Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svetoví lídri reagujú na výhru Bidena vo voľbách: Mexický prezident si myslí, že na gratuláciu je priskoro

Joe Biden Zobraziť galériu (10)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Svetoví lídri reagujú na výhru Joea Bidena v prezidentských voľbách USA, ktorého za víťaza označili viaceré médiá, vrátane CNN či agentúry AFP. Hoci pribúdajú gratulácie, mexický prezident vyhlásil, že Bidenovi nemôže zablahoželať, kým nebudú ukončené všetky právne konania.

Bývalý prezident George W. Bush zablahoželal Bidenovi

Bývalý americký prezident George W. Bush (2001-09) v nedeľu prostredníctvom telefonického rozhovoru zablahoželal víťazovi tohtoročných prezidentských volieb Joeovi Bidenovi, informovala na svojej webovej stránke stanica CNN.

Svetoví lídri reagujú na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: George W. Bush Library)

"Aj napriek tomu, že medzi nami sú rozdiely v oblasti politiky, viem, že Joe je dobrý chlap, ktorý získal príležitosť viesť a zjednotiť našu krajinu," povedal Bush. Bush takisto povedal, že úradujúci prezident a Bidenov volebný súper Donald Trump má právo dožadovať s právnych krokov a prepočítania hlasov. Voľby v roku 2020 boli podľa Busha "v zásade spravodlivé" a ich "výsledok jasný".

Gorbačov dúfa, že Biden sa bude snažiť normalizovať vzťahy

Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov si myslí, že Joe Biden, ktorý zvíťazil v prezidentských voľbách, chápe dôležitosť vzťahov medzi USA a Ruskom. Gorbačov zároveň dúfa, že USA dokážu zlepšiť vzájomnú dôveru. Gorbačov v nedeľu pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS scharakterizoval Bidena ako "známeho človeka s množstvom skúseností v domácej aj zahraničnej politike".

Sovietsky exprezident pre TASS povedal, že sa s Bidenom stretol niekoľkokrát, konkrétne počas jeho pôsobenia v úrade amerického viceprezidenta. "Naposledy to bolo v marci 2009. Vtedy Biden zastával úrad viceprezidenta. Rozprávali sme sa v Bielom dome takmer hodinu a vtedajší prezident (Barack) Obama sa k nám pridal. Mali sme podrobný a priateľský rozhovor. Nadobudol som dojem, že chápe dôležitosť vzťahov s Ruskom," uviedol Gorbačov.

Michail Gorbačov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Dúfam, že Joe Biden sa bude snažiť normalizovať vzťahy a zlepšiť dôveru medzi našimi krajinami. Som si istý, že je to v záujme Ameriky aj Ruska," doplnil Gorbačov. "O tieto voľby bol veľký záujem po celom svete a je to pochopiteľné. Také je miesto USA v celosvetovej politike: vzťahy s Amerikou sú dôležité pre každého, pre každú krajinu. Som si istý, že aj Rusko potrebuje dobré vzťahy s USA, ale nie za každú cenu, samozrejme," zdôraznil Gorbačov.

Pod jeho vedením sa v komunistickom Sovietskom zväze (ZSSR) začala reformná politika prestavby (perestrojka) a otvorenosti (glasnosť). Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, skončenie studenej vojny a rozpad sovietskeho bloku. V roku 1990 získal Nobelovu cenu za mier.

Poľský prezident a chorvátsky premiér zablahoželali Bidenovi

Poľský prezident Andrzej Duda a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič zablahoželali Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Informovali o tom v nedeľu agentúry PAP a HINA. "Blahoželám Joeovi Bidenovi k úspešnej prezidentskej kampani," napísal Duda na Twitteri a dodal, že Poľsko je odhodlané aj naďalej udržiavať s USA strategické partnerstvo na najvyššej úrovni.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Beata Zawrzal)

Plenkovič v nedeľu takisto povedal, že Chorvátsko bude pokračovať v budovaní partnerstva a vzťahov s USA. "Existuje veľa vecí, ktoré nás spájajú a, samozrejme, je tu aj širšie transatlantické partnerstvo medzi USA a Európskou úniou," povedal. Americké prezidentský voľby podľa jeho vyjadrení odhalili "neuveriteľný záujem" Američanov.

Abbás vyzval Bidena, aby "zlepšil" palestínsko-americké vzťahy

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu vyzval novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby "zlepšil" vzťahy medzi Palestínčanmi a Washingtonom, ktoré stroskotali počas pôsobenia Donalda Trumpa v Bielom dome. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. V gratulačnom oznámení Bidenovi a novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej Abbás uviedol, že dúfa v spoločnú prácu s nadchádzajúcou administratívou na "zlepšovaní palestínsko-amerických vzťahov a na dosiahnutí slobody, nezávislosti, spravodlivosti a dôstojnosti pre náš ľud".

Mahmúd Abbás
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed, File)

Abbás vedie Palestínsku samosprávu sídliacu v meste Ramalláh, ktorá prerušila vzťahy s Trumpovou administratívou, pričom ju obvinila zo zjavne proizraelskej politiky. Trump zrušil financovanie agentúry OSN zodpovednej za palestínskych utečencov (UNRWA). Takisto odmietol ideu, že Izraelom anektovaný východný Jeruzalem by mal slúžiť ako hlavné mesto budúceho nezávislého štátu Palestínčanov - namiesto toho uznal Jeruzalem za "nedeliteľné hlavné mesto" Izraela.

Trump sa vyhol kritizovaniu výstavby židovských osád na okupovanom palestínskom území západný breh Jordánu (Predjordánsko), čím narušil desaťročia platnú americkú politiku, že toto rozširovanie židovskej výstavby je prekážkou v mieri. Prezident Trump v januári predstavil sporný mierový plán pre Blízky východ bez toho, aby do jeho tvorby zapojil aj Palestínčanov, a tí ho následne okamžite otvorene odmietli.

Ešte je príliš skoro, aby som gratuloval Bidenovi, hovorí prezident Mexika

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v sobotu vyhlásil, že nemôže zablahoželať víťazovi amerických prezidentských volieb, kým nebudú ukončené všetky právne konania, informovali agentúry Reuters a AFP. Svoje rozhodnutie označil za "politicky rozvážne"."Nechceme byť nerozvážni. Nechceme konať ľahkovážne a chceme rešpektovať sebaurčenie a práva ľudí," povedal novinárom López Obrador. "S oboma kandidátmi máme veľmi dobré vzťahy," dodal. Víťazom amerických prezidentských volieb sa v sobotu stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia.

Mexický prezident Andrés Manuel
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN. Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Netanjahu gratuloval Bidenovi, poďakoval Trumpovi

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, blízky spojenec úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, zagratuloval v nedeľu Joeovi Bidenovi k volebnému víťazstvu a označil ho za "veľkého priateľa Izraela". Informovala o tom agentúra AFP. "Teším sa, že budem s vami oboma spolupracovať na ďalšom posilňovaní výnimočného spojenectva medzi USA a Izraelom," odkázal Netanjahu v tvíte Bidenovi a jeho novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej.

Netanjahu - ktorého konto na Twitteri obsahuje fotografiu, na ktorej sedí vedľa Trumpa - uviedol, že s Bidenom majú "dlhý a vrelý osobný vzťah už takmer 40 rokov a poznám vás ako veľkého priateľa Izraela". Izraelský líder v minulosti nazval Trumpa dosiaľ najsilnejším spojencom židovského štátu v Bielom dome - a republikánsky prezident presadzoval politiku, ktorá tešila pravicových voličov Netanjahua, píše AFP.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

Netanjahu a ďalšom tvíte poďakoval Trumpovi "za priateľstvo, ktoré ste preukázali voči Izraelskému štátu a mne osobne, za uznanie Jeruzalema a Golanských výšin, za postavenie sa Iránu, za historické mierové dohody a za privedenie americko-izraelského spojenectva do nebývalých výšin". Z prieskumu verejnej mienky, ktorú pred voľbami v USA vykonala organizácia Izraelský inštitút pre demokraciu, vyplynulo, že 63 percent Izraelčanov si želalo opätovné víťazstvo Trumpa.

Fidesz sa poďakoval Trumpovi

Komunikačný riaditeľ vládnej strany Fidesz István Hollik tiež reagoval na voľby v USA. Na Facebooku však len poďakoval Donaldovi Trumpovi za uplynulé štyri roky, konštatovalo v nedeľu internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Podľa Hollika Trumpovi patrí vďaka za to, že maďarsko-americké vzťahy boli najlepšie v dejinách. Politik Fideszu vyjadril nádej, že Bidenova administratíva z ideologických pohnútok nezničí dosiahnuté výsledky vo vzájomných maďarsko-amerických vzťahoch. Analytik István Szent-Iványi v rozhovore pre server pestihirlap.hu konštatoval, že pre Európu môže zvolenie Bidena priniesť zmiernenie vzťahu s USA, avšak Maďarsko čelí obdobiu plného napätia.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Johanna Geron)

Expert podotkol, že Biden vo svojej kampani hovoril o Maďarsku a Poľsku ako o "totalitárnych režimoch". "Orbán viackrát otvorene vyhlásil, že podporuje znovuzvolenie Trumpa, pričom šéf maďarskej diplomacie obvinil Bidena z ukrajinskej korupcie a kládol mu provokačné otázky," pripomenul Szent-Iványi a dodal, že keď Biden bude prezidentom, Szijjártóovi odpovie, no maďarský minister sa odpovediam nepoteší.

Orbán zablahoželal Bidenovi k úspešnej prezidentskej kampani

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu dopoludnia listom zablahoželal Joeovi Bidenovi "k úspešnej prezidentskej kampani". Agentúru MTI o tom informoval premiérov hovorca Bertalan Havasi. "Dovoľte mi, aby som Vám blahoželal k úspešnej prezidentskej kampani. Prajem Vám dobré zdravie a priebežné úspechy v plnení mimoriadne zodpovedných úloh," napísal Orbán.

Premiér 27. októbra vyhlásil, že drží palce prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi, aby získal ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách. Orbán pri odovzdaní vysokého štátneho vyznamenania odchádzajúcemu veľvyslancovi USA v Maďarsku Davidovi Cornsteinovi zdôraznil, že zvolením Trumpa za prezidenta a príchodom Cornsteina sa všetko zmenilo - zo strany Spojených štátov vo vzťahu k Maďarsku "bolo cítiť otvorenosť, úprimnosť a priateľstvo".

Iránsky prezident Rúhání vyzval Bidena na návrat k jadrovej dohode

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby "vynahradil minulé chyby" a vrátil Spojené štáty k jadrovej dohode Teheránu so svetovými veľmocami z roku 2015. V nedeľu o tom informovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA, na ktorú sa odvolala svetová agentúra AP. Vyjadrenia Rúháního sú po oznámení víťazstva Bidena a jeho viceprezidentky Kamaly Harrisovej v amerických voľbách z 3. novembra iránskou reakciou na najvyššej úrovni.

"Teraz nastala pre novú americkú administratívu príležitosť vynahradiť minulé chyby a vrátiť sa na cestu plnenia medzinárodných dohôd, a to rešpektovaním  medzinárodných noriem," citovala IRNA prezidenta Rúháního. Za prezidenta Trumpa zosilnelo napätie medzi USA a Iránom a v priebehu tohto roka dokonca dosiahlo vrchol. Jedným z Trumpových najvýraznejších krokov v zahraničnej politike bolo jednostranné stiahnutie Spojených štátov z historickej jadrovej dohody s Iránom v roku 2018. Tento dokument zaväzuje Teherán, aby obmedzil svoje obohacovanie uránu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií.

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Presidency via AP)

USA odvtedy znovu zaviedli voči Iránu tvrdé sankcie, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku, ťažko skúšanú aj pandémiou koronavírusu. Irán v snahe vyvinúť tlak na Európu, aby vyriešila situáciu so sankciami, pomaly a postupne rušil limity pre obohacovanie uránu, zakotvené v jadrovej dohode. "Ľud Iránu, vďaka svojmu hrdinskému vzopretiu sa uvaleným ekonomickým sankciám, dokázal, že americká politika maximálneho nátlaku bola odsúdená na neúspech," uviedol Rúhání. Dodal, že Irán "pokladá konštruktívne kontakty so svetom za stratégiu".

Viac o téme: VoľbyPrezidentUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu