Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Džihádisti prepustili popredného politika a troch Európanov, Macron vyjadril úľavu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena, File)

BAMAKO - Džihádisti v Mali prepojení na teroristickú sieť al-Káida prepustili na slobodu popredného malijského politika, francúzsku charitatívnu pracovníčku a dvoch občanov Talianska. Informovali o tom vo štvrtok malijské úrady, na ktoré sa odvolali agentúry DPA a AFP.

Francúzsku charitatívnu pracovníčku Sophie Pétroninovú (75) uniesli muži ozbrojení strelnými zbraňami 24. decembra 2016 v severomalijskom meste Gao. Soumaila Cissé (70), bývalý opozičný líder a trojnásobný prezidentský kandidát, bol unesený 25. marca 2020. Mal práve kampaň pred parlamentnými voľbami vo svojom domovskom regióne Niafounke. Na slobodu sa dostali aj dvaja občania Talianska - Nicola Chiacchio a Pier Luigi Maccalli.

Stalo sa tak niekoľko dní po tom, čo povstaním sužované Mali prepustilo vyše 100 údajných alebo odsúdených džihádistov, aby tak zaistilo prepustenie Cissého a Sophie Pétroninovej, uviedli zdroje blízke vyjednávaniu. Agentúra AP napísala, že na slobodu sa dostalo 180 džihádistov. Ide o zriedkavé hromadné prepustenie väzňov v tejto nestabilnej západoafrickej krajine, ktorá už osem rokov bojuje proti islamistickým vzbúrencom. Ich povstanie si vyžiadalo životy tisícov ľudí.

Posledné video, v ktorom sa Petroninová objavila, získali úrady v júni 2018. V záberoch sa zdala vyčerpaná a podvyživená a žiadala o pomoc francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. V ďalšom videu z novembra 2018, v ktorom sa neobjavila, jej únoscovia tvrdili, že jej zdravie sa zhoršilo.

"V rámci vyjednávania o prepustení Soumailu Cissého a Sophie Pétroninovej bolo tento víkend prepustených vyše sto džihádistov," povedal pre AFP jeden z predstaviteľov poverených rokovaniami. Malijské úrady majú podozrenie, že únosy podnikla skupina napojená na al-Káidu a vedená Amadouom Koufom, ktorá je aktívna v strednej časti krajiny. K prepusteniu džihádistov došlo v Mali po tom, čo vojenská junta v auguste zvrhla prezidenta Boubacara Keitu, a teraz tam má 18 mesiacov vládnuť dočasná vláda, potom budú nasledovať voľby.

Únos bývalého opozičného lídra Cissého bol jedným z faktorov, ktoré vyvolali ľudové protesty a tie viedli k zosadeniu Keitu - obyvatelia ho totiž vnímali ako neschopného zvládnuť džihádistov a islamistické povstanie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril vo štvrtok "nesmiernu úľavu" po správe o prepustení francúzskej charitatívnej pracovníčky Sophie Pétroninovej, ktorú zadržiavali v Mali od roku 2016. "Som šťastný, keď viem, že je na slobode," uviedol Macron a zároveň vyjadril francúzsku "podporu Mali v jeho... boji proti terorizmu v Saheli". Agentúra AFP poznamenala, že Pétroninová bola posledným zajatým francúzskym občanom vo svete.

Viac o téme: PrepustenieZajatciMaliDžihádistiEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu