Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšie dieťa v českej škôlke má KORONAVÍRUS: V karanténe je celá budova!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Materskej škole Gagarinova v pražskom Suchdole je na covid-19 pozitívne druhé dieťa. Kvôli karanténe tak bola od pondelka uzavretá celá škôlka, a to do 29. mája. Na webe škôlky to v pondelok uviedol riaditeľ MŠ Gagarinova Stanislav Zelený. U prvého dieťaťa sa nákaza potvrdila v sobotu 16. mája. Pôvodne bola uzavretá kvôli karanténe len jedna trieda, ktorú infikované dieťa navštevovalo.

„Hygienická stanica ma informovala, že ďalšie z detí bolo testované pozitívne na covid-19. Na základe pokynov z hygienickej stanice musíme materskú školu uzavrieť do piatku 29. mája,“ uviedol riaditeľ. Dodal, že škôlka môže byť uzavretá aj dlhšie.

Súvisiaci článok: Strach v českej škôlke: Jedno z detí má KORONAVÍRUS! Trieda je v karanténe

Podľa Zeleného teraz hygienická stanica vyzve rodiny žiakov, ktorí v minulom týždni škôlku navštevovali, a zamestnancov materskej školy, aby sa nechali otestovať na nákazu novým koronavírusom. „Dávame dokopy kontakty na rodičov detí, čo boli v škôlke minulý týždeň. Všetky deti zo škôlky a ich rodiny sa teda testovať nemusia,“ povedal ČTK Zelený. Dodal, že obe deti s nákazou navštevovali rovnakú triedu.

Ďalšie dieťa v českej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

O uzavretí škôlky boli podľa riaditeľa rodičia žiakov informovaní mailom a prostredníctvom informačného systému Lyfle, a to vzápätí po tom, čo bolo o veci rozhodnuté. Deti, ktoré napriek tomu v pondelok ráno prišli do materskej školy, si museli ich zákonní zástupcovia vyzdvihnúť.

Prvé infikované dieťa nemalo nijaké príznaky koronavírusu

Nákaza u prvého dieťaťa z tejto škôlky bola potvrdená v sobotu 16. mája. Podľa riaditeľa Zeleného dieťa chodilo do triedy od pondelka do stredy, nemalo príznaky nijakej choroby a rodičia dali čestné prehlásenie o jeho zdravotnom stave. Škola podľa riaditeľa dodržiavala aj všetky hygienické opatrenia, ako je častejšie umývanie rúk, používanie dezinfekcie alebo väčšie rozostupy pri jedle.

V nadväznosti na potvrdenú nákazu u dieťaťa a uzavretie jednej triedy do karantény vykonali v nedeľu 17. mája v materskej škole opätovnú dezinfekciu triedy, toaliet, šatne a vstupného schodiska. Škôlka bola podľa riaditeľa dezinfikovaná aj pred svojím otvorením.

Podľa prieskumu Českej školskej inšpekcie, zverejneného vo štvrtok, sa v marci a apríli v súvislosti s opatreniami proti koronavírusu v Česku zavrelo okolo 95 percent materských škôl. Vláda nechala v marci rozhodnutie o uzavretí škôlok kvôli šíreniu koronavírusu na zriaďovateľoch, ministerstvo školstva im ale odporučilo prevádzku prerušiť. Niektoré škôlky začiatkom mája obnovili prevádzku, iné sa na otvorenie pripravujú. Podľa zistení školskej inšpekcie by väčšina škôlok mohla obnoviť prevádzku v druhej polovici mája.

Viac o téme: ČeskoŠkôlkaKaranténaCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu