Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vojaci na Mali sa vzbúrili: Zadržiavajú prezidenta krajiny spolu s premiérom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

BAMAKO - Vzbúrení vojaci v Mali držia ako rukojemníkov prezidenta krajiny Ibrahima Boubacara Keitu i premiéra Boubou Cissého. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vysokopostaveného vládneho predstaviteľa.

"Vzbúrení vojaci previezli premiéra a prezidenta do mesta Kati v obrnených vozidlách," povedal Boubou Doucour, ktorý pracuje ako Cissého riaditeľ komunikácie. Obaja muži sú podľa Doucourého slov v meste Kati, ležiacom neďaleko metropoly Bamako, v ktorom sa nachádza dôležitá vojenská základňa.

Vojaci oboch politických lídrov zatkli v utorok v Bamaku po tom, ako začali vzburu a zmocnili sa základne v Kati. V Mali od začiatku júna prebiehajú protesty, účastníci ktorých žiadajú prezidentovo odstúpenie. V súvislosti so situáciou v Mali sa v stredu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).  Pokus o prevrat v tejto Africkej krajine v utorok odsúdil i vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

"Európska únia odsudzuje pokus o štátny prevrat, ktorý prebieha v Mali po tom, ako sa vojaci vzbúrili a zatkli politických lídrov krízou zmietanej krajiny," uviedol Borrell vo vyhlásení. Keita bol v roku 2018 znovuzvolený na druhé funkčné obdobie. Obyvatelia krajiny sú však podľa BBC nahnevaní v súvislosti s korupciou, zlým riadením hospodárstva a zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou súvisiacou s džihádistickým násilím.

Viac o téme: VzburaPrezidentVojaciZadržanieMaliBamakoBoubakar Keita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu