Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zaríf dostal vzácne pozvanie do Bieleho domu: S Trumpom sa však stretnúť nechce

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

TEHERÁN - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v pondelok uviedol, že prednedávnom dostal pozvanie do Bieleho domu na stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré však odmietol. Informovala o tom agentúra DPA.

"V New Yorku mi oznámili, že ak toto pozvanie neprijmem, dostanem za to sankcie... a ja som ho odmietol," povedal Zaríf na tlačovej konferencii v Teheráne. Svoje negatívne stanovisko zdôvodnil tým, že "pokiaľ USA držia zbraň pri hlave Iránu", nemôžu prebiehať žiadne rokovania. Zarífa pozval do USA v mene prezidenta Trumpa podľa amerických médií republikánsky senátor Rand Paul v polovici júla, keď sa stretli v New Yorku.

Zaríf uviedol, že rozhovory s Trumpovou administratívou by zvažoval len v tom prípade, ak by USA zmiernili ekonomické sankcie, ktoré znovu zaviedli po tom, čo Washington odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Spojené štáty uvalili finančné sankcie na iránskeho šéfa diplomacie Zarífa minulú stredu. Podľa DPA ide o nezvyčajný krok, ktorý by mohol prerušiť možnú cestu k vzájomným rokovaniam medzi USA a Iránom.

Irán sa však podľa Zarífa nevzdá snáh o diplomatické riešenie konfliktu. "My všetci prichádzame a odchádzame, ale diplomacia tu bude stále," povedal. Naznačil tým, že politická situácia vo Washingtone sa môže zmeniť, poznamenala DPA. Spojené štáty Irán opakovane obviňujú z vojenskej agresie. V posledných týždňoch napätie ešte viac narástlo v súvislosti so zadržaním zahraničných ropných tankerov v Perzskom zálive Iránom.

Viac o téme: PozvanieDonald TrumpBiely domMohammad Džavád Zaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu