Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Johnson dostal na frak: Škóti chcú odtrhnutie od Británie, nečakaný výsledok prieskumu

Boris Johnson a Nicola Sturgeonová Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson a Nicola Sturgeonová (Zdroj: TASR/AP/Duncan McGlynn/PA)

EDINBURGH - Škóti by vôbec prvýkrát od marca 2017 hlasovali za odtrhnutie Škótska od Spojeného kráľovstva. Výsledky prieskumu posilňujú postavenie škótskej prvej ministerky a líderky Škótskej národnej strany (SNP) Nicoly Sturgeonovej a naopak zasadzujú ranu premiérovi Borisovi Johnsonovi, ktorý Škótsko minulý týždeň prvýkrát vo funkcii predsedu vlády navštívil.

Británia nalieha na lídrov Európskej únie: Chce, aby znovu prerokovali podmienky brexitu

O prieskume v časopise Holyrood v pondelok informoval web Politico. Z celkom 1019 opýtaných by pre nezávislosť Škótska hlasovalo 46 percent, 43 percent by bolo proti. Ak by do týchto položiek neboli zahrnutí voliči, ktorí sa nerozhodli alebo uviedli, že by nehlasovali, bolo by pre opustenie Spojeného kráľovstva 52 percent opýtaných Škótov a 48 percent proti.

Johnson dostal na frak:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Jane Barlow/PA)

Strugeonová prieskum označila za "fenomenálny" a doplnila, že "nefunkčný westminsterský systém znamená, že Škótsko je ťahané do brexitu bez dohody, bez ohľadu na vysokú cenu, ktorú zaplatíme za stratené pracovné miesta a zníženie životnej úrovne".

Johnson dostal na frak:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Duncan McGlynn/PA)

"Ten projekt vedie Boris Johnson, premiér, ktorého si Škótsko nevybralo a ktorý nemá mandát na to, aby Škótsko vytrhol z Európy," doplnila škótska prvá ministerka, ktorá v súvislosti s možnosťou neriadeného odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ stále hlasnejšie hovorí o novom referende o nezávislosti Škótska.

Škótsko v brexitovém referende v roku 2016 hlasovalo pre zotrvanie v Európskej únii. Minulý mesiac prieskum Politico ukázal, že Johnson je medzi škótskymi voličmi veľmi neobľúbený.

Johnson dostal na frak:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Duncan McGlynn/PA)

Prvého referenda o škótskej nezávislosti v roku 2014 sa zúčastnilo 3,6 milióna zo 4,3 milióna registrovaných voličov (85 percent), pričom 55 percent hlasujúcich sa vyslovilo za zotrvanie vo zväzku so zvyškom Británie.

Viac o téme: ReferendumŠkótskoVeľká BritániaBoris JohnsonNicola Sturgeonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu