Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Umiestnenie nových rakiet USA v Južnej Kórei by vyvolalo vojnu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Ak by Spojené štáty umiestnili nové rakety stredného doletu v Južnej Kórei, mohlo by to vyvolať "novú studenú vojnu" a vystupňovať preteky v zbrojení v regióne, uviedli v stredu severokórejské štátne médiá.

Americký minister obrany Mark Esper tento mesiac povedal, že podporuje umiestnenie zo zeme odpaľovaných striel stredného doletu v Ázii po tom, ako Spojené štáty odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) s Ruskom, pripomína v správe agentúra Reuters. "Spojené štáty upozornili, že zvažujú plán umiestnenia striel zem-zem stredného doletu v ázijskom regióne a Južná Kórea bola vybraná ako miesto tohto nasadenia," uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA.

"Je to neuvážený čin vystupňovania regionálneho napätia, čin, ktorý môže podnietiť novú studenú vojnu a preteky v zbrojení v ďalekovýchodnom regióne," dodala v komentári. Ďalší americkí činitelia poukázali na to, že prípadné rozmiestnenie takýchto zbraní by neprišlo skôr ako za niekoľko rokov. Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že s americkou stranou o takomto zámere dosiaľ nediskutovalo, pričom Soul ani neplánuje takúto myšlienku zvažovať.

Vyhlásenie KCNA kritizuje aj nedávnu modernizáciu základní v Južnej Kórei, na ktorých sú umiestnené americké protivzdušné raketové systémy THAAD, zamerané na zachytávanie balistických striel. "Je faktom, že nasadenie THAAD je v súlade so stratégiou Spojených štátov na obmedzenie veľmocí a zastávanie nadvlády v severovýchodnej Ázii, nie 'ochránenie' Južnej Kórey pred niekoho 'hrozbou'," tvrdí agentúra.
 

Viac o téme: RaketyStudená vojnaJužná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu