Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koronavírus ničí Taliansko: Čo rozhoduje o tom, či budú tisícky pacientov žiť alebo zomrú?

(Zdroj: Twitter/M. R.)

BERGAMO – Ťažko skúšané Taliansko odvážne i zúfalo bojuje s nákazou. Lekári však majú veľmi sťaženú situáciu. Nie je dostatok lôžok ani dýchacích prístrojov, ale pacientov po stovkách pribúda. A tak musia robiť desivé rozhodnutia.

Počet úmrtí na koronavírus sa v nedeľu 15. 3. zvýšil o neuveriteľných 368. Celkový počet obetí v Taliansku tak vyskočil na 1 809. Isté noviny v Lombardii museli pridať deväť strán, aby sa do nich zmestili všetky krátke smútočné oznámenia. Giovanni Locatelli, obyvateľ Bergama zverejnil na Twitteri video, na ktorom porovnáva vydanie týchto novín z 9. februára a z 13. marca.

Talianske úrady potvrdili, že celkovo je infikovaných 24 747 ľudí. Patologické oddelenie miestnej nemocnice je plné a telá zomretých teraz vozia do kostolov. Obete koronavírusu pochovávajú každú polhodinu. Karanténa celého národa a zablokovanie hraníc, ktoré zaviedol premiér Giuseppe Conte začiatkom tohto mesiaca, sa predlžuje o ďalší týždeň. 9. februára malo Taliansko iba tri potvrdené prípady ochorenia na koronavírus. 13. marca stúpol celkový počet ochorení na 17 600 vrátane 1 266 úmrtí. Tajný dokument, ktorý pripravil krízový štáb v Turíne, navrhuje, aby bol pacientom odopretý prístup k intenzívnej starostlivosti, ak majú vyše 80 rokov alebo sú v zlom zdravotnom stave, pretože počet lôžok jednoducho nestačí. Štáb vypracoval plán, ktorý určuje, ktorí pacienti budú liečení na jednotke intenzívnej starostlivosti a ktorí nie, ak nie sú k dispozícii dostatočné priestory. Podľa denníka The Telegraph tento plán uvádza, že obete koronavírusu budú mať prístup k intenzívnej liečbe „v naliehavých prípadoch“, ak budú mladšie ako 80 rokov alebo dosiahnu menej ako 5 bodov podľa indexu komorbidity Charlson. Tento index naznačuje, koľko ďalších zdravotných problémov má pacient, a pomáha určovať, ktorí ľudia sú na vírus citlivejší. Kapacita intenzívnej starostlivosti, ktorú vybudovalo oddelenie civilnej ochrany v regióne Piemont, je v Taliansku nedostatočná. Istý lekár povedal: „O tom, kto bude žiť a kto zomrie, sa rozhoduje podľa veku a zdravotných podmienok pacienta. Takto je to vo vojne.“

Taliansko, ktoré je najviac zasiahnutou európskou krajinou, zaznamenalo prudký nárast počtu úmrtí a tisícky infikovaných ľudí pre to, čo úrady charakterizovali ako nezodpovedné správanie sa ľudí, ktorí sa stále stýkajú napriek jasným príkazom vlády. Severná oblasť Lombardska, ktorá zahŕňa aj Miláno, je koronavírusom najviac zasiahnutá. Kríza zdecimovala niekoľko miest v regióne vrátane malebného mesta Bergamo, ktoré je len 40 kilometrov od Milána. Obyvatelia sa ešte nevzdávajú, ale boj bude dlhý a krutý.

 

Viac o téme: NovinyPohrebyBergamoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu