Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prezident Mali ustúpil! Po únose odstupuje zo svojho postu a rozpustil parlament

Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita Zobraziť galériu (2)
Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP, File)

BAMAKO - Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita v noci na stredu vo vysielaní štátnej televízie oznámil svoju rezignáciu, informovala agentúra AFP.

Keita počas svojho vystúpenia v televízii povedal, že odstupuje s okamžitou platnosťou, uviedla agentúra AP. Prezident takisto oznámil i rozpustenie parlamentu. Keitu a premiéra krajiny  Boubou Cissého zatkli v utorok vzbúrení vojaci. V Mali sa od začiatku júna pravidelne konali protesty, na ktorých ľudia žiadali prezidentovo odstúpenie.

Generálny tajomník OSN António Guterres a Komisia Africkej únie (AÚ) prezidentovo zatknutie odsúdili a žiadali jeho okamžité prepustenie. V súvislosti so situáciou v Mali sa v stredu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Podporovatelia opozície podľa AFP Keitu obviňujú zo zastrašovania a kupovania hlasov počas parlamentných volieb v apríli 2020, v ktorých jeho vláda získala väčšinu.

Vodcovia vojenskej vzbury prisľúbili konanie nových volieb

Vodcovia vojenskej vzbury v Mali, ktorí v utorok zadržali prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a prinútili ho podať demisiu, oznámili, že v "rozumnom čase" spustia v krajine politické zmeny a uskutočnia nové voľby. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Národný výbor pre spásu ľudu (CNSP) "sa rozhodol prevziať zodpovednosť pred ľudom a dejinami", povedal v štátnej televízii ORTM zástupca veliteľa malijského letectva Ismaël Wagué.

Prevrat v Mali zatiaľ neovplyvňuje mierovú misiu OSN, tvrdí Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že prevrat v Mali zatiaľ neovplyvnil mierovú misiu OSN v krajine. Informovala o tom agentúra AFP. "Odsudzujeme vojenský prevrat," povedala Merkelová novinárom v Berlíne po skončení mimoriadneho videosummitu európskych lídrov, pričom vyzvala na "hľadanie politického riešenia".

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

Misia OSN v Mali (MINUSMA) podľa Merkelovej zatiaľ nie je vzburou ovplyvnená. Vojaci sú v kasárňach ďaleko od Bamaka (hlavného mesta). Súčasťou misie MINUSMA je približne 900 nemeckých vojakov. Celkovo misia pozostáva z približne 13.000 vojakov. V Mali pôsobí od roku 2013, keď džihádisti obsadili sever krajiny.

"Situáciu, samozrejme, veľmi pozorne sledujeme. Sme takisto v úzkom kontakte s Francúzskom," pokračovala Merkelová. "V tomto čase to (prevrat) nemá nijaký vplyv na činnosť vojakov. Urobíme všetko pre zaistenie ich bezpečnosti," dodala. V súvislosti so situáciou v Mali sa v stredu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Africká únia pozastavila členstvo Mali

Africká únia (AÚ) pozastavila členstvo Mali v tejto organizácii po tom, čo vzbúrení vojaci donútili malijského prezidenta Boubacara Keitu odstúpiť a spolu s ďalšími vládnymi činiteľmi ho zadržiavajú. Informovala o tom agentúra AFP.

Pätnásťčlenná bezpečnostná rada AÚ "pozastavuje členstvo Mali v AÚ, kým nedôjde k obnove ústavného poriadku a k prepusteniu prezidenta Boubacara Keitu, predsedu vlády a ďalších vládnych činiteľov, ktorých armáda násilne zadržiava," uvádza sa vo vyhlásení bezpečnostnej rady AÚ zverejnenom na Twitteri.

Viac o téme: MaliIbrahim Boubacar Keita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu