Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri protestoch proti zákonu o národnej bezpečnosti v Hongkongu zatkli 53 ľudí

 Hongkonská polícia zatkla najmenej 53 ľudí Zobraziť galériu (3)
Hongkonská polícia zatkla najmenej 53 ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

HONGKONG - Hongkonská polícia v nedeľu zatkla najmenej 53 ľudí počas protestov proti plánovanému zákonu o národnej bezpečnosti, ktorý má čoskoro zaviesť čínska vláda. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pôvodne "tichý protest" sa vymkol spod kontroly, keď demonštranti začali kričať na políciu a dostali sa s nimi do potýčky. Polícia na potlačenie davu ľudí použila paprikový sprej. Na Facebooku neskôr uviedla, že niektorí z demonštrantov sa pokúšali blokovať cesty. Podľa polície bolo dôvodom zatýkania nezákonné zhromažďovanie.

Pri protestoch proti zákonu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

V máji tohto roku schválil čínsky parlament zákon o národnej bezpečnosti, ktorý zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy".

Pri protestoch proti zákonu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom. V nedeľu sa začalo konanie stáleho výboru Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, počas ktorého má byť tento kontroverzný zákon preskúmaný a najneskôr do septembra by mal byť uvedený do platnosti.

Viac o téme: BezpečnosťProtestZákonHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu