Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sýrski Kurdi obviňujú Turecko: Počas bojov mali používať zakázané zbrane

Boje v Sýrii pokračujú Zobraziť galériu (2)
Boje v Sýrii pokračujú (Zdroj: TASR/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

DAMASK- Sýrski Kurdi obvinili Turecko z toho, že počas bojov pri severosýrskom meste Ras al-Ajn používa zakázané zbrane. S odvolaním sa na štvrtkové informácie kurdského spravodajského portálu Rúdaw o tom informovala agentúra TASS.

Sýrski Kurdi obvinili Turecko z toho, že počas bojov pri severosýrskom meste Ras al-Ajn používa zakázané zbrane. S odvolaním sa na štvrtkové informácie kurdského spravodajského portálu Rúdaw o tom informovala agentúra TASS. "Panujú obavy, že v Seré Kanijé (Ras al-Ajn po kurdsky) sú používané zakázané zbrane. Rany, ktoré ošetrujeme v našich nemocniciach, nie sú vôbec bežné," vyhlásil Manal Mohammed, riaditeľ zdravotnej komisie kurdskej oblasti Rojava (vysl. Rožava) na severe Sýrie. "Naša zdravotná komisia momentálne zisťuje, aký typ zbraní bol proti nám použitý," dodal.

Hovorca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Mustafá Balí medzitým vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby v tejto súvislosti začalo vyšetrovanie. Kurdské sily totiž podľa jeho slov nemajú k dispozícii potrebnú expertízu a zahraniční špecialisti boli zo severu Sýrie evakuovaní. Podľa Rúdaw by Turci mohli používať "zakázané zbrane obsahujúce fosfor a napalm".

Sýrski Kurdi obviňujú Turecko:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Turecko spustilo 9. októbra v Sýrii ofenzívu proti Kurdom - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" na návrat sýrskych utečencov. Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu po tom, ako prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Asadom.

Viac o téme: ZbraneInváziaTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu