Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je čas, aby Čína ustúpila a ctila autonómiu Hongkongu, tvrdí Raab

Dominic Raab
Dominic Raab (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab vyzval v utorok čínsku komunistickú stranu, aby ustúpila od zavedenia zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Návrh zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý podľa kritikov ukončí autonómiu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny, schválil čínsky parlament minulý štvrtok.

Návrh zákona zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Británia, Spojené štáty, Kanada a Austrália už vo štvrtok obvinili Čínu, že svojou snahou presadiť nový zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu porušuje svoje medzinárodné záväzky a nerešpektuje ani princíp "jedna krajina, dva systémy". Na jeho základe mal Hongkong po roku 1997 prisľúbené väčšie slobody, než platia v pevninskej Číne.

Minister Raab, ktorý v pondelok absolvoval konzultácie o Hongkongu s diplomatmi z USA a ďalších krajín, v utorok pred poslancami britského parlamentu vyhlásil, že Británia "dôrazne nesúhlasí s takýmto autoritárskym zákonom". Britský minister pripustil, že "zatiaľ sme nevideli podrobný a uverejnený text zákona". Zdôraznil však, že ak Čína v zákone "kladie Hongkongu podmienky (...), potom by to bolo jasné porušenie medzinárodných záväzkov Číny".

Británia odovzdala kontrolu nad Hongkongom Číne v roku 1997 po viac ako 150 rokoch britskej koloniálnej nadvlády. Peking vtedy súhlasil so zachovaním základných slobôd na území podľa čínsko-britskej deklarácie z roku 1984. "Je čas, aby Čína ustúpila a ctila autonómiu Hongkongu a rešpektovala svoje vlastné medzinárodné záväzky," apeloval Raab.

Zákazom spomienky chce Čína Hongkong umlčať

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok obvinil Čínu, že sa snaží umlčať Hongkong tým, že zakázala spomienkové zhromaždenie, ktorým si občania uplynulých 30 rokov zvykli pripomenúť udalosti zo 4. júna 1989. Čínska armáda vtedy zasiahla proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men). Pompeo v utorok vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že "už sa to začína". Tým, "ktorí pochybovali o zámeroch Pekingu", Pompeo vo svojom tvíte vysvetlil, že "ide o umlčanie Hongkončanov a zbavenie ich práva akejkoľvek voľby, ako je to už v prípade obyvateľov zvyšku Číny".

Podľa Pompea sa týmto prístupom popiera princíp jedna krajina - dva systémy, ktorým sa majú riadiť vzťahy medzi Pekingom a Hongkongom. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Morgan Ortagusová v utorok naliehala na hongkonské orgány, aby "umožnili pokojnú spomienku na obete Čínskej komunistickej strany". V uplynulých 30 rokoch nebolo toto zhromaždenie v Hongkongu nikdy zakázané a Hongkong bol v rámci Číny jediný, kde sa spomínalo na prelomové udalosti z júna roku 1989. Každý rok na toto zhromaždenie prišlo okolo 100.000 ľudí.

Tento rok hongkonské úrady toto zhromaždenie zakázali, pričom sa odvolali na epidemiologické dôvody - riziko rozšírenia koronavírusu nového typu. Výkonná správkyňa Hongkongu Carrie Lamová nedávno predĺžila opatrenia týkajúce sa vzájomného odstupu medzi ľuďmi do 4. júna, čím zmarila nádeje, že sa spomienkové zhromaždenie uskutoční.

Viac o téme: Britský minister zahraničných vecíČínaHongkongDominic Raab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu