Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Koronavírus v Ázii stráca na sile, Európa s ním musí bojovať, ako vie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Carlos Giusti)

PRAHA, WASHINGTON, WU-CHAN - Koronavírus v Európe naberá na sile. Stále sa objavujú nové prípady nákazy. V Ázii sa situácia stabilizuje a z Číny hlásia najmenej prípadov od konca januára. Krajiny v Európe však nariaďujú opatrenia, zatvárajú školy, obchody, ale aj hranice. Situácia je vážna a štátnici musia konať. Sledujte dnešný ONLINE spolu s Topkami:

  • Počet nakazených na celom svete je198 770, zomrelo 7 990 ľudí, vyliečilo sa 82 779 (údaje z 18. 3. o 08.26 h.)
  • Európska únia plánuje zatvoriť hranice
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila v stredu epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 105 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 464
  • Výrazný počet nakazených hlási aj Veľká Británia, vírusu podľahlo už 69 ľudí
  • V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 345 ľudí, čím sa počet úmrtí v tejto krajine zvýšil na viac ako 2000
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234​​ 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?


ONLINE

Vážení čitatelia, dnešný ONLINE sa skončil.

21:55 Čílsky prezident Sebastián Piňera dnes v krajine kvôli šíreniu nového typu koronavírusU vyhlásil stav katastrofy. Platiť začne od štvrtkového rána a potrvá 90 dní, informovala agentúra Reuters. Nové opatrenia dnes vyhlásilo aj susedné Peru, tamojšia vláda odsúhlasila nočný zákaz vychádzania.

21:37 Rakúska polícia začne od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať aj na hranici s Nemeckom kontroly vrátane testov na nový koronavírus. Podobne ako na hraniciach s Talianskom, Švajčiarskom a Lichtenštajnskom budú pritom uzatvorené všetky menšie priechody, informovala tlačová agentúra APA, ktorá čerpala zo stredajšieho oznamu ministerstva vnútra. Ohlásené kontroly sú plánované do polnoci zo 7. na 8. apríla.

21:35 Počet prípadov nakazenia prekročil 214.000, zomrelo 8700 ľudí.

21:15 Pakistan oznámil v stredu prvé dve úmrtia v dôsledku nového koronavírusu. Nákaze podľahli dvaja muži na severe krajiny. Prvým pacientom bol 50-ročný muž, ktorý zomrel v nemocnici blízko provinčného hlavného mesta Pešávar a nedávno prišiel zo Saudskej Arábie.

Druhým bol 30-ročný muž, ktorý sa do Pakistanu vrátil z Turecka. Pakistan dosiaľ potvrdil 1621 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19. AFP upozorňuje, že choroba sa môže v 215-miliónovej krajine s nekvalitným zdravotníctvom rýchlo šíriť

21:09 V Poľsku zaznamenali 36 ďalších potvrdených prípadov nového druhu koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 287 ľudí. 

19:50 Peruánsky prezident Martín Vizcarra vyhlásil od stredy nočný zákaz vychádzania v dôsledku šírenia koronavírusu. Krajina potvrdila zatiaľ 145 nakazených.

19:45 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 89 ľudí.

19:42 Česko má 522 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Počet chorých stúpol v porovnaní s ránom o 58 prípadov. Päť chorých je vo vážnom stave.

19:40 Severné Macedónsko vyhlásilo stav núdze, čím sa snaží zastaviť šírenie nového koronavírusu. Doteraz bolo potvrdených 35 prípadov nákazy.

19:30 Rakúska vláda schválila v stredu avizované opatrenia v rámci boja proti novému koronavírusu, ktoré sa týkajú príslušníkov armády a občanov vykonávajúcich civilnú službu. Ich súčasťou je predĺženie základnej vojenskej služby pre súčasných brancov, ako aj predĺženie civilnej služby a čiastočná mobilizácia záložnej zložky známej ako milícia. 

19:25 Školy v Británii ostanú od piatka takmer pre všetky deti zatvorené. Školy budú uzavreté až do odvolania.

18:25 V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 475 ľudí. 

18:05 Talianske orgány podali za jediný týždeň trestné oznámenia v približne 43.000 prípadoch, keď obyvatelia porušili karanténne nariadenia prijaté s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu.

17:40 Kuba zaznamenala v stredu prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu. Obeťou je 61-ročný taliansky turista.

17:28 V talianskej Lombardii zomrelo za 24 hodín ďalších 319 ľudí nakazených novým typom koronavírusu. Počet obetí v tomto najhoršie postihnutom regióne tak vzrástol na 1959.

17:23 Vlády Nemecka a Veľkej Británie sa začali zaoberať otázkou, ako by mohli pomôcť ľuďom, ktorí v súčasnej situácii zapríčinenej koronavírusom nebudú niekoľko mesiacov dostávať svoje platy, možno prídu o prácu úplne, a nebudú mať z čoho platiť nájomné. Hovorca nemeckého ministerstva spravodlivosti Marius Leber v stredu vyhlásil, že nemecký kabinet sa týmto problémom veľmi vážne začína zaoberať a zvažuje, aké má v tejto súvislosti legislatívne možnosti.

17:11 Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa vyhlásil pre globálnu pandémiu ochorenia COVID-19 stav národnej katastrofy, i keď v krajine dosiaľ nepotvrdili ani jeden prípad nákazy novým typom koronavírusu. 

17:08 Turecko v dôsledku pandémie koronavírusu uzavrie v stredu o polnoci hranice s Gréckom a Bulharskom.

16:23 Za posledných 24 hodín potvrdili v Británii 676 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 2626. 

16:07 Dve celé údolia a jednu samostatnú obec umiestnia do karantény úrady v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko, kde sa podobne ako v iných častiach krajiny šíri nový druh koronavírusu.  Celkove majú byť od polnoci odizolované od okolia tri obce v údolí Gasteinertal, dve v údolí Grossarltal a samostatná obec Flachau. Osobám, ktoré v týchto obciach pracujú, umožnia dovtedy odcestovať, na čo úrady upozornia ich domovské obce.

16:05 V Kyjevskej oblasti na Ukrajine vyhlásili v stredu dočasný núdzový stav z dôvodu pandémie koronavírusu, informovala agentúra Ukrinform.

15:55 Ľudia v Českej republike nebudú môcť od polnoci zo stredy na štvrtok vychádzať mimo domova bez zakrytých dýchacích ciest, či už rúškom, šatkou alebo šálom. Od štvrtka medzi 10. a 12. hodinou môžu nakupovať v obchodoch len ľudia nad 65 rokov. Má to chrániť seniorov pred nákazou. Ostatní ľudia majú nakupovať inokedy. Kúpeľné zariadenia nebudú smieť od štvrtka 19. marca prijímať do starostlivosti nových klientov, informuje portál iDNES.cz.

15:50  Na Blízkom východe dosiaľ potvrdili viac ako 18.000 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, a viac ako 1000 úmrtí. Väčšinu mŕtvych hlási Irán. Podľa egyptského oblastného šéfa WHO Jeana Jabboura prinútili Egypt k prísnejším opatreniam až dve nedávne úmrtia na severe krajiny. V Egypte je v súčasnosti v karanténe vyše 300 rodín v dedine s 19.000 obyvateľmi, ktorá sa stala centrom epidémie v krajine.

15:15 Spojené štáty v snahe predísť šíreniu nového typu koronavírusu medzi obyvateľmi zatvoria svoju hranicu s Kanadou pre dopravu, ktorá nie je nevyhnutná. Oznámil to v stredu americký prezident Donald Trump. Zdôraznil však, že opatrenie sa nevzťahuje na obchodovanie.

14:50 V Rakúsku zaznamenali v stredu štyri ďalšie úmrtia na nový koronavírus, čím sa počet obetí zvýšil na osem. Po jednej obeti hlásili spolkové krajiny Dolné a Horné Rakúsko, dvaja ľudia zomreli v dôsledku ochorenia COVID-19 v Štajersku. 

14:25 Západoafrický štát Burkina Faso ohlásil v stredu prvú obeť nového koronavírusu SARS-CoV-2. Ide zároveň o prvý prípad úmrtia na toto infekčné ochorenie v subsaharskej Afrike. 

14:23 Počet ľudí infikovaných novým koronavírusom sa v Španielsku v stredu zvýšil na viac než 13.700. V krajine hlásia aj takmer 600 úmrtí. S odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra AFP.

14:10 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) v stredu varoval, že novým koronavírusom SARS-CoV-2 by sa mohlo v Nemecku za menej ako sto dní nakaziť až desať miliónov obyvateľov. Dôvodom je  "exponenciálny nárast" infikovaných, informoval denník Die Welt.

14:05 Česko dnes vypraví dva lety, ktoré vyzdvihnú 250 slovenských občanov, ktorí kvôli koronavírusy uviazli na Kanárskych ostrovoch.

13:21 Český premiér Andrej Babiš po mimoriadnom zasadnutí vlády v stredu oznámil, že od polnoci zo stredy na štvrtok začne v krajine platiť zákaz vychádzania bez rúška alebo inej ochrannej pomôcky zakrývajúcej tvár. Ide o opatrenie v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu, píše spravodajský portál ČT24. "Situácia je vážna, ale som presvedčený, že to zvládneme. Ďakujem všetkým občanom, ktorí rešpektujú opatrenia," uviedol Babiš na brífingu.

13:03 Počet obetí nového koronavírusu SARS-CoV-2 v Európe je už vyšší ako v Ázii, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP, podľa ktorej Európa v stredu na poludnie zaznamenala najmenej 3421 úmrtí spojených s novým koronavírusom, kým v Ázii ich je 3384.

12:47 Počet potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom vo svete prekročil hranicu 200.000. S odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa o tom v stredu informovala agentúra AP.

Situácia v Ázii sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ee Ming Toh)

12:03 V priebehu utorka pribudlo v Belgicku 243 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo ich je 1486. Belgické ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že nákazu vírusom neprežili ďalšie štyri osoby, čím sa celkový počet obetí v Belgicku zvýšil na 14 ľudí. Informovala belgická televízna stanica RTBF.

11:20 Do týždňa sa v Taliansku začne s predklinickými testami vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú vyvinula biotechnologická spoločnosť Takis na báze fragmentu genetického materiálu vírusu. Vakcínu budú testovať na zvieratách. Informovala o tom v stredu talianska agentúra ANSA s tým, že predklinické testovanie povolilo talianske ministerstvo zdravotníctva. Celý článok nájdete tu >>

Lekár otvára v rukaviciach
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP/Ted S. Warren)

11:13 Egypt, Juhoafrická republika, Keňa a Ghana v stredu oznámili nové prípady nákazy novým koronavírusom, resp. úmrtí. Celý článok nájdete tu >>

11:01 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Izraeli za posledných 24 hodín o 40 percent. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie izraelského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

10:25 Moldavsko v stredu ohlásilo prvú obeť nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie moldavského ministerstva zdravotníctva. Moldavská vláda ešte 11. marca rozhodla, že pre hrozbu rozšírenia tejto potenciálne smrtiacej nákazy budú zatvorené všetky školy. Zakázané boli taktiež masové podujatia s účasťou viac ako 50 ľudí.

09:52 V Rusku v dôsledku šírenia nového koronavírusu zatvorili na tri týždne všetky školy. Nariadenie začne platiť od pondelka. Zástupcovia rezortu školstva uviedli, že počas "predĺžených jarných prázdnin je možné vzdelávať sa na diaľku".

09:51 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike k stredajšiemu ránu zvýšil na 464. Oznámil to na svojom účte na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Ako ďalej uviedol, v porovnaní s utorkovým ránom tak počet nakazených stúpol o 81. Minister dodal, že testovaných je stále viac ľudí, pričom sa do testovania zapojilo už 36 laboratórií. V utorok bolo podľa jeho slov na vírus testovaných 1362 osôb. Celkovo ich bolo v Česku otestovaných už 7664.

09:40 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu pripustila, že politickí lídri "podcenili" rozsah nebezpečenstva, aké predstavuje nový koronavírus. Vyjadrila sa takto deň po tom, ako EÚ na 30 dní zakázala vstup na svoje územie občanom nečlenských krajín, a to s okamžitou platnosťou. Celý článok nájdete tu >>

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

08:00 V Rakúsku odložili maturity najmenej do polovice mája, viedenská nemocnica Allgemeine Krankenhaus má 90-minútové testy na zistenie koronavírusu, kamióny s ochrannými prostriedkami uviazli na hranici.

06:29 Kolumbijský prezident Iván Duque vyhlásil v krajine stav núdze, čím sa snaží zastaviť šírenie nového koronavírusu. V stredu nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA. Duque na tlačovej konferencii oznámil, že v rámci nových núdzových opatrení musia zostať ľudia vo veku nad 70 rokov v izolácii, a to od 20. marca do 31. mája. Budú mať dovolené odísť z domu len na nákup nevyhnutných potrieb, na prehliadku k lekárovi alebo na nákup liekov.

Mesto Wu-chan hlási len jeden nový prípad nákazy, druhý deň po sebe

05:21 Pôvodné ohnisko pandémie nového koronavírusu, čínske mesto Wu-chan, hlásilo v stredu iba jeden nový prípad nákazy, a to už druhý deň po sebe. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP. Jedného nového nakazeného človeka vo Wu-chane hlásili v stredu a jedného v utorok, ale stredočínske veľkomesto je stále uzavreté. Tieto nádejné informácie nasledovali po vrchole pandémie, ktorý bol vo Wu-chane približne pred mesiacom a vtedy denne hlásili tisíce nových prípadov.

Situácia v Ázii sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ee Ming Toh)

Počet nových prípadov v Južnej Kórei sa drží pod 100 už štvrtý deň po sebe

03:55 Južná Kórea nahlásila v stredu, štvrtý deň po sebe, dvojmiestny číselný údaj týkajúci sa nových prípadov nákazy koronavírusom. Zdravotnícke úrady sú však stále v pohotovosti, pretože po celej krajine sa vyskytujú nové zhluky prípadov tejto infekcie, napísala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. V utorok zistili v Južnej Kórei 93 nových prípadov, predtým v pondelok to bolo 84 nakazených a v nedeľu 74. Počty sa teda držia pod stovkou a celkovo je v krajine 8413 prípadov infekcie, informovalo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

01:11 Českí colníci objavili počas kontroly v sklade v priemyselnej zóne v meste Lovosice na severozápade Čiech až 680.000 respirátorov, 25.000 rúšok a ďalšie ochranné pomôcky. Je podozrenie, že mali byť vyvezené z Českej republiky. Teraz si ich prevezme štát: časť pomôcok si nechá Ústecký kraj a zvyšok pôjde do Prahy. V utorok neskoro večer to uviedol hajtman tohto kraja Oldřich Bubeníček, ktoré citoval portál Novinky.cz. Celý článok si prečítate TU >>

00:41 Austrálska vláda nariadila v stredu svojim občanom, aby zrušili všetky cesty do zahraničia. Ide o bezprecedentný krok zameraný na zastavenie šírenia epidémie nového koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Premiér Scott Morrison na tlačovej konferencii oznámil "zákaz cestovania do zahraničia na neurčitý čas" a tiež zásahy orgánov proti združovaniu viac než 100 ľudí vo vnútorných priestoroch. "Takáto situácia je raz za 100 rokov," uviedol Morrison o pandémii. "Takéto niečo sme v Austrálii nezažili od konca prvej svetovej vojny," dodal.

Austrálsky premiér Scott Morrison
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Peter Parks/Pool Photo via AP, File)

V USA zahynulo na koronavírus už viac ako 100 ľudí

23:19 Sto ľudí zomrelo v Spojených štátoch na ochorenie spôsobené novým koronavírusom, uviedla v utorok neskoro večer tlačová agentúra AFP. Jej výpočet vychádza z údajov na webových stránkach jednotlivých amerických štátov a okresov, ako aj zo slov predstaviteľov. Najväčší počet úmrtí zaznamenali v štáte Washington na severozápade USA, kde si koronavírus vyžiadal 50 ľudských životov; po ňom nasledoval štát New York s 12 úmrtiami a Kalifornia s 11 obeťami.

Turecko má prvú obeť

22:57 Turecko potvrdilo v utorok prvý prípad úmrtia súvisiaceho s novým koronavírusom, pričom počet prípadov nákazy stúpol v krajine na 98. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Dnes som v boji proti koronavírusu stratil prvého pacienta," povedal turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca na tlačovej konferencii vysielanej v televízii.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tumay Berkin)

Prvé prípady v Čiernej Hore

22:25 Čierna Hora potvrdila v utorok prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom. Ide o dve ženy vo veku 72 a 47 rokov, ktoré sa vrátili zo Spojených štátov a Španielska. Oznámil to čiernohorský premiér Duško Markovič, informuje agentúra Hina. Riaditeľ čiernohorského inštitútu pre verejné zdravie Boban Moguša povedal, že obe pacientky sú v dobrom stave.

22:11 Srbské úrady sa v boji proti šíreniu nového koronavírusu rozhodli uplatniť aj zákaz nočného vychádzania v čase od 20.00 h do 05.00 h. Opatrenie má platiť od stredajšieho večera, informovali v utorok tlačové agentúry APA a DPA. Pre obyvateľov miest vo veku nad 65 rokov platí od stredy 10.00 h celodenný zákaz vychádzania. Na vidieku, kde je obyvateľstvo zatiaľ ohrozené v menšej miere, platí takéto opatrenie pre ľudí starších ako 70 rokov.

22:04 Dánsko dočasne zatvára nákupné strediská, nočné kluby, kryté športoviská, reštaurácie a bary v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom. Krajina tiež od stredy zakazuje zhromaždenia s účasťou viac ako desať ľudí. Oznámila to dánska vláda, píše agentúra DPA. Tieto opatrenia nadobudnú účinnosť od stredy 10.00 h SEČ do 30. marca, povedala dánska premiérka Mette Frederiksenová.


Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Koronavírus v Ázii
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: DánskoUSAČínaTureckoSrbskoJužná KóreaFínskoČierna HoraKoronavírusWu-Chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu