Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozí vypuknutie ďalšej epidémie obávanej choroby: Umiera na ňu takmer každý infikovaný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KINSHASA - V Kongu panujú obavy z možného vypuknutia novej epidémie eboly. Vyvolal ju nový prípad infekcie týmto vírusom na severovýchode krajiny v blízkosti mesta Butembo. Infikovaná žena zomrela, informovalo dnes podľa agentúry Reuters konžské ministerstvo zdravotníctva.

Miestna roľníčka so symptómami infekcie smrteľne nebezpečným vírusom bola objavená 1. februára v mestečku Biena. O dva dni neskôr zomrela v nemocnici v Butembe, oznámilo ministerstvo. Išlo o manželku muža, ktorý sa ebolou infikoval pri predchádzajúcej epidémii. 

Hrozí vypuknutie ďalšej epidémie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/CDC)

Správa z Butemba môže byť znamením začínajúcej už dvanástej epidémie eboly v Kongu, ktorú tento nebezpečný vírus sužuje neporovnateľne viac ako iné štáty. Predchádzajúca epidémia na inom stovky kilometrov vzdialenom mieste v západnej časti Konga sa skončila až v novembri. Pri vtedy súbežne prebiehajúcej epidémii na východe ebola zabila viac ako 2200 ľudí, čo bol doteraz druhý najvyšší počet obetí vírusu počas jednej epidémie. 

Hrozí vypuknutie ďalšej epidémie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark Naftalin/UNICEF, John Bompengo)

Infektológ o ďalšom vývoji pandémie KORONAVÍRUSU: Situácia sa dramaticky zlepší v tomto mesiaci!

Vírus eboly bol objavený v blízkosti rieky Ebola v roku 1976. Šíri sa ľahko v podmienkach konžského pralesa. Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť na ňu dosahuje až 90 percent. Prenáša sa kontaktom s telesnými tekutinami a krvou, pričom spôsobuje zvracanie a hnačku. Prenos sa môže uskutočniť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to aj niekoľko týždňov po ich uzdravení. Prvotné symptómy eboly môžu pripomínať chrípku. Ebolavírus spôsobuje horúčky a potom vnútorné a vonkajšie krvácanie, neskôr začínajú zlyhávať vnútorné orgány. Preparát na liečbu eboly vyvíjal tím americkej firmy Gilead Sciences pod vedením Čecha Tomáša Cihlářa. Vyrobený experimentálny liek remdesivir sa teraz používa aj pri liečbe pre pacientov s covidom-19. 

Viac o téme: VírusEpidémiaEbolaKongo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu