Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Nakazený lekár na Kramároch: Mal dokonca operovať! Ďalší nárast zdravotníkov v karanténe

UNB nateraz príde o niekoľkých zamestnancov aj v dôsledku nezodpovedného správania lekára Zobraziť galériu (3)
UNB nateraz príde o niekoľkých zamestnancov aj v dôsledku nezodpovedného správania lekára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Naše hlavné mesto je bohužiaľ lídrom v počte nakazených novým koronavírusom a ochorením Covid-19. Najnovší prípad sa týka nemocnice na Kramároch. Deje sa tak po tom, ako bola už v piatok centrom pozornosti ružinovská nemocnica pre vyvolané nariadenie kvôli pľúcnej klinike, kde skončili viacerí zdravotníci v karanténe. Teraz sa situácia opakuje. Tentoraz totiž ide o úrazovú chirurgiu a zvyšuje sa tak počet zdravotníkov v karanténe.

Podľa Denníka N ide o lekára z Kliniky úrazovej chirurgie Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch. Tento sa mal vrátiť z pobytu v zahraničí, kde sa mal nakaziť spomínaným koronavírusom. Pred samotným potvrdením testu, ktorému sa lekár podrobil, mal ale nezodpovedne pristúpiť k operácii pacienta.

"Môžeme potvrdiť, že na Klinike úrazovej chirurgie sa nachádzal lekár, ktorý sa vrátil z pobytu zo zahraničia a neskôr mu bol potvrdený COVID – 19," povedala pre Topky hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

S týmto pacientom teraz zdravotníci manipulujú v špeciálnych ochranných prostriedkoch. Lekár mal podľa denníka svojim konaním spôsobiť karanténu už dokopy 27 zdravotníkov, ktorí logicky preto nebudú môcť v týchto dňoch vykonávať svoje povolanie. Nemocnica tak po prípade na pľúcnej klinike prichádza o ďalších zdravotníkov.

KORONAVÍRUS Nakazený lekár na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okamžitá dezinfekcia

„Hneď ako sme sa dozvedeli o tejto mimoriadnej udalosti, prijali sme všetky bezpečnostné opatrenia, vedúce k ochrane zdravia personálu a pacientov. Situáciu sme konzultovali s regionálnym hygienikom, vyhlásili sme karanténne opatrenia pre 27 zdravotníckych pracovníkov a vykonali sme dezinfekciu kontaminovaných priestorov,“ pokračuje Kliská, pričom po tomto incidente musela nemocnica pristúpiť k dezinfekcii kontaminovaných priestorov a ku karanténe spomínaných ďalších pracovníkov.

KORONAVÍRUS Nakazený lekár na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zachoval sa maximálne nezodpovedne

UNB pristúpila k opatreniam na Klinike úrazovej chirurgie na Kramároch pre zabezpečenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. „Je nám veľmi ľúto, že aj napriek opakovaným výzvam a niekoľkým príkazom, ktoré boli vydané v súvislosti s usmernením Hlavného hygienika SR a o ktorých bol personál Univerzitnej nemocnice Bratislava niekoľkokrát poučený sa konkrétny lekár zachoval maximálne nezodpovedne, nerešpektoval príkazy a nariadenia a ohrozil život a zdravie nášho personálu a pacientov. Voči konkrétnemu lekárovi, ale aj voči iným našim zamestnancom, ktorí sa v budúcnosti zachovajú nezodpovedne podobným spôsobom, vyvodíme zodpovednosť,“ uzavrela Kliská.

Karanténa aj v Trenčíne

Päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky z Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne sú v karanténe po tom, ako prišli do kontaktu s osobami infikovanými novým koronavírusom. Tie hospitalizovali na pediatrii.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, u hospitalizovanej pacientky s dieťaťom sa pri hospitalizácii nedala na základe anamnézy a klinického obrazu predpokladať možná infekcia novým koronavírusom. Pacienti aj personál, ktorí prišli s pacientkami do kontaktu, sú v karanténe. Z personálu sa v karanténe nachádza päť lekárov, osem sestier a dve sanitárky.

"Prevádzka oddelenia pediatrie je zabezpečená. Priestory boli v zmysle dezinfekčného programu pre pacientov s ochorením COVID-19 vydezinfikované. K dnešnému dňu máme potvrdených 7 pacientov s ochorením COVID-19," doplnila Holecová.

Viac o téme: KaranténaBratislavaKramáreKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu