Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po atentáte na expremiéra Libanonu zostalo v uliciach peklo: Súd dnes po rokoch vyniesol rozsudky

Na archívnej snímke zo 14. februára 2005 autá horia po bombovom atentáte, pri ktorom prišiel o život libanonský premiér Rafík Harírí. Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke zo 14. februára 2005 autá horia po bombovom atentáte, pri ktorom prišiel o život libanonský premiér Rafík Harírí. (Zdroj: TASR/AP Photo/file)

LEIDSCHENDAM - Osobitný tribunál pre Libanon (STL) uznal v utorok člena Hizballáhu Sálima Ajjáša v neprítomnosti za vinného z vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Ďalších troch obvinených tribunál zbavil obvinení. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sudcovia uznali pána Ajjáša bez akýchkoľvek pochýb za vinného zo spolupáchateľstva na vražde Rafíka Harírího," uviedol predsedajúci sudca STL David Re. Ajjáš je jedným z vedúcich predstaviteľov Hizballáhu, ktorý mal vypracovať plán vedúci k Harírího smrti. Súd uznal Ajjáša za vinného v piatich bodoch obžaloby, píše agentúra AP.

Ďalších troch obžalovaných - Mustafu Badraddína, Husajna Unsajsího a Asada Sabru - tribunál oslobodil. Súd zároveň uviedol, že neexistujú dôkazy, že by do bombového útoku z roku 2005, pri ktorom zahynul Harírí a ďalších 21 ľudí, bolo zapojené vedenie Iránom podporovaného šiitského hnutia Hizballáh či sýrska vláda.

Na nedatovanej snímke je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Special Tribunal for Lebanon, File)

"Súd sa domnieva, že Sýria a Hizballáh mohli mať motívy na eliminovanie pána Harírího a jeho možných spojencov, no neexistujú nijaké dôkazy, že by bolo vedenie Hizballáhu akokoľvek zapojené do vraždy pána Harírího, a neexistujú ani priame dôkazy o zapojení Sýrie," povedal Re. Rafík Harírí stál na čele libanonskej vlády takmer po celé obdobie od skončenia občianskej vojny, ktorá ničila krajinu v rokoch 1975-90.

Funkciu opustil v októbri 2004, odvtedy bol v opozícii. Počas samovražedného atentátu v západnej časti libanonskej metropoly Bejrút pred päťhviezdičkovým hotelom, ktorého budovu výbuch značne poškodil, utrpelo zranenia ďalších 226 ľudí. Tento útok vyvolal v Libanone obrovské protesty. Vynesenie verdiktu odložili o desať dní pre katastrofálny výbuch, ku ktorému došlo pred dvoma týždňami v prístave v Bejrúte a pri ktorom zahynulo najmenej 170 ľudí.

Saudská Arábia vyzvala na potrestanie Hizballáhu

Saudská Arábia vyzvala v utorok na "potrestanie" Hizballáhu po rozsudku Osobitného tribunálu pre Libanon (STL), ktorý uznal člena tohto militantného hnutia za vinného zo spolupáchateľstva na vražde bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího v roku 2005, píše agentúra AFP.

Na archívnej snímke zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/file)

"Vláda Saudskej Arábie vníma rozsudok ako začiatok procesu dosiahnutia spravodlivosti prenasledovaním, zatknutím a potrestaním všetkých zúčastnených," píše sa v príspevku saudského ministerstva zahraničných vecí na Twitteri.

"Saudská Arábia výzvou na potrestanie Hizballáhu a jeho teroristických zložiek zdôrazňuje potrebu chrániť Libanon, región a celý svet pred teroristickými praktikami tejto skupiny (Hizballáhu)," dodalo ministerstvo. Šiitske hnutie Hizballáh je spojencom Sýrie a Iránu, ktorý je hlavným rivalom Saudskej Arábie na Blízkom východe.

Viac o téme: AtentátPremiérRozsudkySúd LibanonRafík Harírí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu