Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mohlo to skončiť ešte horšie: V Bejrúte sa po výbuchu našli ďalšie nebezpečné látky

Explózia v Bejrúte Zobraziť galériu (2)
Explózia v Bejrúte (Zdroj: SITA/AP/Hassan Ammar)

BEJRÚT - Libanonská armáda po výbuchu v bejrútskom prístave našla ďalšie chemikálie, ktoré by v prípade úniku mohli "predstavovať nebezpečenstvo". Tamojšia armáda o tom informovala v pondelok prostredníctvom vyhlásenia, píše agentúra DPA.

V období medzi 14. a 22. augustom armáda identifikovala 25 nádrží s kyselinou chlorovodíkovou a ďalších 54 nádob, ktorých obsah však bližšie nešpecifikovala. Libanonskí vojaci zároveň oznámili, že na vyšetrovaní látok spolupracujú s francúzskymi odborníkmi, a že pri narábaní s chemikáliami podstupujú "bezpečné a vedecky podložené" kroky.

Prístav v Bejrúte po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Explózia v libanonskom Bejrúte zo 4. augusta si vyžiadala viac než 180 mŕtvych a vyše 6000 zranených. Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou výbuchu požiar, ktorý odpálil 2750 ton dusičnanu amónneho skladovaného v prístave od roku 2013.

Vyšetrovatelia naďalej pátrajú po ľuďoch zodpovedných za uskladnenie tejto látky, používanej ako poľnohospodárske hnojivo, dezinfekčný prostriedok do vody a vďaka svojim oxidačným vlastnostiam aj v pyrotechnike.

Viac o téme: ExplóziaArmádaChemikálieLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu