Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Expert WHO varuje: Musíme izolovať všetkých týchto ľudí, inak sa vírus bude znovu rýchlo šíriť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Vládam k úspešnému boju proti koronavírusu nestačí len poslať obyvateľov svojich krajín do preventívnej karantény. Obmedzenie pohybu musí sprevádzať aj dôsledné testovanie všetkých potenciálnych nakazených a ďalšie zdravotnícke opatrenia. Vyplýva to z rozhovoru popredného experta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mika Ryana vo vysielaní televízie BBC.

Ryan, ktorý je hlavným analytikom WHO pre krízové situácie, varoval, že bez doplnkových krokov sa po uvoľnení karanténnych režimov môže vírus znovu začať rýchlo šíriť. "U tej povinnej izolácie je riziko. Ak teraz nezavedieme silné opatrenia v oblasti verejného zdravia, tak keď sa obmedzenie pohybu a izolácia skončí, existuje riziko, že nákaza vyskočí zase hore." Karanténa sa aktuálne po celom svete týka stámiliónov ľudí, napríklad v mnohých európskych štátoch či v Kalifornii. V Číne, Singapure alebo v Južnej Kórei, ktoré podľa Ryana môžu byť pre zvyšok sveta vzorom, však popri obmedzeniu pohybu obyvateľov boj proti koronavírusu zaviedli aj ďalšie rozsiahle zmeny. 

Expert WHO varuje: Musíme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Zhao Jun/Xinhua via AP)

"To, na čo sa predovšetkým musíme zamerať, je nájsť ľudí, ktorí sú chorí, ktorí vírus majú, vystopovať ich kontakty a izolovať ich," povedal expert WHO v relácii moderátora Andrewa Marra. "Akonáhle budeme mať potlačené šírenie, musíme vírusu ísť po krku. Musíme prejsť do protiútoku," vysvetľoval. 

Vláda rozhodla! Toto sú prvé opatrenia na záchranu slovenskej ekonomiky

Pre pacientov nakazených koronavírusom zatiaľ neexistuje spoľahlivý liek a pred infekciou neochráni žiadna z dostupných vakcín. Podľa analýzy BBC už vedci v rôznych krajinách pracujú na viac ako dvadsiatich očkovacích látkach, pričom výskum ide dopredu "zbesilým" tempom. Aj keby sa však niektorému z tímov podarilo do konca roka vakcínu vyvinúť, ostávala by nimi ešte ďalšia neľahká výzva v podobe jej masovej výroby. 

Expert WHO varuje: Musíme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na otázku, kedy môžu ľudia v Británii počítať s očkovaním proti chorobe COVID-19, Ryan odpovedal, že je potrebné sa na vec pozerať realisticky. "Musíme mať istotu, že je vakcína úplne bezpečná, hovoríme tu najmenej o roku," uviedol. Dodal, že príslušná látka sa nakoniec objaví, ale my musíme robiť potrebné kroky už teraz. 

Viac o téme: PandémiaWHOKoronavírusObmedzenie pohybu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu