Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Padol rozsudok za atentát na libanonského expremiéra: Nekompromisný doživotný trest

Na archívnej snímke zo 14. februára 2005 autá horia po bombovom atentáte, pri ktorom prišiel o život libanonský premiér Rafík Harírí. Zobraziť galériu (2)
Na archívnej snímke zo 14. februára 2005 autá horia po bombovom atentáte, pri ktorom prišiel o život libanonský premiér Rafík Harírí. (Zdroj: TASR/AP Photo/file)

LEIDSCHENDAM - Páchateľa útoku na libanonského expremiéra Rafíka Harírího odsúdili v piatok v jeho neprítomnosti na doživotie. Informovala o tom agentúra AFP.

Tento verdikt vyriekol špeciálny súd Organizácie Spojených národov pre Libanon sídliaci v holandskom meste Leidschendam. Odsúdeným je príslušník radikálneho šiitského hnutia Hizballáh Salím Ajjáš. Sudca David Re podľa AFP v mene súdnej komory vyjadril spokojnosť, že mohla uložiť maximálny trest za každý z piatich trestných činov, z ktorých bol Ajjáš obžalovaný.

Na archívnej snímke zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/file)

Doživotný trest bude odsúdený vykonávať súbežne, spresnil Re. Samovražedný atentát na Harírího sa odohral 14. februára 2005 v západnej časti libanonskej metropoly Bejrút, keď pred päťhviezdičkovým hotelom vybuchla nálož nastražená v aute.

Okrem Harírího zahynulo 21 ľudí, zranenia utrpelo 226 osôb. Tento útok vyvolal v Libanone masové protesty. Rafík Harírí stál na čele libanonskej vlády takmer po celé obdobie od skončenia občianskej vojny, ktorá ničila krajinu v rokoch 1975-90. Z tejto funkcie odišiel v októbri 2004, odvtedy bol v opozícii.

Viac o téme: AtentátZabitiePáchateľDoživotieLibanonRafík Harírí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu