Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Parlamentný zahraničný výbor odsudzuje inváziu do Sýrie: Turecko by to malo zastaviť

Katarína Cséfalvayová
Katarína Cséfalvayová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Parlamentný zahraničný výbor dnes odsúdil inváziu Turecka do Sýrie. Informovala o tom predsedníčka výboru Katarína Cséfalvayová. Ako ďalej uviedla, poslanci výboru odporučili premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby na zasadnutí Európskej rady podporil všetky politicko-ekonomické opatrenia, ktorých cieľom by bolo donútiť Turecko k zastaveniu vojenských operácii.

Parlamentný zahraničný výbor dnes odsúdil inváziu Turecka do Sýrie. Informovala o tom predsedníčka výboru Katarína Cséfalvayová. Ako ďalej uviedla, poslanci výboru odporučili premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby na zasadnutí Európskej rady podporil všetky politicko-ekonomické opatrenia, ktorých cieľom by bolo donútiť Turecko k zastaveniu vojenských operácii.

„Viac ako 100-tisíc ľudí muselo za posledné dni opustiť svoje domovy, hrozí nová aktivita zo strany ISIS. Turecká agresia znamená existenčné riziko pre státisíce Kurdov obývajúcich severovýchodný región tohto štátu,“ píše sa v Cséfalvayovej vyhlásení. Vojenská operácia Turecka v Sýrii pod názvom „Prameň mieru“ sa začala v stredu 9. októbra. Jej cieľom je vytlačiť kurdské milície a vytvoriť koridor, do ktorého má byť umiestených zhruba 3,5 milióna utečencov, ktorí sa aktuálne nachádzajú v Turecku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vyhrážal Európskej únií, že migrantov vpustí do EÚ v prípade sankcií. Aj to Zahraničný výbor NR SR dôrazne odmieta.

Viac o téme: ReakciaInváziaNR SRTureckoSýriaZahraničný výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu