Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Otrasný prípad z Česka: Muž lovil deti na internete priamo z liečebne, po úteku jedno znásilnil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Otrasný prípad, ktorý vyšetruje pražská polícia, otriasa českou verejnosťou. Ukazuje totiž na neriešiteľnú situáciu v psychiatrickych liečebniach, kde končia devianti po rozhodnutí súdu. 42-ročný muž mal z takéto zariadenia ujsť, kde bol na sexuologickom liečení a znásilniť dieťa, ktoré si predtým našiel na sociálnych sieťach. Informuje o tom český portál iRozhlas.

Hrozný prípad z Česka ukazuje nielen otrasný zločin, ale tiež odhaľuje, ako je systém ochrannej liečby nedokonalý. Informuje o tom český portál iRozhlas.cz s tým, že české ministerstvo zdravotníctva pripúšťa, že je ho potrebné zmeniť. 42-ročný muž mal utiecť z liečebného zariadenia a znásilniť dieťa.

Policajti z Mladej Boleslavy zdokumentovali prípady troch detí, s ktorými muž z psychiatrickej nemocnice na internete komunikoval. Podľa nich sa to začalo vlani na konci júna a pokračovalo takmer až do konca roka. "Okrem toho muž z liečebne utekal, využíval k tomu vychádzky, z ktorých sa nevracal, kedy mal. Pretože tým porušoval súdne nariadenia o ochrannej liečbe v ústave, prípad začali riešiť policajti a prokuratúra," uviedol iRozhlas.

Muž je vo väzbe

Muža vzal súd 4. decembra do väzby, kde je doteraz. Dôvodom bola obava, že ujde a bude sa skrývať alebo bude ďalej páchať to, kvôli čomu je stíhaný. Počas vyšetrovania však podľa iRozhlasu vyplynul oveľa závažnejší násilný čin, ktorý sa udial v Prahe a prípad si prevzali pražskí policajti. 

"Muž je stíhaný pre trestný čin mravnostného charakteru, ktorého sa dopustil mimo liečebňu," povedal hovorca pražských policajtov Jan Daněk s tým, že nebudú poskytovať bližšie informácie, aby nebolo ohrozené objasnenie skutočností dôležitých pre trestné konanie. Podľa informácií žalobcov bol pacient obvinený zo znásilnenia maloletého dieťaťa.

Reakcia riaditeľky psychiatrickej nemocnice

Riaditeľka Psychiatrickej nemocnice v Kosmonosoch Dana Kolářová nechcela úteky pacienta komentovať, informuje iRozhlas, ktorý sa jej pýtal na podrobnosti prípadu. "Ja vôbec neviem, toto už si nepamätám, je to doba. Ja konkrétne pacientov nepoznám. To je vec polície, to ide úplne mimo nás," uviedla s tým, že oni majú v prvom rade chrániť pacientov. Neskôr mu poslala mail v ktorom uviedla, že nemocnica nie je väzením a niektorí pacienti dostávajú vychádzky. "Nemocnica podľa nej nemá možnosť zabrániť ich odchodu a personál nemá oprávnenie fyzicky pacienta zastaviť," píše český portál.

Ako ďalej uviedla Kolářová, aj keď majú pacienti obmedzený prístup k počítaču, internet majú v mobile. Nemocnica ho môže dočasne odobrať, ale nikto už nezabráni tomu, aby si ho dotyčný od niekoho požičal.

Viac o téme: DieťaZnásilneniePraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu