Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Mimovládne organizácie kritizujú kontroverzný zákon v Hongkongu: Do Číny poslali otvorený list

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu, File)

HONGKONG - Skupina 86 mimovládnych organizácii vydala v stredu spoločný list, v ktorom žiada čínske úrady, aby zrušili plány na zavedenie zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Podľa nej táto právna norma ohrozuje základné práva a slobody mesta, uviedla agentúra Reuters.

 List podpísali Amnesty International, Human Rights Watch a Freedom House, ako aj ľudskoprávne organizácie zo Spojených štátov, Austrálie, Kanady, Hongkongu, Taiwanu a Európy. Jeho adresátom bol predseda Stáleho výboru Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov Li Čan-šu. Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý v Hongkongu zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus, schválil čínsky parlament minulý mesiac.

Zákon by mohol znamenať, že čínske bezpečnostné úrady by v meste vytvorili po prvý raz svoje základne. Podľa kritikov táto právna norma obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že nový zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Predstavitelia Hongkongu a Pekingu tvrdia, že plánovaný zákon v skutočnosti posilní autonómnu oblasť a zameriava sa iba na malý počet "problémových ľudí", ktorí ohrozujú národnú bezpečnosť, zatiaľ čo práva ostatných zostanú nedotknuté. Podrobnosti o zákone neboli zverejnené, avšak očakáva sa, že začne platiť najneskôr v septembri. Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová v utorok uviedla, že opozícia by mala prestať zákon "démonizovať", a dodala, že tí, čo tak robia, sú "nepriateľmi ľudu".

Viac o téme: ZákonHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu