávaním moci: Môže to byť problém

Donald Trump Zobraziť galériu (11)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber)

WASHINGTON - Nadstranícka skupina Center for Presidential Transition pozostávajúca zo zástupcov troch predchádzajúcich administratív USA, ktorá si dala za úlohu pomáhať pri zmene vlády po voľbách, vyzvala v nedeľu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby okamžite začal proces prípravy na odovzdanie moci svojmu zvolenému nástupcovi Joeovi Bidenovi.

"Bola to náročná predvolebnú kampaň, ale dejiny sú  plné príkladov prezidentov, ktorí po takýchto kampaniach elegantne pomohli svojim nástupcom," cituje agentúra AP z vyhlásenia centra.

Medzi signatármi výzvy sú Josh Bolten, šéf prezidentskej kancelárie za prezidenta Georgea H.W. Busha, vtedajší minister zdravotníctva a sociálnych vecí Michael Leavitt, ako aj Thomas McLarty, bývalý šéf prezidentskej kancelárie počas úradovania Billa Clintona, Penny Pritzkerová, ministerka obchodu za éry Baracka Obamu.

Donald Trump
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber)

Sám Donald Trump však odmieta priznať porážku vo voľbách a plánuje prostredníctvom svojich právnikov napadnúť výsledky hlasovania vo viacerých štátoch na súde. Tento formálny krok je však potrebný na uvoľnenie finančných prostriedkov na proces prechodu a umožní víťazovi volieb Joeovi Bidenovi a jeho tímu začať s  procesom preberania moci.

Melania aj Kushner údajne radia Trumpovi, aby prijal volebnú prehru

Melania Trumpová, manželka prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, ako aj jeho zať Jared Kushner, mu odporúčajú, aby priznal volebnú porážku a prijal víťazstvo demokrata Joea Bidena. Informovala o tom v pondelok stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Prvá dáma USA - podľa zdroja oboznámeného s rozhovormi vedenými v súkromí - uviedla, že nastal čas, aby Trump akceptoval volebnú prehru. Podľa iného zdroja mu to odporúča i Jared Kushner, manžel jeho dcéry Ivanky, ktorý je zároveň Trumpovým poradcom. Prvá dáma aj Kushner však tento svoj údajný postoj verejne neprejavili a oficiálne stále stoja za Trumpom. Dvaja dospelí Trumpovi synovia - Donald a Eric - ho, naopak, povzbudzujú, aby bojoval naďalej, uvádza CNN.

Prvá dáma Melania Trumpová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Republikánov a Trumpových podporovateľov údajne tlačia k tomu, aby verejne odmietli výsledky, a to napriek tomu, že v sobotu sa Biden stal víťazom amerických prezidentských volieb po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident tým presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov, ktorú potreboval na potvrdenie víťazstva.

Aktuálna bilancia počtu voliteľov je podľa CNN 279 ku 214 v prospech Joea Bidena. Trump však svoju volebnú prehru odmieta priznať. Vyhlasuje, že voľby sa ešte neskončili a že podnikne ešte ďalšie právne kroky na spochybnenie Bidenovho víťazstva. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Agentúra GSA nepodpísala list, ktorým by Biden získal prístup k úradom

Vedenie americkej agentúry Všeobecná správa služieb (GSA), ktorá zaisťuje praktické fungovanie federálnych úradov, sa podľa pondelňajšej správy denníka The Washington Post zdráha podpísať list, na základe ktorého by tím novozvoleného prezidenta Spojených štátov Joea Bidena získal prístup k americkým úradom a mohol tento týždeň formálne začať svoju prácu. Informovala o tom agentúra DPA.

Tento krok je podľa denníka ďalším znakom, že súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump neuzná Bidenovo víťazstvo a môže narušiť odovzdanie moci. Úlohou amerického úradu po zvolení nového prezidenta je umožniť tímu "zjavného víťaza" volieb prístup k vládnym budovám, e-mailom, vládnym úradníkom a počítačovým systémom, uvoľniť vopred schválené financie na platy a vládu a vytvoriť pre novú administratívu priestory v každom americkom úrade. Vybudovanie novej vlády má stáť podľa uvedeného zdroja 9,9 miliónov dolárov (približne 8,3 milióna eur).

Šéfka GSA Emily Murphyová v nedeľu večer miestneho času - 36 hodín po tom, čo médiá za víťaza amerických volieb vyhlásili Joea Bidena -, odmietla príslušný dokument podpísať. Denník ďalej komentuje, že Trumpova vláda v súlade so samotným prezidentom, ktorý odmieta uznať víťazstvo Bidena, takýto list bezprostredne podpísať ani neplánuje.

Hovorkyňa GSA v súvislosti s výsledkami volieb z 3. novembra uviedla, že zatiaľ nebol oficiálne stanovený víťaz. Dodala, že úrad bude naďalej dodržiavať všetky požiadavky, ktoré mu vyplývajú zo zákona.

Biden a Harrisová zverejnili štyri priority budúcej administratívy

Novozvolený prezident Spojených štátov Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová sa už pripravujú na prevzatie moci a zostavujú tím svojich spolupracovníkov. Ako informovala v nedeľu stanica CNN, na novej webstránke predstavili Biden a Harrisová štyri hlavné priority svojho programu, ktorými sú: pandémia COVID-19, obnova ekonomiky, rasová rovnosť a klimatická zmena.

Po tom, čo bola už predtým minulý týždeň na internetovej stránke BuildBackBetter.com zverejnená minimalistická verzia ich programu, pribudli v nedeľu hlavné body budúcej demokratickej prezidentskej administratívy. Napriek tomu, že súčasný prezident Donald Trump naďalej odmieta priznal volebnú porážku, Bidenove prípravy na prevzatie moci sú podľa zainteresovaných už v plnom prúde.

Výzva pre Trumpa, aby
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Nemenovaný predstaviteľ oboznámený so situáciou uviedol, že vyslané skupiny Bidenových spolupracovníkov začnú už tento týždeň pracovať v jednotlivých federálnych agentúrach a úradoch a "prístup k nim získajú v primeranom čase". Keďže však Trump odmieta uznať výsledky volieb, nie je jasné, či a kedy sa tak skutočne stane.

Čo sa týka boja proti novému koronavírusu, spomínaná webstránka uvádza plán obsahujúci sedem bodov vrátane "pravidelného, spoľahlivého a bezplatného testovania" pre všetkých Američanov, "účinnú a spravodlivú distribúciu liečby a vakcín" a spoluprácu s guvernérmi a starostami na implementácii plošnej povinnosti nosiť ochranné rúška.

"Američania si zaslúžia urgentnú, ráznu a profesionálnu reakciu na prehlbujúcu sa krízu v oblasti verejného zdravia a ekonomiky spôsobenú koronavírusom," píše sa na stránke. Biden má pondelok predstaviť 12-člennú pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať epidemiologickou situáciou v krajine.

V rámci boja za rasovú rovnosť navrhujú Biden a Harrisová mnohé ekonomické plány zamerané na túto sféru, avšak najkomplexnejšie zmeny sa týkajú reformy polície. Bidenova budúca administratíva chce v tejto oblasti spolupracovať s Kongresom a zaviesť plošný zákaz škrtiacich chvatov, zakázať používanie armádnych zbraní v policajných zložkách, vytvoriť záväzné štandardy pre používanie sily a tiež komisiu, ktorá bude v rámci celej krajiny kontrolovať činnosť polície. "Nastal čas, aby sa naša krajina vyrovnala so systémovým rasizmom," uvádza Bidenov tím na stránke.

Joe Biden
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

Bidenova administratíva chce navyše v oblasti ekonomiky zabezpečiť "štátnym, lokálnym a kmeňovým vládam podporu, ktorú potrebujú na to, aby nedošlo k prepúšťaniu pedagógov, hasičov a ďalších dôležitých zamestnancov".

Bidenov prípravný tím začal pracovať už počas leta, keď sa počet jeho zvýšil na 150. Zdroj oboznámený s plánovaným prechodom moci v USA pre CNN uviedol, že počet spolupracovníkov by sa mohol do inaugurácie nového prezidenta, ktorá je naplánovaná na 20. januára 2021, zvýšiť až na 300 ľudí.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra. Donald Trump avizoval, že dovtedy podnikne ďalšie právne kroky na spochybnenie Bidenovho víťazstva.

Kremeľ bude gratulovať až po zverejnení oficiálnych výsledkov

Ruský prezident Vladimir Putin zagratuluje víťazovi prezidentských volieb USA až po zverejnení oficiálnych výsledkov. V pondelok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra AFP. "Považujeme za korektné počkať na zverejnenie oficiálnych výsledkov. Chcem vám pripomenúť, že prezident Putin opakovane povedal, že bude voľbu amerického ľudu rešpektovať," povedal Peskov novinárom.

Mnohí svetoví lídri zagratulovali zvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi po tom, čo získal neprekonateľný náskok nad úradujúcim prezidentom Donaldom Trumpom. Po predchádzajúcich voľbách v roku 2016 Putin gratuloval Donaldovi Trumpovi už približne hodinu po zverejnení výsledkov. Trump vtedy porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Podľa Peskova sa Kremeľ tento rok rozhodol s gratuláciami počkať, keďže Trump odmietol priznať porážku a avizoval, že výsledky volieb napadne na súdoch. Hovorca Kremľa dodal, že Moskva je pripravená spolupracovať s oficiálnym víťazom amerických volieb. "Dúfame, že s budúcim prezidentom USA budeme môcť nadviazať dialóg a spoločne sa dohodnúť na tom, ako dosiahnuť normalizáciu našich bilaterálnych vzťahov," uviedl Peskov.

Viacerí americkí zákonodarcovia obvinili Rusko zo zasahovania do prezidentských volieb v roku 2016 v prospech Donalda Trumpa. Moskva údajne dúfala, že Donald Trump bude voči Rusku zhovievavejší ako Clintonová. Očakáva sa, že Biden zaujme voči Moskve tvrdší postoj než súčasná americká administratíva. Počas predvolebnej kampane totiž Biden kritizoval Trumpa za jeho dobré vzťahy s Putinom, ktorého označil za autokrata, pripomína AFP.

Merkelová by privítala zlepšenie vzťahov s USA v oblasti bezpečnosti

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vzhľadom na víťazstvo demokrata Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách v pondelok vyhlásila, že je dôležité, aby Washington a Berlín spolupracovali na kľúčových problémoch, akými sú koronavírusová pandémia, klimatická zmena a terorizmus. Privítala by zlepšenie vzťahov v otázkach bezpečnosti, pričom Európania by podľa nej mali v danej oblasti prevziať viac zodpovednosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecko "bude stáť pri" Spojených štátoch čo sa týka snahy prekonať globálne výzvy od koronavírusovej pandémie až po globálne otepľovanie, cituje slová Merkelovej agentúra AFP.

Merkelová sa podľa agentúry DPA vyslovila za zlepšenie vzájomných vzťahov, a to na základe plánov na zvýšenie angažovanosti Nemecka v otázkach bezpečnosti. "My Nemci a my Európania vieme, že v tomto partnerstve musíme v 21. storočí prevziať viac zodpovednosti," povedala Merkelová v Berlíne. "Amerika je a zostane naším najdôležitejším spojencom, avšak očakáva od nás - a právom - väčšie vlastné úsilie čo sa týka zaistenia našej bezpečnosti a toho, aby sme sa za naše presvedčenie zasadzovali vo svete," vyhlásila.

Merkelová už v sobotu na svojej sociálnej sieti zagratulovala k víťazstvu Bidenovi aj novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej a uvítala budúcu spoluprácu.

Čína berie Bidenovo víťazstvo na vedomie, k výsledku sa nevyjadruje

Čína "berie na vedomie" víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách, no zároveň sa zatiaľ zdržiava akýchkoľvek gratulácií. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa hovorcu čínskeho rezortu zahraničia Wang Wen-pina Čína vychádza z toho, že výsledok volieb v USA bude stanovený na základe zákonných postupov. Čína preto bude pri vyjadrovaní svojich postojov pristupovať ku konečnému výsledku amerických volieb v súlade s diplomatickými zvyklosťami.

Bez okomentovania výsledku volieb Wang uviedol, že "Peking vždy tvrdí, že Čína a USA by mali posilňovať spoločný dialóg, rozširovať spoluprácu a prekonávať vzájomné rozdiely". Čína je jednou z mála svetových mocností, ktoré doteraz nevydali k americkým prezidentským voľbám žiadne stanovisko. Jednoznačných vyjadrení a gratulácií sa zatiaľ zdržalo aj Rusko.

Počas úradovania Donalda Trumpa vládlo medzi Čínou a USA napätie, pre ktoré sú charakteristické rastúce spory v súvislosti s obchodnými vzťahmi, vývojom technológií a konkurenčným bojom o vplyv v Ázii a vo svete.

Joe Biden sa podľa analytikov pravdepodobne pokúsi o zlepšenie čínsko-amerických vzťahov, hoci Peking sa k americkým voľbám počas celého ich priebehu priamo nevyjadroval. Podľa Číny sú totiž americké voľby výhradne vnútropolitickou záležitosťou USA.

Demokrati čakali vo voľbách do Kongresu lepší výsledok

Podľa čiastočných výsledkov volieb do amerického Kongresu, ktoré sa konali súčasne s prezidentskými voľbami 3. novembra, si republikáni pravdepodobne udržia väčšinu v Senáte amerického Kongresu. Demokrati budú podľa všetkého naďalej kontrolovať druhú komoru Kongresu, Snemovňu reprezentantov, avšak budú disponovať menším počtom kresiel než doteraz, informovala stanica CNN.

Konečné výsledky volieb do Kongresu ešte nie sú známe a v prípade Senátu sa pravdepodobne definitívne vyjasnia až v januári. Predvolebné prieskumy verejnej mienky naznačovali, že demokrati si polepšia v Snemovni reprezentantov a možno získajú aj väčšinu v Senáte. Skutočnosť, že výsledok kongresových volieb bude pre demokratov zrejme menej priaznivý, vyvolal podľa CNN v rámci Demokratickej strany ostrú polemiku medzi progresívcami a centristami, ktorí si navzájom pripisujú zodpovednosť za tento neúspech.

Američania si volia všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov každé dva roky. V roku 2018 demokrati získali 235 kresiel, republikáni 199 a Libertariánska strana jedno. Podľa CNN tento rok získali demokrati zatiaľ 213 kresiel a republikáni 199, pričom výsledky v prípade zvyšných 23 kresiel ešte nie sú známe. Senát Spojených štátov tvoria dvaja zástupcovia každého štátu, má teda celkovo 100 členov. Doposiaľ v ňom mali väčšinu 53 zástupcov republikáni, 47 senátorov bolo z radov demokratov. Tento rok americkí voliči rozhodovali o 35 senátorských kreslách.

Podľa čiastočných výsledkov minulotýždňových volieb majú v Senáte obe strany zatiaľ po 48 kresiel, pričom ešte nie je známy výsledok dvoch kresiel zo štátu Georgia, jedného z Aljašky a jedného zo Severnej Karolíny.

O dvoch zástupcoch štátu Georgia sa rozhodne až v druhom kole volieb 5. januára 2021, keďže ani jeden kandidát 3. novembra nezískal aspoň 50 percent hlasov. Za ostatných 20 rokov si však obyvatelia Georgie nezvolili do Senátu ani jedného demokrata. Na Aljaške pravdepodobne vyhrá úradujúci republikán, keďže v súčasnosti vedie o približne 30 percentuálnych bodov. Súboj v Severnej Karolíne je omnoho tesnejší, avšak aj v tomto štáte vedie úradujúci republikán, a to o 1,7 percentuálneho bodu.

Šéf WHO zagratuloval Bidenovi

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zagratuloval novozvolenému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a uviedol, že sa teší na vzájomnú spoluprácu pri zvládaní koronavírusovej pandémie. Informoval o tom v pondelok denník The Guardian.

"Blahoželáme zvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi a zvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej a tešíme sa na úzku spoluprácu s touto administratívou. Musíme znovu prehodnotiť schopnosti v súvislosti s vedením, ako aj stavať na vzájomnej dôvere a vzájomnej zodpovednosti s cieľom ukončiť pandémiu a riešiť základné nerovnosti, ktoré sú koreňom mnohých svetových problémov," uviedol šéf WHO. Tedros pri príležitosti začiatku Svetového zdravotníckeho zhromaždenia dodal, že "WHO víta akékoľvek úsilie o posilnenie tejto organizácie nie pre jej vlastné dobro, ale pre dobro ľudí, ktorým slúži".

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/WHO/Christopher Black via AP)

Donald Trump predčasom obvinil WHO z toho, že pri riešení koronavírusovej pandémie je "veľmi naklonená Číne", čo Tedros opakovane poprel. Trump zároveň nariadil zmraziť financovanie WHO pre údajné nezvládnutie situácie okolo pandémie nového koronavírusu. Okrem toho sľúbil, že USA z WHO vystúpia v júli budúceho roka. Ide o rozhodnutie, ktoré by mal Joe Biden ako nastávajúci americký prezident zvrátiť hneď, ako 20. januára 2021 nastúpi do prezidentského úradu, píše The Guardian.

Estónsky minister vnútra odstúpil po kritike amerických volieb

Estónsky minister vnútra Mart Helme odstúpil v pondelok z funkcie po tom, čo vyvolal pobúrenie svojich kolegov vo vláde vyjadreniami spochybňujúcimi zákonnosť amerických prezidentských volieb. Informovali o tom agentúry DPA a AFP. Helme, ktorý bol šéfom rezortu vnútra od apríla 2019, oznámil rezignáciu podľa miestneho rozhlasu z dôvodu zachovania vládnej koalície. Tú tvorí pravicovo-populistickej strany EKRE, ktorej je Helme podpredsedom, spolu so stredoľavicovou Estónskou stranou stredu (EK) premiéra Jüriho Ratasa a konzervatívnou stranou Isamaa (Vlasť).

Helme zároveň uviedol, že svojimi tvrdeniami nijako neohrozil bezpečnosť Estónska. "Nepovedal som nič, o čom už predtým neinformovali americké médiá," uviedol v tejto súvislosti s varovaniami ministra obrany, že Estónsko susediace s Ruskom je závislé od USA, ktoré mu pomáhajú zaistiť jeho bezpečnosť. Pre novinárov však Helme dodal: "Nemôžete ma umlčať, nikto ma nemôže umlčať." Mart Helme spolu so svojím synom Martinom, ktorý zastáva post ministra financií a predsedu strany EKRE, vyvolali kontroverzné reakcie v nedeľu svojimi vyjadreniami v rozhlasovom vysielaní. Obaja totiž spochybňovali legitimitu volieb v Spojených štátoch. "Verím, že nemôže byť pochýb o tom, že tieto voľby boli sfalšované," povedal Mart Helme s tým, že ak bude Trump "zosadený", americká ústava "stratí svoju platnosť". Na adresu víťaza volieb demokrata Joea Bidena sa navyše vyslovil, že je "skorumpovaný".

Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová výroky oboch politikov odsúdila ako "útok na estónsku demokraciu a bezpečnosť". Od spomínaných tvrdení sa dištancoval aj premiér Jüri Ratas, ktorý ich nazval "absurdnými". Estónska prezidentka aj tamojší premiér k víťazstvu v amerických voľbách zagratulovali Joeovi Bidenovi.

Biden oznámil členov svojho tímu na boj proti pandémii

Novozvolený americký prezident Joe Biden v pondelok oznámil zloženie svojho tímu povereného riešením pandémie koronavírusu, ktorý vypracuje návrh na boj proti šíreniu nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Biden po sobotňajšom oznámení svojho víťazstva v prezidentských voľbách v USA v nedeľu uviedol, že medzi štyrmi prioritami jeho administratívy bude boj proti koronavírusu a že v pondelok oznámi zloženie tímu odborníkov.

Členom tímu je aj expert na očkovacie látky Rick Bright, ktorý ako whistleblower podal sťažnosť po tom, čo ho preradili na menej dôležitú funkciu, lebo odolával politickému tlaku, aby povolil rozsiahle používanie lieku na maláriu hydroxychlorochínu. Ten presadzoval na liečbu ochorenia COVID-19 práve prezident Donald Trump. Ďalšími členmi Bidenovho tímu sú lekári a vedci, ktorí pracovali aj v predchádzajúcich administratívach - sú medzi nimi odborníci na verejné zdravie, vakcíny a infekčné choroby.

Výzva pre Trumpa, aby
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Biden tvrdí, že boj proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 je "jednou z najdôležitejších bitiek", aké jeho administratívu čakajú. Predstavitelia verejného zdravotníctva varujú, že krajina vstupuje do najhoršej fázy pandémie, keďže prichádza zima a blíži sa obdobie sviatkov. Jedným z prvých krokov Bidena po víťazstve vo voľbách bude aj presadiť povinné nosenie rúšok pre všetkých v celej krajine. Chce to dosiahnuť v spolupráci s guvernérmi jednotlivých štátov. Budúci 46. prezident USA však uvádza, že ak to guvernéri odmietnu, obráti sa na starostov a výkonných predstaviteľov okresov, aby lokálne vyhlásili povinnosť nosiť rúška. Informovala o tom americká televízia Fox News.

Biden Američanov požiadal, aby nosili rúška

Novozvolený americký prezident Joe Biden v pondelok Američanov požiadal, aby nosili rúška na ochranu seba a ostatných - bez ohľadu na to, komu odovzdali svoje hlasy v minulotýždňových prezidentských voľbách. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica CNN.

Biden mal v pondelok svoj prvý prejav o koronavíruse po tom, absolvoval stretnutie so svojím poradným tímom na boj proti pandémii. "Noste rúška, je to najúčinnejšia zbraň proti vírusu," povedal Biden.

Šéf OSN zablahoželal Bidenovi a americkému ľudu

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok zablahoželal Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách - a americkému ľudu k "energickému uplatneniu demokracie". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Biden sa podľa sobotňajších odhadov popredných amerických médií stal víťazom náročného súboja o Biely dom vo voľbách 3. novembra, hoci prezident Donald Trump ešte porážku neuznal.

António Guterres
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Generálny tajomník blahoželá americkému ľudu k energickému uplatneniu demokracie v minulotýždňových voľbách vo svojej krajine," povedal novinárom Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. "Gratuluje novozvolenému prezidentovi a novozvolenej viceprezidentke a znovu zdôrazňuje, že partnerstvo medzi Spojenými štátmi a OSN je základným pilierom medzinárodnej spolupráce, potrebnej na riešenie dramatických výziev, ktorým dnes svet čelí," dodal hovorca. Dujarric nevysvetlil, prečo Guterres dva dni čakal, kým zablahoželal Bidenovi a jeho novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej.

Trump odvolal ministra obrany Espera

Úradujúci americký prezident Donald Trump v pondelok na Twitteri napísal, že odvolal ministra obrany Marka Espera. Vo funkcii ho nahradí riaditeľ amerického Národného protiteroristického centra (NCTC) Christopher Miller, informovala stanica CNN. "S radosťou vám oznamujem, že Christopher Miller, vysoko uznávaný riaditeľ NCTC, bude s okamžitou účinnosťou úradujúcim ministrom obrany," napísal Trump na Twitteri. "Chris odvedie skvelú prácu," dodal Trump a Esperovi poďakoval za odvedené služby.

Esper má s Bielym domom dlhodobé nezhody, píše CNN a pripomína, že spor sa vyostril v júni, keď minister nepodporil povolanie armády na potlačenie protestov vyvolaných smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Nasadenie príslušníkov ozbrojených síl by malo byť podľa Espera "krajným riešením".

UNESCO vyzvalo Bidena na obnovenie záväzkov 

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Audrey Azoulayová v pondelok vyzvala novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby sa USA opätovne pripojili k medzinárodným inštitúciám, najmä k UNESCO. Informovala o tom agentúra AFP. "Globálne výzvy dneška si vyžadujú obnoviť záväzok Spojených štátov v oblasti vedy, vzdelania a kultúry," uviedla Azoulayová.

Spojené štáty americké vystúpili z UNESCO na konci roka 2018 a organizáciu obvinili zo zaujatosti voči Izraelu. USA žiadali "zásadnú reformu" organizácie a už v roku 2011 jej pozastavili finančné príspevky na protest proti udeleniu plného členstva palestínskej delegácii. Nemenovaný zdroj z UNESCO uviedol, že od Bidenovho volebného víťazstva dostávajú v organizácii "pozitívne signály".

Viac o téme: VoľbyPrezidentUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu