Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Raketový útok nezostal bez povšimnutia: Koalícia pod vedením USA sa rozhodla pre rezolútny krok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAGDAD - Medzinárodná koalícia pod vedením USA v nedeľu stiahla svojich príslušníkov z vojenskej základne na severe Iraku, ktorá sa v decembri 2019 stala terčom raketového útoku, informovala v nedeľu agentúra DPA. Koalícia podľa svojho vyhlásenia opustila základňu nachádzajúcu sa neďaleko severoirackého mesta Kirkúk. Ide o tretiu základňu, z ktorej sa príslušníci koalície tento mesiac stiahli.

Koalícia na tomto kroku spolupracovala s irackou vládou, napísal na Twitteri hovorca koalície Myles Caggins. Iracké bezpečnostné zložky sú podľa Cagginsa v boji proti extrémistickej organizácii Daeš úspešné. Koalícia bude irackým silám podľa jeho vyjadrení poskytovať podporu z menšieho počtu miest a takisto zníži počet svojich príslušníkov.

Americkí vojaci a vojaci ďalších krajín v rámci koalície boli na základni K1 umiestnení od roku 2017. Irackým silám poskytovali výcvik. Počas raketového útoku na túto základňu 27. decembra 2019 prišiel o život americký civilista a niekoľko amerických a irackých vojakov utrpelo zranenia.

USA z útoku obvinili Irán a odpovedali útokmi v Iraku, počas ktorých prišlo o život 25 bojovníkov frakcie Katáib Hizballáh. O niekoľko dní neskôr, 3. januára, USA zabili v Bagdade iránskeho generála Kásema Solejmáního. Jeho zabitie vyostrilo napätie medzi Washingtonom a Teheránom, pripomína DPA.

Viac o téme: USAIrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu