Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Policajta dali za smrť Afroameričana (†46) do väzby: Rasizmus nesmie byť normálom, tvrdí Obama

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Will Lester/The Orange County Register/SCNG)

WASHINGTON - Policajta z amerického mesta Minneapolis Dereka Chauvina, ktorý kľačal na krku spútaného Afroameričana Georgea Floyda a ten neskôr zomrel, obvinili z vraždy tretieho stupňa. Informovala o tom prokuratúra, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP. Policajta medzitým prepustili zo služby.

"Bývalý policajt Derek Chauvin bol obvinený prokuratúrou okresu Hennepin z vraždy a zabitia," povedal novinárom okresný prokurátor Mike Freeman a spresnil, že pri tomto obvinení ide o vraždu tretieho stupňa. Freeman uviedol, že očakáva, že možno budú vznesené aj ďalšie obvinenia proti trom iným policajtom, ktorí sa spolu s Chauvinom podieľali na Floydovej smrti. Odmietol však špekulovať o týchto prípadných krokoch.

Policajt Chauvin je zachytený na videu, ako v pondelok 25. mája najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Floyda. Za priestupok zatknutý 46-ročný Floyd sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice. Video sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo protesty v Minneapolise v štáte Minnesota, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania.

Rasizmus v Spojených štátoch nesmie byť normálom

Niekdajší americký prezident Barack Obama v piatok napísal, že rovnako ako milióny Američanov pociťuje úzkosť zo smrti Afroameričana v meste Minneapolis, ktorý zomrel po zásahu polície. Obama uviedol, že rasizmus nesmie byť v Spojených štátoch "normálom", píše agentúra AFP.

"To by v Spojených štátoch v roku 2020 nemalo byť normálom," napísal Obama v liste zverejnenom na Twitteri. "Nemôže to byť normálom," zdôraznil. Afroameričana Georgea Floyda zatkla polícia v Minneapolise v pondelok 25. mája večer po spáchaní priestupku.

Obama dodal, že v čase pandémie a ekonomickej krízy je prirodzené chcieť sa vrátiť k "normálu". Pre mnohých Afromaeričanov ale "normál" znamená odlišný prístup k nim na základe ich farby pleti. Podľa Obamu je na všetkých Američanoch, aby spolu vytvorili "nový normál". V dôsledku zabitia Floyda prebiehajú v mestách Minneapolis a Saint už tri dni nepokoje. Vláda do oboch miest rozmiestnila vojakov Národnej gardy.

Reaguje aj prezident Trump

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteri zopakoval, že na rabovanie sa odpovedá streľbou. Podobný tweet mu predtým spoločnosť Twitter, ktorá rovnomennú sieť prevádzkuje, skryla, pretože slová prezidenta označila za glorifikáciu násilia. Trump v teraz skrytom, ale stále dostupnom tweete napísal, že gauneri zneužívajú smrť černocha George Floyda a že keď sa začne rabovať, tak sa bude strieľať. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

"Rabovanie vedie k streľbe, preto bol tiež v stredu v noci v Minneapolise zastrelený istý muž," napísal Trump. "Nechcem, aby sa to dialo, čo potvrdzuje aj vyjadrenie z minulej noci. Bolo to povedané ako fakt, nie ako vyhlásenie. Je to veľmi jednoduché a nikto iný ako neprajníci a tí, ktorí na sociálnych sieťach robia problémy, by s tým nemal mať problém. Česť pamiatke George Floyda!" napísal Trump.

Viac o téme: RasizmusUSABarack ObamaMinneapolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu