Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Samovražedný atentátnik islamského hnutia v Afganistane zabil najmenej desať vojakov a civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Samovražedný atentátnik islamského hnutia Taliban dnes v severoafganskom Kunduze zabil najmenej desať vládnych vojakov a civilistov, uviedla agentúra Reuters. Stalo sa tak v čase masívneho útoku Talibanu na toto mesto. Podľa hovorcu prezidenta Ašrafa Ghaního armáda útok čiastočne odrazila, v uliciach sa však stále bojuje.

Atentátnik so samovražednou vestou sa odpálil večer medzi vládnymi vojakmi na centrálnom námestí v Kunduze. Podľa agentúry DPA boli vo chvíli útoku prítomní tiež novinári.

Agentúra Reuters ešte pred atentátom uviedla, že boje v Kunduze si doteraz vyžiadali životy najmenej troch civilistov a 71 ich bolo zranených.

Kunduz leží na strategickej križovatke medzi severom krajiny a metropolou Kábul a má cez 260.000 obyvateľov. Taliban sa mesta v minulosti niekoľkokrát zmocnil, prvýkrát v roku 2015. Podľa člena vedenia provincie Ghuláma Rabbáního začal terajší útok stoviek Talibancov dnes hodinu po polnoci miestneho času. Zabrali pri ňom niekoľko štvrtí a významných budov, vrátane nemocnice či elektrickej rozvodne.

Postup povstalcov pomohli spomaliť nálety a privolané posily. Znovudobývanie územia je ale s ohľadom na prítomnosť množstva civilistov pomalé a podľa DPA sa vládnym jednotkám doteraz podarilo získať z rúk Talibanu iba jednu štvrť.

V kunduzskej nemocnici držali bojovníci Talibanu pacientov ako rukojemníkov, uviedla AP. Podľa šéfa zdravotníckych zariadení v provincii Esanulláha Fazeliho ale neskôr objekt opustili po tom, čo ich o to personál požiadal s ohľadom na bezpečnosť chorých. „Svojím spôsobom sme vďační, že Taliban prijal to, čo mu hovorili,“ povedal Fazel.

Hovorca prezidenta Ghaního vyhlásil, že Taliban „ako vždy zaujal pozície v oblastiach s civilistami“ a že vládni vojaci útok odrážajú. Minister obrany Asadullah Chálid popoludní povedal, že armáda do Kunduzu urýchlene presunula posily z Kábulu a že už „veľmi skoro“ bude môcť oznámiť, že mesto a jeho okolie je zbavené Talibanu.

Podľa ministerstva obrany zahynulo pri pozemnom i leteckom protiútoku najmenej 60 príslušníkov Talibanu. Jeden nálet vraj usmrtil 20 povstalcov, vrátane dvoch veliteľov. Radikálne hnutie svoje údajné straty nekomentovalo, rovnako tak sa nevyjadrilo ministerstvo obrany k bilancii obetí z radov vládnych jednotiek.

Taliban v súčasnosti rokuje s USA v Katare o ukončení afganského občianskeho konfliktu a obe strany tvrdia, že sú blízko k dohode. V Afganistane je 20.000 zahraničných vojakov, väčšina z nich sú Američania. Vojna, ktorá v krajine trvá od roku 2001, si podľa odhadov vyžiadala životy 31.000

Vládu Talibanu zvrhla v novembri 2001 medzinárodná koalícia vedená Američanmi, ktorí tak reagovali na teroristické útoky v USA z 11. septembra toho istého roku, ktorých strojci mali podporu afganského režimu. Od tej doby však pozície Talibanu postupne silnejú; teraz povstalci ovládajú zhruba polovicu Afganistanu a požadujú, aby z krajiny odišli všetky zahraničné jednotky. Na útoky podobné tomu dnešnému v Kunduze sa pozerá ako na snahu Talibanu upevniť si vyjednávaciu pozíciu.

Viac o téme: KábulKunduzVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu