Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kongo ohlásilo koniec 25-mesačnej epidémie osýpok: Podľahlo jej viac ako 7-tisíc detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

KINSHASA - Konžská demokratická republika (KDR) ohlásila v utorok koniec 25-mesačnej epidémie osýpok, ktorá si vyžiadala životy viac ako 7000 detí mladších ako päť rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Za posledný mesiac môžeme povedať, že epidémia bola z celého nášho územia eliminovaná," povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Eteni Longondo. "Môžeme povedať, že osýpky (v KDR) už neexistujú," dodal.

Epidémiu osýpok v Kongu sa podarilo zdolať vďaka rozsiahlemu očkovaniu miliónov detí. Longondo dodal, že vakcinácia bude pokračovať aj naďalej, aby sa zabránilo tomu, že sa osýpky do krajiny vrátia. Prvé prípady v rámci epidémie osýpok v KDR sa objavili v júni 2018. Do januára 2020 registrovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) viac ako 335.000 osôb s podozrením na nákazu; 6362 prípadov z nich bolo smrteľných.

Osýpky patria medzi mimoriadne nákazlivé ochorenia, ktoré postihuje najmä deti. Spôsobujú časté komplikácie, ako napríklad slepotu, hnačku, zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť aj smrteľné. Najúčinnejším preventívnym opatrením proti nim je očkovanie. KDR ohlásilo 25. júna koniec epidémie eboly, ktorej podľahlo 2287 ľudí.

Viac o téme: KoniecObeteEpidémiaOsýpkyKongo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu