Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Víchrica Dennis vyčíňa: V Británii traja mŕtvi, po povodniach sú aj nezvestní, živel mieri k nám

Južný Wales Zobraziť galériu (2)
Južný Wales (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN – Dennis už má na svedomí štyri obete, všetky zmietla rozzúrená povodeň. Stovky vlakových spojení a letov boli zrušené, cesty sú pre povodne a zosuvy blata a pôdy neprejazdné. Rozsah povodní môže byť podľa meteorológov „život ohrozujúci“.

Víchrica Dennis si podľa britského denníka Mirror už vyžiadala životy niekoľkých ľudí. Časti ostrovnej krajiny bičuje vietor s rýchlosťou vyše 140 km/h, na niektorých miestach napršalo za 48 hodín toľko ako inokedy za celý mesiac. V nedeľu boli po prívalových lejakoch a silnom vetre zaplavené cesty a železnice. Prognostici varujú pred problémami, ktoré budú pravdepodobne nasledovať, keď Dennis odznie, pretože Británia je už takpovediac na kolenách týždeň po tom, čo spôsobila chaos v celej krajine víchrica Ciara. Stovky domácností sú bez prúdu, stovky domov zaplavené. Minister životného prostredia uviedol, že vláda, žiaľ, nemôže chrániť každú domácnosť. Premiér Boris Johnson napríklad pracuje zo svojho vidieckeho domu v Kente pri jazere, namiesto aby navštívil obete povodní.

Hasičská a záchranná služba v Hereforde a Worcesteri uviedla, že v nedeľu ráno vytiahla mŕtveho muža z rieky Teme pri moste Eastham Bridge. Iný muž, asi šesťdesiatnik zomrel v nedeľu bezprostredne potom, čo ho vytiahli z rieky Tawe neďaleko Trebanos Rugby Club vo Walese, ale polícia z Dyfed-Powys uviedla, že jeho smrť nesúvisela so zlým počasím. Uplynulú sobotu boli telá ďalších dvoch mužov, mladíka a asi päťdesiatnika vytiahnuté z rozbúreného mora pri Kente.
Niekoľko ľudí je tiež nezvestných, medzi nimi 32-ročný Leon Ford z Guildfordu v Surrey, ktorého nikto nevidel od soboty 2. hodiny ráno. 36-ročná žena, ktorá nebola identifikovaná, zmizla v skorých ranných hodinách v nedeľu ráno, keď odišla z nočného klubu a vošla do mora. Trojmetrové vlny znemožnili záchranárom dostať sa k nej. Ešte stále sa nenašla.

Rekreačná bežkyňa Lisa Hale (40) z Hantu vo Farnborough zvykla behávať v blízkosti rybníka Fleet. Zmizla v zlom počasí, keď mala víchrica rýchlosť asi 112 km/h a stále je nezvestná.
Vo Worcestershire blízko Tenbury strhla v nedeľu ďalšiu ženu povodňová vlna. Jej hľadanie dokonca aj s pomocou vrtuľníka bolo neúspešné, Tom Harding z polície West Mercia uviedol: „Z bezpečnostných dôvodov a s ťažkým srdcom bola včera v noci záchranná akcia zrušená, hasiči a záchranári, ktorí koordinovali operáciu, sa tak rozhodli, pretože podmienky sa stali extrémne náročnými pre tmu a rýchlo tečúcu povodňovú vodu. Pátranie pokračovalo dnes ráno vrátane použitia policajného vrtuľníka, no ženu sme nenašli.“

 

Búrka Dennis spôsobila aj pád obrovského stromu, ktorý rozbil okná niekoľkých bytov panelového domu v Hanhame. Dievča pri okne jedného z nich bolo ľahko zranené. Hasiči evakuovali štyri byty.
Meteorológovia varujú, že takéto ničivé búrky sa pre zmenu klímy budú opakovať. Víchrica Dennis mieri ponad kanál La Manche aj nad kontinent.

 

Viac o téme: PovodneNezvestníMŕtviVeľká BritániaVíchrica Dennis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu