Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Svet bojuje s koronavírusom: Krajiny zatvárajú hranice, počet nakazených stúpa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (26)
Ilustračné foto (Zdroj: Zdroj: Koláž Topky – TASR/AP/Evan Vucci, Richard Pohle, Lee Jin-man, Petr David Josek, Alvaro Barrientos, Ted S. Warren, Greg Lovett)

PRAHA/VIEDEŇ/RÍM – Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala jednotlivé štáty, aby otestovali každý podozrivý prípad nákazy koronavírusom, ktorým sa na celkom svete nakazilo vyše 180.000 ľudí a vyše 7.000 chorobe podľahlo. V Taliansku sa počet obetí zvýšil na viac ako 2000, výrazný nárast obetí eviduje aj Veľká Británia. Česká vláda zakázala od polnoci z nedele na pondelok voľný pohyb ľudí v krajine, hlási 396 prípadov nákazy. Traja pacienti v kritickom stave majú dostať liek remdesivir. Dianie sledujeme ONLINE.

 

  • Počet nakazených na celom svete je 190 878, zomrelo 7 530 ľudí, vyliečilo sa 80 889 (údaje zo 17. 3. o 17.46 h.)
  • Európska únia plánuje zatvoriť hranice
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila v stredu epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 97 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 434
  • Výrazný počet nakazených hlási aj Veľká Británia, vírusu podľahlo už 69 ľudí
  • V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 345 ľudí, čím sa počet úmrtí v tejto krajine zvýšil na viac ako 2000
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234​​ 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?


ONLINE 

Vážení čitatelia, dnešný ONLINE sa skončil. 

21:42 Francúzsko by mohlo občanom Británie zakázať vstup na svoje územie, ak Londýn neprijme v boji s pandémiou nového koronavírusu rovnako prísne opatrenia ako Paríž. Podľa agentúry AFP to v utorok povedal francúzsky premiér Édouard Philippe.

21:26 V Belgicku v dôsledku šírenia epidémie COVID-19 začne od stredy od poludnia platiť zákaz vychádzania. Tento stav by mal trvať do 5. apríla. V utorok večer o tom rozhodla Rada národnej bezpečnosti (CNS). Členmi CNS sú okrem predsedu a podpredsedov vlády, ministri niektorých rezortov, zástupcovia regiónov, ktoré tvoria súčasť federácie, a šéfovia bezpečnostných služieb.

20:27 Vláda Bosny a Hercegoviny vyhlásila v utorok celoštátny stav katastrofy v súvislosti so šírením nového koronavírusu, ktorým sa v tejto triapolmiliónovej krajine podľa doterajších zistení nakazilo približne 30 ľudí. Armáda tak bude môcť zriaďovať karanténne tábory, zatiaľ čo sa zdravotnícke úrady obávajú možného "explozívneho" nárastu v počte prípadov, informovala tlačová agentúra AFP.

20:18 Európska únia v dôsledku pandémie nového koronavírusu zakáže na 30 dní občanom iných krajín vstup na územie svojich 27 členských štátov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

19:22 V Českej republike potvrdili v utorok večer už 434 prípadov nákazy novým koronavírusom. Aktualizované údaje platné k 18.00 h zverejnilo na svojom webe české ministerstvo zdravotníctva. Od pondelkového večera tak pribudlo v krajine 90 prípadov nákazy. Informovala o tom televízna stanica ČT24. Najviac chorých na COVID-19 má Praha (154), nasleduje Stredočeský kraj so 48 prípadmi a Olomoucký kraj s 38 prípadmi.

19:01 V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 345 ľudí, čím sa počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v tejto krajine za 24 hodín zvýšil na 2503. Infikovaných je 26.062 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra ANSA.

18:46 Na 71 mŕtvych stúpol v utorok v Británii počet obetí nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je nárast o 14 osôb za deň. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News. Najnovšie prípady hlásili z Anglicka. Pacienti, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19, boli vo veku 45 až 93 rokov a všetci mali vážne zdravotné problémy.

18:37 V Maďarsku z dôvodu očakávaného rozšírenia nákazy novým druhom koronavírusu pripravujú viaceré epidemiologické nemocnice. V súčasnosti hospitalizovaných izolujú v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava, pribudne však nová kontajnerová nemocnica a na epidemiologické upravia aj nemocnice v mestách Ajka, Szekszárd a Miškovec.

17:59 Európska komisia (EK) v utorok upozornila, že sa bude aj naďalej zaoberať situáciou občanov členských krajín EÚ, ktorí po vypuknutí epidémie koronavírusu uviazli v Maroku. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell potvrdil, že v nedeľu (15.3.) hovoril so šéfom marockej diplomacie Násirom Buritom v snahe vyriešiť situáciu európskych občanov, ktorí sa snažia vrátiť do Európy. Vyjadril spokojnosť s tým, že riešenie sa našlo, spolu s členskými štátmi EÚ, a že spiatočné lety pre občanov EÚ nachádzajúcich sa v Maroku môžu pokračovať do štvrtka 19. marca.

17:59 Nemecká metropola Berlín plánuje postaviť novú nemocnicu, v ktorej bude možné ošetrovať až 1000 pacientov trpiacich ochorením na koronavírus. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na utorkové vyjadrenie miestnej samosprávy. Dilek Kalayciová, ministerka zdravotníctva vo vláde Berlína, ktorý má štatút samostatnej spolkovej krajiny, uviedla, že nová nemocnica má vzniknúť v priestoroch mestského výstaviska. Výstavba má podľa nej prebiehať v spolupráci s armádou.

17:47 Na Ukrajine zadržala polícia troch mužov, ktorí podľa tamojšej prokuratúry ukradli 100-tisíc chirurgických masiek, a to v čase pandémie koronavírusu. Ukrajina potvrdila zatiaľ sedem prípadov nákazy a jedno úmrtie, informovala agentúra AFP. Niekoľko mužov, ktorí nakúpili masky v hodnote približne 44-tisíc eur s cieľom dosiahnuť zisk pri ich ďalšom predaji, sa minulý týždeň stretlo s kupujúcimi v Kyjeve. Stali sa však terčom prepadu ozbrojenej skupiny osôb, ktoré sa prezentovali ako príslušníci bezpečnostných zložiek. Kupujúcich a predávajúcich nakrátko zadržali a s maskami potom utiekli.

17:39 Počet prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Británii na 1 950, čo je o štvrtinu (407) viac ako v pondelok. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Nákaze doposiaľ v Británii podľahlo 69 ľudí, z toho za dnešok 14. Do utorka rána bolo v krajine otestovaných 50.442 ľudí, pričom 48.492 z nich malo testy negatívne. Odborníci z londýnskej vysokej školy Imperial College odporučili britskej vláde, aby sprísnila opatrenia proti koronavírusu.

17:21 Dobrá správa! Po viacerých európskych krajinách sa už aj v Maďarsku podarilo vedcom izolovať koronavírus, informovala v utorok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Podľa internetovej stránky denníka Népszava sa to v Maďarsku prvýkrát podarilo pracovníkom laboratória Národného centra zdravia (NNK). "Týmto sa otvára možnosť na vývoj domácej vakcíny a na lepšie spoznanie fungovania tohto vírusu," dodala Müllerová. Výsledky výskumu maďarskí vedci čoskoro poskytnú medzinárodným výskumným tímom a súčasne začnú testovať aj vakcíny.

17:16 Politické strany v Severnom Macedónsku sa v utorok dohodli, že predčasné parlamentné voľby vypísané na 12. apríla sa odkladajú v snahe zabrániť šíreniu nákazy nového koronavírusu. "Spoločne zastávame názor, že toto nie sú (vhodné) podmienky na konanie volieb," povedal po stretnutí lídrov hlavných politických strán bývalý premiér a šéf sociálnych demokratov (SDSM) Zoran Zaev. Nový termín volieb neoznámil.

17:08 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že poskytla nemeckej biofarmaceutickej výskumnej spoločnosti CureVac finančnú podporu vo výške 80 miliónov eur na rozšírenie vývoja a výroby vakcíny proti novému typu koronavírusu.Spoločnosť CureVac so sídlom v Tübingene v Nemecku je vysoko inovatívna vývojová firma na výrobu vakcín. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v pondelok osobne rokovali s vedením firmy CureVac.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

16:52  V Španielsku pribudlo od pondelka do utorka 200 obetí koronavírusu. Celkový počet obetí v tejto krajine tak narástol už na 509. Počet ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza, stúpol za posledných 24 hodín o vyše dvetisíc, ľudí s potvrdenou nákazou je v Španielsku už 11 409. Španielsko v utorok uzatvorilo hranice a do krajiny púšťa už len svojich občanov a ľudí, ktorí majú na území Španielska pobyt.

16:50  Britskí občania by sa mali vzdať iného ako nevyhnutného cestovania do zahraničia. Oznámili to britské úrady v súvislosti s bojom proti šíreniu koronavírusu. Cestovné obmedzenia budú spočiatku platiť 30 dní, avšak je ich možné predĺžiť, povedal v dolnej komore parlamentu minister zahraničia Dominic Raab. Británia tak nasleduje príklad iných krajín, ktoré už v odpovedi na pandémiu prijímajú rôzne opatrenia na hraniciach.

16:44 Od polnoci do utorňajšieho poludnia vpustili na územie Maďarska 1 300 ľudí, takmer 600 osobám však možnosť vstupu odmietli. Podľa internetovej stránky komerčnej spravodajskej televízie HírTV to v Budapešti povedal hovorca krízového štábu Tibor Lakatos v súvislosti s tým, že Maďarsko pre hrozbu šírenia koronavírusu zatvorilo svoje hranice. Na územie Maďarska vpúšťajú od utorka iba maďarských občanov.

16:40 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Rakúsku v utorok popoludní stúpol na 1332, z Viedne ohlásili štvrtú rakúsku obeť koronavírusovej pandémie. Spomedzi infikovaných sa deväť medzičasom vyliečilo. Úmrtia jednoznačne súvisiace s koronavírusom sú v Rakúsku oficiálne naďalej tri. Štvrtá, 48-ročná žena zomrela v domácej karanténe vo Viedni ešte v noci na nedeľu, výsledok pitvy však zatiaľ nie je dostupný a nie je jasné, či pacientka netrpela aj inými zdravotnými ťažkosťami.

16:17 Brazília potvrdila v utorok prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu, informovala agentúra AFP. Podľa úradov podľahol nákaze 62-ročný muž z mesta Sao Paulo. Zomrel v pondelok, ale úrady až v utorok potvrdili, že príčinou jeho smrti bol koronavírus. "Bohužiaľ, dnes ráno sa to potvrdilo," oznámil starosta Sao Paula Bruno Covas.V Brazílii evidujú vyše 230 prípadov nákazy, ktorého následkom vzniká ochorenie COVID-19.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

15:55 Rusko bude testovať na koronavírus všetkých svojich občanov, ktorí sa za posledných 14 dní vrátili zo zahraničia. Toto opatrenie v utorok ohlásilo ruské ministerstvo zdravotníctva. Testy tiež vykonajú každému, kto sa vrátil zo zahraničia do Ruska za posledný mesiac a pociťuje príznaky podobné chrípke. Doteraz v Rusku testovali na koronavírus len ľudí, ktorí mali symptómy, a zároveň pricestovali z niektorej z krají najviac postihnutých epidémiou.

15:53 Šéf Kremľa Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že situácia v súvislosti so šírením koronavírusu v Rusku je "pod kontrolou", keďže sa podarilo zabrániť šíreniu nákazy. "Podarilo sa nám zabrániť hromadnému prenikaniu a šíreniu pandémie", uviedol ruský prezident na stretnutí vlády. "Situácia je všeobecne pod kontrolou aj napriek vysokej úrovni rizika," povedal Putin, ktorého citovala agentúra AFP. Podľa agentúry TASS šéf Kremľa uviedol, že je tiež nevyhnutné zabrániť šíreniu bezdôvodných klebiet a zlomyseľných špekulácií o šírení koronavírusu v Rusku.

15:51 Kolóna v celkovej dĺžke vyše 30 kilometrov sa vytvorila na úseku rakúskej diaľnice A4 pred zablokovaným priechodom Nickelsdorf na hranici s Maďarskom, ležiacim približne 20 kilometrov južne od Bratislavy. Situácia na tomto priechode v súvislosti s opatreniami na spomalenie šírenia  koronavírusu sa v utorok vyostrila, pričom podľa údajov rakúskej polície popoludní nebolo možné hranicu prekročiť ani v jednom smere, informovala tlačová agentúra APA. Kolóna nákladných vozidiel dosiahla dĺžku približne 22 kilometrov, v prípade osobných vozidiel bola desaťkilometrová.

15:47 Irán vydal v utorok zatiaľ najvážnejšie varovanie pred epidémiou koronavírusu, ktorá vo veľkom vyčíňa v tejto krajine. Podľa neho môžu zomrieť "milióny" ľudí, ak bude verejnosť aj naďalej cestovať a ignorovať zdravotné odporúčania. Varovanie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo si radikálni šiitskí veriaci predchádzajúcu noc vynútili cestu na nádvoria dvoch hlavných mešít, ktoré sú pre obavy z vírusu zatvorené.

Mešita
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

15:42 Izraelská kontrarozviedka Šin Bet začne uplatňovať svoje protiteroristické technické opatrenia pre zastavenie šírenia koronavírusu v Izraeli. V utorok to oznámil jej šéf Nadav Argaman. Stane sa tak po tom, čo takýto postup schválila vláda. Hoci Argaman priznal, že využitie ich schopností na sledovanie chorých izraelských občanov je odklonom od zvyčajných operácií proti palestínskym militantom, je to podľa neho stále cieľ, ktorý je v súlade s ich celkovou misiou "záchrany životov".

15:40 Prípady nákazy koronavírusom v Spojenom kráľovstve prudko vystúpili na 1 950 osôb, keďže dnes je pozitívnych 407 pacientov Posledná aktualizácia ohniska koronavírusu v Spojenom kráľovstve ukazuje ďalší dramatický nárast počtu prípadov, ale skutočný celkový počet je pravdepodobne oveľa vyšší, pretože niektorí ľudia nie sú testovaní alebo nevykazujú príznaky.

15:30 Dvaja členovia organizácie WHO sú infikovaní koronavírusom. Organizácia vyzýva všetky európske krajiny, aby podnikli tie „najodvážnejšie kroky“, aby zabránili šíreniu koronavírusu. Spomínané dva prípady sú prvé v ženevskej organizácii, ktorá vedie boj proti vírusu. Potvrdil sa aj pozitívny prípad v kancelárii OSN v Ženeve. "Každá krajina bez výnimky musí prijať tie najodvážnejšie kroky na zastavenie alebo spomalenie šírenia tohto vírusu," povedal riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

15:18 Koronavírusom sa nakazil aj bývalý šéf frakcie nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Spolkovom sneme Friedrich Merz. "Test na koronavírus, ktorý mi urobili v nedeľu, je pozitívny. Do konca budúceho týždňa zostanem v domácej karanténe," povedal Merz v utorok pre agentúru DPA. "Našťastie mám len ľahké až mierne symptómy. Všetky termíny sú zrušené. Striktne sa riadim odporúčaniami zdravotníckych orgánov," dodal Merz.

15:00 Irán v utorok oznámil, že za posledných 24 pribudlo 135 úmrtí na koronavírus. Celkový počet obetí sa tak zvýšil na 988. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúša Džahánpúra v štátnej televízii.
"Správy z viac ako 56 laboratórií potvrdili 1178 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín," povedal hovorca na tlačovej konferencii. Celkovo je v Iráne infikovaných už 16.169 ľudí. 

14:47 Ruskí vedci začali v utorok testovať prototypy vakcíny proti novému koronavírusu. Výsledky by mali byť známe do júna. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa laboratória v Štátnom biotechnologickom inštitúte. "Prototypy už sú na svete. Začíname s laboratórnym testovaním na zvieratách, aby sme zabezpečili účinnosť a bezpečnosť," uviedol Ilnaz Imatdinov pre ruskú televíznu stanicu Vesti Novosibirsk.

14:24 Počet osôb infikovaných koronavírusom sa v Českej republike zvýšil na 396. Informoval o tom na tlačovom brífingu po mimoriadnom rokovaní vlády český premiér Andrej Babiš, uviedol spravodajský portál iDNES.cz. Oproti pondelňajšiemu večeru pribudlo 52 nových potvrdených prípadov, povedal Babiš. Otestovaných bolo už približne 6600 ľudí.

Prázdne ulice Prahy
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

14:08 Kazachstan uzavrie svoju metropolu Nur-Sultan, ako aj najväčšie mesto Alma-Atu po tom, ako v nich boli potvrdené prípady nového koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie kazašskej krízovej komisie o tom informovali agentúry Ruters a TASS.
Úrady v rámci týchto opatrení v oboch mestách nariadili obmedzenia pohybu, prerušili prevádzku verejnej dopravy a vyzvali reštaurácie, aby poskytovali len donáškovú službu.

13:54 V katolíckych kostoloch v Maďarsku nebudú od nedele 22. marca až do odvolania verejné omše, avšak kostoly zostávajú otvorené. Vyplýva to z vyhlásenia Konferencie biskupov Maďarska, vydaného v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 v utorok. Výnimkou budú pohreby, ktoré sa majú podľa biskupov usporadúvať v zjednodušenej a skrátenej forme.

13:45 Izrael prijal v utorok núdzové opatrenia, ktoré by mali viesť k využívaniu kybernetického monitorovania v boji s novým koronavírusom. Zastavenie šírenia koronavírusu je podľa izraelských úradov dôležitejšie ako obavy z narušenia súkromia. Tento prístup podrobili kritike ochrancovia ľudských práv, ktorí sa obávajú zneužitia mimoriadnych opatrení. Táto technológia sa ináč v Izraeli nasadzuje len v rámci boja proti terorizmu.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Atef Safadi/Pool via AP)

13:20 Egyptská vláda uvalila karanténu na vyše 300 rodín žijúcich v dedine v delte rieky Níl. Stalo sa tak po tom, ako táto severoafrická krajina potvrdila, že dve osoby z danej oblasti podľahli novému koronavírusu SARS-CoV-2. "Dali sme vyše 300 rodín do karantény v ich domoch, kde sa teraz nachádzajú," uviedla egyptská ministerka zdravotníctva Zaídová.

13:10 Španielsko v utorok potvrdilo takmer 2000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet nakazených prekročil 11.000. Vírusu podľahlo 491 osôb. Počet prípadov nákazy sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1987 a dosiahol 11.078. Počet úmrtí sa od pondelka zvýšil o 159. Až 213 z celkového počtu 491 obetí zaznamenali v autonómnom spoločenstve Madrid. Viac sa dočítate TU

Počet obetí smrtiaceho vírusu
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

13:00 Letisko v rakúskej metropole Viedeň v snahe obmedziť šírenie koronavírusu úplne zastaví v nadchádzajúcich dňoch všetky pravidelné lety. Naďalej však bude vybavovať nákladné lety, informovala v utorok agentúra Reuters. "Letisko Viedeň bude aj ďalej v prevádzke, hlavne pre nákladné lety a lietadlá, ktoré privážajú ľudí domov," uviedol hovorca letiska. Viac informácií nájdete TU

12:52  Vo Francúzsku začal v utorok napoludnie platiť zákaz vychádzania z domu pre väčšinu obyvateľstva, z ktorého výnimku predstavujú len nevyhnutné prípady, ako napríklad nákup. Na dodržiavanie pravidiel bude podľa tamojšej vlády dohliadať v uliciach približne 100.000 policajtov. Tí môžu udeliť pokutu vo výške od 38 do 135 eur v prípade, že ľudia nebudú mať pri sebe písomné vyhlásenie o dôvode opustenia svojho príbytku.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

12:43 V Spojených štátoch potvrdili už najmenej 4477 prípadov nákazy novým koronavírusom a 87 úmrtí na ochorenie, ktoré vyvoláva. Informovala o tom v utorok televízia CNN. Najviac postihnutými štátmi sú Washington na západnom pobreží USA a New York, kde evidujú po vyše 900 infikovaných. Nasleduje Kalifornia so 450 prípadmi, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

12:36  V priebehu pondelka pribudlo v Belgicku 185 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo ich je 1243, vírusu podľahlo desať ľudí, všetci z nich boli v dôchodcovskom veku. Ministerstvo zdravotníctva zároveň upozornilo, že zverejnené čísla sa týkajú iba ľudí, ktorí podstúpili testy a neodrážajú presný počet infikovaných v Belgicku. Najviac prípadov evidujú úrady vo Flámsku, potom v regióne Brusel a najmenej vo Valónsku.

12:33 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v utorok oznámil, že novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v Nemecku infikovalo aj desať utečencov a žiadateľov o azyl. Informovala o tom agentúra Reuters. "Do dnešného rána sme zaznamenali desať potvrdených prípadov v Nemecku," povedal na tlačovom brífingu hovorca UNHCR Andrej Mahečič.

ONLINE Svet bojuje s
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

12:20 Malajzia potvrdila v utorok prvé dve úmrtia na ochorenie vyvolávané novým koronavírusom. Počet potvrdených prípadov nákazy v krajine dosiahol 673.  Krajina má najvyšší počet prípadov nákazy spomedzi krajín juhovýchodnej Ázie. K obom úmrtiam došlo v priebehu utorka. Prvou obeťou koronavírusu v Malajzii je 60-ročný pastor baptistického zboru v meste Kuching ležiacom na ostrove Borneo. 

12:18 Počet nakazených sa v Španielsku za posledných 24 hodín zvýšil o takmer 2000 na 11.178, uviedlo dnes ministerstvo zdravotníctva. Obetí je podľa neho už 491. Oproti údajom oznámeným v pondelok ide o výrazný nárast.

Študentka, ktorá nosí masku,
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP/ KM Chaudary)

12:11 Novému koronavírusu v Iráne podľahlo ďalších 138 ľudí, čo predstavuje nárast mŕtvych o 13 percent. Doteraz sa chorôb COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, v krajine nakazilo 16.169 osôb a 988 chorobe podľahlo. S odvolaním sa na iránske úrady to napísala agentúra AP.

12:01 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa nakazili aj dvaja jej zamestnanci. "Zamestnanci odišli z kancelárie a keď boli doma, objavili sa u nich príznaky a bolo u nich potvrdené ochorenie COVID-19," povedal novinárom hovorca WHO Christian Lindmeier. "Máme teda dva potvrdené prípady," dodal. WHO označila v pondelok pandémiu koronavírusu za určujúcu zdravotnícku krízu súčasnosti a vyzvala jednotlivé štáty, aby preverili každý podozrivý prípad.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

11:47 India pre koronavírus zakázala vstup ľuďom z krajín Európskej únie, Európskeho združenia voľného obchodu, kam spadá Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko, a tiež z Turecka a Británie, píše dnes agentúra Reuters. Z dôvodu pandémie uzavreli spolu s ďalšími indickými múzeami a pamiatkami aj Tádž Mahál, slávne mauzóleum zo 17. storočia. Rozhodnutie o úplnom zákaze vstupu z vyššie spomínaných krajín prišlo krátko po tom, čo India v piatok prerušila na 30 dní platnosť všetkých turistických víz.

11:39 Za "vysoké" označil v utorok riziko koronavírusu pre ľudí v Nemecku Inštitút Roberta Kocha (RKI), oficiálny spolkový orgán na kontrolu a prevenciu chorôb. Inštitúcia považuje zavedenie prísnejších opatrení v Nemecku za nevyhnutné. Dôvodom je stúpajúci počet ťažkých prípadov, informoval denník Die Welt. "Od dnešného dňa je (riziko) považované za vysoké," oznámil šéf RKI Lothar Wieler. Pribúdajú výstražné signály aj z dobre vybavených nemocníc a narastá počet ľudí s ťažkým priebehom ochorenia.

11:25 Najnovšie dáta ukazujú, že sa vo Wu-chane z nákazy novým koronavírusom uzdravilo vyše 36-tisíc ľudí. V meste Wu-chan, ktoré bolo jedným z epicentier pandémie koronavírusu, klesol podľa videa mediálnej spoločnosti CGTN počet prípadov ochorenia na jednociferné číslo, keď v piatok pribudli iba štyri (4) nové prípady.

ONLINE Svet bojuje s
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

11:20 Čína sprísnila v utorok monitoring osôb prichádzajúcich do krajiny zo zahraničia, zaznamenala totiž nárast počtu ľudí nakazených koronavírusom v zahraničí. Informovala o tom agentúra Reuters. V pondelok Čína potvrdila 21 nových prípadov. Národná zdravotnícka komisia uviedla, že dvadsiati z nich sú "importované prípady", ktoré zachytili kontroly na letiskách. Iba jediný prípad pochádzal z Číny.

11:18 Kirgizsko dočasne zakázalo cudzincom vstup do krajiny pre šírenie sa koronavírusu. Informovala o tom v utorok v hlavnom meste Biškek podpredsedníčka kirgizskej vlády Altynai Omurbekovová, píše agentúra TASS. Omurbekovová zdôraznila, že podobné obmedzenia zaviedli už mnohé krajiny. "Musíme prijať takéto preventívne opatrenia," vyhlásila s tým, že sa to nebude týkať nákladnej dopravy.

11:16 Turecko v utorok letecky prepraví do vlasti vyše 3 600 svojich občanov nachádzajúcich sa v deviatich európskych krajinách, s ktorými Ankara pre koronavírus prerušila letecké spojenia. Informovala o tom agentúra AP. Podľa tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglua  tureckí občania repatriujú v utorok v rámci 34 letov spoločnosti Turkish Airlines. Po návrate budú na 14 dní umiestnení do karantény v Istanbule a v provincii Kocaeli.

11:13 Španielsko bude mať v priebehu niekoľkých dní „nula turistov“ a 12-tisíc ľudí v turistickom sektore v krajine bude čeliť strate zamestnania, varujú šéfovia hotelov. 500 hotelov na populárnom pobreží Costa del Sol je zatvorených pre obavy z koronavírusu. Uzávery sa označujú ako „nevyhnutné“ v dôsledku núdzového stavu v Španielsku. To má už vyše 9-tisíc potvrdených prípadov koronavírusu a vyše 300 úmrtí.

11:06 Veľká Británia si uvedomila, že jej doterajšia liknavá stratégia spomaľovania šírenia koronavírusu by sa mohla skončiť "o niekoľko dní“ až 250-tisíc úmrtiami! Vedci z Imperial College vymodelovali tzv. spomaľovaciu stratégiu v porovnaní so snahou úplne potlačiť vírus - a zistili, že spomaľovanie by znamenalo najmenej osemnásobné prevýšenie počtu postelí  na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Veľkej Británii. Tadiaľto teda cesta nevedie, ako uznala aj britská vláda.

10:50 Španielska vláda prijala tento týždeň pre koronavírus špeciálne opatrenia kvôli ľuďom bez domova, ktorým pomáhajú sociálne centrá a mimovládne organizácie. Pre pandémiu im má teraz pomáhať armáda. Španielsko je štvrtou najhoršie postihnutou krajinou, počet potvrdených prípadov sa tam blíži k 10-tisícom a 340 infikovaných zomrelo. V krajine je asi 40-tisíc bezdomovcov, informoval dnes denník El País. Armáda ponúkla priestory na ich ubytovanie.

10:30 Belehradská polícia dnes v meste Zemun zatkla Danila V. (28), keď chcel predávať 6-tisíc ochranných respirátorov. Policajti si pri hliadkovaní všimli muža stojaceho na ulici vedľa škatúľ, päť veľkých a dvoch menších. Legitimizovali ho a našli v škatuliach ochranné masky. Podľa všetkého ich chcel predávať na čiernom trhu. Danilo V. bol zadržaný.

Respirátor typu FFP3
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

10:10 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas spustil v utorok akciu na návrat tisícov Nemcov uviaznutých v zahraničí pre cestovné obmedzenia pre koronavírus, informovala agentúra DPA. Maas oznámil, že urobí všetko pre to, aby bol týmto ľuďom umožnený návrat do Nemecka. Na tie účely bude vyčlenených asi 50 miliónov eur. Najzasiahnutejšie krajiny, z ktorých nemeckých občanov prioritne evakuujú, sú podľa Maasa Maroko, Dominikánska republika, Filipíny, Egypt a Maldivy.

9:56 Irán prepustil z preplnených väzníc 85-tisíc väzňov, aby zastavil šírenie koronavírusu. K prepusteným patria politickí väzni a väzni „v súvislosti s bezpečnosťou“. OSN vyzvala Irán, aby prepustil všetkých politických väzňov z väzníc, kde sa šíri plno iných chorôb. Irán má ako jedno z najhorších ohnísk nákazy na svete 14 999 infikovaných a 853 úmrtí.

9:54 Egypt potvrdil 40 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší nárast v tejto krajine v priebehu jedného dňa, informovala v utorok televízia CNN. Ministerstvo zdravotníctva v Káhire v pondelok neskoro večer informovalo aj o dvoch nových úmrtiach. Ochoreniu najnovšie podľahol 50-ročný Egypťan a 72-ročný Nemec. Egypt celkovo eviduje už 166 prípadov nákazy koronavírusom a štyri úmrtia.

9:46 Popredné svetové sociálne médiá YouTube, Facebook a Twitter v pondelok upozornili svojich používateľov, že súlad zverejňovaného obsahu s ich pravidlami a reguláciami bude v zvýšenej miere kontrolovať umelá inteligencia, čo môže mať za dôsledok neopodstatnené mazanie obsahu. Spoločnosti musia totiž pre koronavírus vyprázdňovať kancelárie a posielať zamestnancov domov, píše agentúra Reuters.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

9:43 Dobrá správa! Talianska firma za 24 hodín navrhla a s pomocou 3D tlačiarne vyrobila sto dýchacích ventilov pre nemocnicu v meste Brescia. Ventil využívajú pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorí potrebujú dýchacie prístroje. V nemocnici sa nachádza 250 pacientov s koronavírusom a ventily môžu fungovať nepretržite maximálne osem hodín. Výroba produktu stojí menej ako jedno euro a návrh prototypu trval tri hodiny.

9:40 Počet nakazených koronavírusom stúpol v Maďarsku na 50. Dvaja iránski pacienti sa už z ochorenia uzdravili a opustili nemocnicu, informoval v utorok vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Medzi nakazenými je deväť občanov Iránu, jeden Brit, jeden občan Kazachstanu a 39 maďarských občanov. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová poznamenala, že z údajov vývoja nákazy vyplýva, že po individuálnych infikovaniach prichádza druhá etapa, v ktorej už nie je možné zistiť pôvodcu nákazy.

9:35 Americký prezident Donald Trump na twitteri na označenie koronavírusu použil výraz čínsky vírus. Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že prezidentov tweet je ohováračský, napísala agentúra Reuters. "Spojené štáty mohutne podporia odvetvia, ako sú aerolinky a ďalšie, na ktoré zvlášť doľahol čínsky vírus. Budeme silnejší ako kedykoľvek predtým," napísal Trump. Čínske ministerstvo zahraničia takéto vyjadrenie považuje za očierňovanie Číny. Hovorca ministerstva Keng Šuang na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že Spojené štáty by sa predovšetkým mali starať samy o seba.

Volkswagen Touareg R 2020
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Volkswagen)

9:25 Nemecká automobilová skupina Volkswagen uzavrie na dva až tri týždne svoje európske závody. Najväčšieho výrobcu áut na svete k tomu vedie pandémia spôsobená koronavírusom a s ňou súvisiace odbytové ťažkosti. Posledná smena vo väčšine prevádzok bude tento piatok, oznámil dnes koncern.

9:20 Prvý pokus s vakcínou proti koronavírusu sa uskutočnil v Seattli s istou americkou dvojnásobnou mamičkou, nakazenou pacientkou. Americký národný zdravotný ústav sa spojil s biotechnologickou firmou Moderna, aby uskutočnili prvé skúšky vakcíny proti koronavírusu na 45 ľuďoch, ktorí za 28 dní dostanú dve dávky.

9:15 Venezuelský prezident Nicolás Maduro pre koronavírus nariadil v pondelok večer karanténu na celom území Venezuely. V krajine pribudlo 16 nových prípadov infikovaných, čim sa ich celkový počet zvýšil na 33. Informovali o tom v utorok agentúry AP a Reuters. Maduro toto opatrenie nazval "drastickým a nevyhnutným" s cieľom zabrániť spustošeniu Venezuely.

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

9:06 Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva už v krajine celkovo vykonali vyše 6 300 testov. Traja pacienti sú vo veľmi vážnom až kritickom stave. Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv medzitým súhlasil s tým, aby kriticky choré osoby dostali lieky s účinnou látkou remdesivir.

9:00 Vo Veľkej Británii stúpol počet obetí koronavírusu na 55, nakazených je 1 543 ľudí. Boris Johnson dnes vyzval Britov, aby stopli akýkoľvek nepodstatný kontakt s ostatnými. Predtým ho nemilosrdne skritizovala vláda pre jeho vlažný postoj k mimoriadnym opatreniam. Z brífingu Úradu verejného zdravia v Anglicku (PHE) unikli informácie, ktoré varujú, že podľa "najhoršieho scenára“ by mohla epidémia trvať až do jari 2021 a že 7,9 milióna Britov bude potrebovať nemocničnú liečbu.

8:57 Piata osoba infikovaná koronavírusom zomrela v nemocnici v poľskom Wałbrzychu (Dolnosliezske vojvodstvo). Okrem toho má Poľsko 28 nových prípadov koronavírusovej infekcie potvrdených pozitívnym výsledkom laboratórnych testov, informuje ministerstvo zdravotníctva. Dohromady má 205 infikovaných.

8:46 Čile a Guatemala v pondelok oznámili, že na 15 dní uzavrú svoje hranice, aby zastavili šírenie koronavírusu, informovala agentúra DPA. Podobné opatrenie prijali aj ďalšie latinskoamerické krajiny. Čilský prezident Sebastián Piňera v pondelok na Twitteri napísal, že vláda sa tak rozhodla v súvislosti s nárastom počtu nakazených, ktorý dosiahol 155.

8:39 Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vyzvala svojich členov a stúpencov, aby necestovali do Európy, kým sa tam šíri koronavírus, informovala v utorok agentúra DPA. Varovanie sa objavilo v minulotýždňovom čísle internetového týždenníka IS an-Nabá. Organizácia v ňom apelovala na svojich prívržencov nachádzajúcich sa mimo Európy, aby tam v súčasnosti necestovali. Tým, ktorí už sú v európskych krajinách, IS odporúča, aby tam aj zostali.

abú Bakra Baghdádího
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Al-Furqan media via AP, File)

8:31 V Rakúsku majú štvrtú obeť koronavírusu. Päťdesiatročná žena údajne zomrela vo Viedni. V súčasnosti nie je známe, či zosnulá trpela inými chronickými chorobami. Žena bola po pozitívnom teste v domácej karanténe. Okrem toho je v Rakúsku 1.016 potvrdených prípadov infekcie, 1 132 podozrivých z nákazy a v priebehu jedného dňa 16-tisíc nezamestnaných ako dôsledok zatvorenia automobiliek, ale aj reštaurácií a hotelov. 

8:28 Všetci poľskí ministri boli testovaní na koronavírus. Všetci pracujú v karanténnom režime, až kým nebudú známe výsledky. Testy sa uskutočnili včera večer, uviedol hovorca vlády Piotr Müller.
V dôsledku pozitívneho testu u ministra životného prostredia Michała Wośa boli podniknuté kroky vyplývajúce z postupov hlavného hygienického inšpektora.

8:10 V Česku bolo k dnešnému ránu 383 potvrdených prípadov nákazy koronavírusy, čo je o 39 viac ako v pondelok večer. Laboratóriá už vykonali dokopy 6 302 testov. Zatiaľ sú traja uzdravení, všetci z Děčína. Ľudia, ktorí lyžovali v severnom Taliansku, boli medzi prvými nakazenými novým typom koronavírusu. V Česku jeho výskyt prvýkrát preukázali 1. marca. Pre chorobu platí v krajine núdzový stav, výrazné obmedzenie voľného pohybu ľudí aj väčšiny aktivít.

7:58  Určitú mieru osobného ohrozenia novým koronavírusom pociťujú tri štvrtiny obyvateľov Česka, zistil výskumu agentúry Ipsos. Opatrenia vlády považuje za potrebné deväť z desiatich opýtaných ľudí. Kvôli obavám si ľudia častejšie umývajú ruky, vyhýbajú sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí alebo obmedzujú jazdu hromadnou dopravou.

Kontrola rúk pod lampou,
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

7:39 Japonská vláda požiada každého, kto do Japonska príde z Európy, aby sa na 14 dní dal do samoizolácie. Platiť to bude bez ohľadu na štátnu príslušnosť prichádzajúceho. Vláda takisto prestane púšťať do Japonska cudzincov, ktorí v uplynulom období navštívili niektoré časti Španielska, Talianska, Švajčiarska a Írska. Krajina potvrdila 833 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 a 27 úmrtí.

7:17 Zlodeji ukradli 50.000 ochranných rúšok na tvár zo skladu nemocničných zásob v nemeckom Kolíne. Mestský krízový tím nariadil všetkým kolínskym nemocniciam, aby skontrolovali, aké ochranné pomôcky vzhľadom na šírenie koronavírusu naliehavo potrebujú. "Toto je nový druh zlodejstva," uviedla hovorkyňa miestnych nemocníc pre agentúru DPA. 

7:04 V snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu India uzavrela svoju najikonickejšiu pamiatku Tádž Mahal. Ministerstvo kultúry uviedlo, že mauzóleum denne navštívia tisícky ľudí a je "nevyhnutné ho zavrieť". Podľa ministra budú pamiatky zatvorené do 31. marca. India má 114 potvrdených prípadov respiračného ochorenia COVID-19 a dve s ním spojené úmrtia.

ONLINE Svet bojuje s
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP/Lee Jin-man)

6:29 Ukrajina oznámila zastavenie verejnej dopravy, zatvorenie barov, reštaurácií a nákupných stredísk s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Vláda podporila Zelenského návrhy a pozastavuje pravidelné autobusové a železničné spoje medzi ukrajinskými mestami a do 3. apríla úplne uzavrie tri systémy metra - v Kyjeve, Charkove a Dnipre. Vláda tiež zakázala hromadné podujatia s účasťou viac ako desiatich ľudí.

6:14  Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie dnes už druhýkrát na diaľku preberú spoločné opatrenia v boji proti šíreniu nákazy, ktorá v Európe v posledných dňoch naberá na sile. Zásadným krokom má byť uzavretie vonkajších hraníc EÚ, ktoré v pondelok navrhla Európska komisia a platiť by mohlo začať po schválení členskými štátmi dnes. Viac sa dočítate TU

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

6:11 Americký oscarový herec Tom Hanks a jeho žena Rita Wilsonová opustili austrálsku nemocnicu, v ktorej boli od minulého týždňa kvôli nákazu novým typom koronavírusu. Manželský pár zostáva v karanténe, ktorej zvyšok strávi v prenajatom dome.

6:08 Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyhlásil celoštátnu karanténu. V juhoamerickej krajine sa potvrdilo už 33 prípadov nákazy. Svoje hranice sa rozhodla kvôli koronavírusu uzavrieť tiež Kolumbia, ktorá s Venezuelou susedí. "Venezuela vstúpi do sociálnej, kolektívnej karantény," uviedol Maduro. Potrebné opatrenia sa podľa autoritárskeho prezidenta budú týkať "celej krajiny". "Kríza ešte len začína," dodal.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

6:04 Stovky väzňov utiekli z najmenej štyroch väzníc v brazílskom štáte Sao Paulo po tom, čo miestne úrady zrušili ich dočasné priepustky pre obavy, že by pri návrate do zariadení mohli priniesť nový koronavírus. Podľa médií mohlo ujsť až viac ako tisíc osôb, 174 trestancov už chytili. Väzni sa tiež podľa viacerých správ sťažovali na obmedzenia návštev počas víkendu, ktoré tiež mali zabrániť šíreniu vírusu.

5:33 Najvyššia zdravotnícka predstaviteľka amerického štátu Ohio Amy Actonová pozastavila vzhľadom na hrozbu koronavírusu konanie prezidentských primárok v tomto štáte, naplánované na utorok. Stalo sa tak iba niekoľko hodín pred začiatkom hlasovania. 

ONLINE Svet bojuje s
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mic Smith, Courtland Wells/The Vicksburg Post)

4:05 Za uplynulý deň nahlásili v Číne 13 ďalších úmrtí na ochorenie spôsobené koronavírusom a 21 nových infikovaných. V krajine rastú obavy z chorých ľudí, ktorí pricestujú zo zahraničia a môžu tak vracať vírus späť do krajiny. Najnovšie čísla zvýšili súhrnný počet nakazených od začiatku šírenia koronavírusu v pevninskej Číne koncom minulého roka na 80.881. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine celkovo 3226 ľudí. 

2:17  Britský herec Idris Elba v pondelok oznámil, že ho testovali pozitívne na nový koronavírus. Zatiaľ však nemá žiadne príznaky a od piatku je v izolácii. Herec známy z filmu Thor na Twitteri uviedol, že sa nechal otestovať po zistení, že prišiel do kontaktu s niekým, u koho koronavírus diagnostikovali. "Je to vážne. Teraz je naozaj čas porozmýšľať o tom, že by sme si mali od seba udržiavať odstup a umývať si ruky," povedal vo videoodkaze. Podrobnosti nájdete v našom článku.

1:30 V americkom Seattli sa začala v pondelok klinická skúška vakcíny zameranej na ochranu proti novému koronavírusu. Experimentálnu vakcínu dostala prvá účastníčka skúšky. Približne šesť týždňov trvajúcej prvej fázy testovania sa zúčastní 45 zdravých dobrovoľníkov vo veku od 18 do 55 rokov. Americkí zdravotnícki predstavitelia uvádzajú, že úplné overenie potenciálnej vakcíny potrvá rok až rok a pol.

1:17 Grécko v pondelok oznámilo, že všetci ľudia bez ohľadu na národnosť, ktorí vstúpia do krajiny, budú umiestnení do dvojtýždňovej karantény. "Ktokoľvek vstúpi do Grécka, sa bude musieť podrobiť povinnej 14-dňovej karanténe," oznámila hovorkyňa vlády Aristotélia Peloniová. Nariadenie podľa jej slov vstupuje do platnosti okamžite. Cieľom opatrenia je spomaliť šírenie nového koronavírusu. Za porušenie nariadenia hrozí pokuta. 


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


1:00 Česká vláda odporučila ľuďom nad 70 rokov, aby nevychádzali zo svojich domovov, ak nutne nepotrebujú ísť k lekárovi. Vláda im to odporučila z dôvodu, že nákaza koronavírusom je nebezpečná hlavne pre starších občanov. "Vláda Českej republiky odporučila osobám nad 70 rokov v čase núdzového stavu nevychádzať mimo svojich obydlí s výnimkou zdravotníckeho zariadenia za účelom zaistenia neodkladnej zdravotnej starostlivosti," vyzval premiér Andrej Babiš. Viac informácií sa dočítate TU.

0:50 Prezident USA Donald Trump povedal, že odklad primárok z dôvodu koronavírusovej krízy "nie je nutný", hoci guvernér amerického štátu Ohio vyzval na odloženie hlasovania v prezidentských primárkach v tomto štáte, naplánovaného na utorok. "Odloženie volieb nie je veľmi dobrá vec," povedal Trump novinárom v Bielom dome. "Myslím si, že odklad nie je nutný," dodal.

Donald Trump
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

0:30 Taliansko v rámci boja proti novému koronavírusu uvalilo prísne karanténne opatrenia na Sicíliu. Vláda rozhodla o pozastavení trajektovej dopravy medzi pevninou a týmto ostrovom. Naďalej v prevádzke majú zostať dva lety denne medzi Rímom a sicílskymi mestami Catania a Palermo. Železničné spojenie s Rímom má byť obmedzené na jediný vlak kategórie Intercity.

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Svet bojuje s
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: NákazaTalianskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu