Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vojaci na Mali uniesli prezidenta a prevzali moc: Bezpečnostná rada OSN prevrat odsúdila

Vojaci na Mali uniesli prezidenta a prebrali moc Zobraziť galériu (3)
Vojaci na Mali uniesli prezidenta a prebrali moc (Zdroj: TASR/ORTM TV via AP)

BAMAKO - Plukovník Assimi Goita sa v stredu vyhlásil za šéfa vojenskej chunty, ktorá donútila odstúpiť malijského prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a spolu s premiérom Boubou Cissém a ďalšími vládnymi činiteľmi ho zadržiava. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Dovoľte, aby som sa predstavil, som plukovník Assimi Goita, predseda Národného výboru pre spásu ľudu (CNSP)," povedal Goita. Plukovník sa v noci z utorka na stredu objavil v skupine dôstojníkov, ktorá oznámila, že v Mali došlo k prevratu, ale neprehovoril.

Vojaci na Mali uniesli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Baba Ahmed)

Na situáciu v Mali reagovala v stredu aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), ktorá vzbúrencov vyzvala, aby zadržiavaných malijských predstaviteľov bezodkladne prepustili a "vrátili sa do kasární". Pätnásťčlenná BR OSN "zdôraznila naliehavú potrebu obnovenia poriadku a právneho štátu, ako aj návratu k ústavnému poriadku" v Mali.

V Mali sa od začiatku júna pravidelne konali protesty, ktorých účastníci žiadali odstúpenie 75-ročného prezidenta. Opozícia prezidenta Keitu obviňuje zo zastrašovania a kupovania hlasov počas aprílových parlamentných volieb, v ktorých jeho vláda získala väčšinu.

Prezident Mali Ibrahim Boubacar
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP, File)

Viac o téme: VojaciOSNMaliBamakoChuntaPrevzatie moci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu