Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Vynikajúca správa z Česka! Tamojšia firma spúšťa predaj novovyvinutých rúšok

Respilon Česká republika Zobraziť galériu (4)
Respilon Česká republika (Zdroj: reprofoto/idnes.cz)

BRNO – Česká firma Respilon vyvinula vlastné masky na záchyt a záhubu koronavírusu. Ich obrovskou výhodou je, že sa dajú nosiť opakovane, pokojne aj týždeň, keď ich bude mať človek na sebe len pár hodín denne. K zákazníkom sa dostanú už v apríli, ich cena je priaznivá.

Brnenská firma na svojej sociálnej sieti uviedla, že pôjde o nový prototyp nanovlákenného rúška a respirátoru: ReSpimask Virus Killer a RespiPro Virus Killer. „Nový prototyp obsahuje okrem nanovlákna s 99,9-percentným záchytom všetkých vírusov a baktérií aj vrstvu akcelerovaného oxidu medi, ktorá vírusy okamžite a spoľahlivo zlikviduje. Znamená to, že rúško môžete použiť opakovane po dobu 24 hodín. Napríklad pri nosení 3 hodiny denne vám jedno rúško vystačí viac než na týždeň,“ píše firma na svojom facebookovom účte.   

Respilon Česká republika
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Respilon Česká republika)

Sever Idnes.cz uviedol, že pre štátne inštitúcie i verejnosť budú novovyvinuté rúška dostupné od polovice apríla s tým, že od 20. marca si ich ľudia môžu predobjednať.

Pôvodne chcela Firma Respilon začať s predajom rúšok už koncom marca. Pri dovoze z Turecka do Česka ale narazila na problém. „Pán Zima (riaditeľ firmy, pozn. red.) bol zadržaný na letisku vo Viedni, 800 kusov rúšok mu bolo na mieste zbavených a znehodnotených, pretože neniesli označenie európskej certifikácie. Ďalších sto kusov mu bolo ponechaných,“ priblížila spolumajiteľka firmy Jana Zimová. Tá rozumie postupu colníkov, lebo sa správali podľa pravidiel.

Respilon Česká republika
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto/idnes.cz)

Pre udelenie certifikácie však uvedené množstvo nestačí, po dohode s vládou preto nasledujúci týždeň vyšlú do Turecka špeciálneho kuriéra, aby doniesol ďalšie masky.   

Cena nových masiek sa pohybuje v prepočte medzi cca 7,40 a 11,70 eura. Zástupcovia firmy, ktorí pôvodne plánovali stanoviť cenu na zhruba 1,90 eura, vysvetľujú, že k zdraženiu došlo po tom, ako ceny zdvihli ich dodávatelia.  

Respilon rúška zdokonaľoval vo výrobniach v Izraeli a Turecku. Priamo v Brne odštartuje výrobu ochranných pomôcok v polovici mája. „Začať výrobu doma v Česku je naša povinnosť, aby už nikdy nenastala situácia, keď ľudia márne pýtajú ochranné prostriedky,“ povedal Zima.

Vo firme tiež intenzívne dohadujú aj dovoz vlastných rúšok z Číny, ide o 750-tisíc kusov, ktoré tam majú v skladoch. Podľa konateľov firmy je ich dovoz otázkou dní.

Viac o téme: NákazaPrevenciaCOVID-19RúškoRespilon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu