Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Spoveď zničenej lekárky! Už naozaj nemôžeme, priznáva zúfalá zdravotníčka

Lekárka Pavla má v tomto intenzívnom období naozaj veľa práce, ktorá sa podpísala aj na jej fyzickom vzhľade Zobraziť galériu (2)
Lekárka Pavla má v tomto intenzívnom období naozaj veľa práce, ktorá sa podpísala aj na jej fyzickom vzhľade (Zdroj: Facebook/Pavla Kovaříková, Gettyimages.com)

PRAHA - Už nemôžeme. Presne takto sa začína spoveď jednej zo zúfalých lekárok, ktoré pracujú v pražskej nemocnici Na Bulovke. Zničená lekárka Pavla Kovářiková na sociálnej sieti spísala rozsiahle priznanie o tom, čím si v posledných týždňoch ako zdravotníčka prechádza a aj z priloženej fotografie je evidentné, že predvádza nadľudský výkon.

"Nespíme, nejeme, na toalete som nebola ani nepamätám. Telefón zvoní prakticky nepretržite," píše prvé riadky zničená lekárka, ktorá popisuje situáciu v pražskej nemocnici. Ako zdravotníčka si je pritom naplno vedomá, že sa upísala neľahkej práci, no aj toto je na ňu priveľa. "Áno, ako lekári sme sa upísali náročnej práci, vedeli sme, do čoho ideme. Ale toto je iné. Toto je šprint aj maratón v jednom - je to hrozne intenzívny záprah, ale zároveň to trvá dlho a koniec je zatiaľ v nedohľadne," píše lekárka s kruhmi pod začervenanými očami.

Pavla Kovaříková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Pavla Kovaříková)

Na oddeleniach sú pacienti, ktorí by mali zostať doma

Pavla je navyše nešťastná z toho, že do nemocnice prichádzajú ľudia s ľahkými alebo žiadnymi symptómami. "Aj cez nekonečné opakovanie rôznymi médiami, aby asymptomatickí pacienti nechodili na výtery, je ich tu stále odhadom asi miliarda. Takže ešte raz - pokiaľ nemáte žiadne alebo len ľahké príznaky, zostaňte doma, pite dostatok tekutín, pri teplote si berte Paralen a vyležte sa z toho," dôrazne prosí zamestnankyňa nemocnice.

Ľudia klamú sanitárom a kradnú rúška

Lekárka Pavla je tiež nešťastná z toho, že niektorí ľudia klamú sanitárom pri svojich symptómoch. "Po prvé - my ani cez spánkový deficit nie sme úplne hlúpi a rozoznáme, či je niekomu zle, alebo nie a dosť ma uráža, keď zo mňa niekto robí debila a hrá len divadlo. A po druhé plytvajú naším časom a energiou (a zdravotníckym materiálom, pretože aj to je komodita, ktorú musíme brať do úvahy), ktorú by sme mohli využiť pre niekoho, kto našu starostlivosť naozaj potrebuje. V zdravotníctve síce už chvíľu pracujem, ale keď nám ľudia ukradli rúška, tak to aj mňa prekvapilo," píše sklamaná lekárka.

Stres a krik do telefónu

Situáciu jej skutočne neuľahčujú ani samotní ľudia, ktorí na Pavlu mali dokonca osobne či telefonicky kričať. "Ja viem pochopiť, že je to pre vás stres, pre mňa tiež, ale krikom moju efektivitu práce skutočne nezvýšite. Iste, ste naštvaní na vládu, považujete ich opatrenia za príliš drsné/nedostatočné/zle komunikované, ja to beriem, ale uvedomte si, že tiež kričíte na chudáka, ktorý sa už neviem ako dlho nevyspal," uzavrela Pavla Kovářiková z pražskej nemocnice.

V Česku je momentálne novým koronavírusom nakazených viac ako 380 ľudí, pričom sa doteraz vyliečili traja.

Viac o téme: NemocnicaLekárkaPriznaniePraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu