Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Odborníci preverujú účinky ibuprofenu: V súvislosti s COVID-19 odporúčajú iný liek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok odporučila ľuďom s možnými symptómami ochorenia COVID-19, aby neužívali liečivo ibuprofen bez konzultácie s lekárom. Informovala o tom agentúra DPA.

"V rámci samoliečby odporúčame paracetamol, nie ibuprofen," povedal na tlačovej konferencii v Ženeve hovorca WHO Christian Lindmeier. Zdôraznil pritom, že žiadne štúdie vykonané v poslednom období ibuprofen nespájajú so zvýšenou úmrtnosťou. Dodal však, že experti celú záležitosť v súčasnosti skúmajú.

Vyjadrenie hovorcu WHO prichádza po tom, ako francúzske úrady varovali pred užívaním nesteroidových protizápalových látok (NSAID) proti symptómom ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2. Táto skupina liečiv zahŕňa aj ibuprofen a aspirín.
Odborný časopis The Lancet minulý týždeň zverejnil hypotézu, na základe ktorej môžu niektoré lieky obsahujúce ibuprofen predstavovať riziko pre ľudí trpiacich ochorením COVID-19, ktorí okrem toho majú vysoký krvný tlak alebo diabetes.

Ibuprofen nepodporuje množenie COVID-19

Užívanie liekov s obsahom ibuprofénu nepodporuje množenie nového koronavírusu v ľudskom organizme. Informáciu, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach, vyvrátil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Prízvukoval, že ide o hoax.

"Použitie ibuprofénu podľa schválenej písomnej informácie pre používateľa predstavuje účinnú a bezpečnú liečbu horúčky a bolesti," uviedol štátny ústav. Doplnil, že patrí do skupiny takzvaných nesteroidných protizápalových liečiv a používa sa na symptomatickú liečbu slabej až stredne silnej bolesti a horúčky. Na Slovensku je dostupný vo voľnopredajných liekoch aj v liekoch viazaných na lekársky predpis.

"Nepravdivá informácia, ktorá sa začala šíriť, súvisí pravdepodobne s vydaním článku vo vedeckom časopise The Lancet v rubrike Correspondence, v ktorom si autor kladie otázku, či pacienti s hypertenziou a cukrovkou majú zvýšené riziko dostať COVID-19. Autor vyslovuje hypotézu, že pacienti liečení skupinou tzv. ACE inhibítorov, blokátorov receptorov pre angiotenzín II, tiazolidíndiónov, ale napríklad aj ibuprofénom môžu mať vážnejší až fatálny priebeh ochorenia COVID-19. Autor článku sám niekoľkokrát upozorňuje, že ide o hypotézu, na ktorú neexistujú vedecké dôkazy," zdôraznil ŠÚKL.

Viac o téme: TestyWHOKoronavírusIbuprofen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu