Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spojené štáty uvaľujú ďalšie sankcie: Tentokrát na šéfa iránskej diplomacie Zarífa

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americká vláda uvalila finančné sankcie voči iránskemu ministrovi zahraničných vecí Mohammadovi Džavádovi Zarífovi. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Nezvyčajný krok sankcionovania najvyššieho diplomata inej krajiny prišiel mesiac po tom, ako prezident USA Donald Trump podpísal výnos o uvalení sankcií na iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

"Džavád Zaríf realizuje bezohľadnú agendu iránskeho najvyššieho vodcu a na celom svete je hlavným hovorcom tohto režimu," uviedlo americké ministerstvo financií podľa agentúry Reuters. Sankciami sa zmrazí všetok Zarífov majetok v Spojených štátoch alebo majetok kontrolovaný americkými právnickými osobami. Zaríf v reakcii na sankcie na Twitteri uviedol, že nemajú žiadny účinok na neho či jeho rodinu, keďže nemá "žiadny majetok alebo záujmy mimo Iránu"

Iránsky minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

Nové sankcie majú za cieľ aj obmedziť Zarífovo cestovanie po svete, ale nebudú podľa amerických predstaviteľov postihovať jeho cesty do New Yorku v súvislosti so záležitosťami OSN. K oznámeniu o sankciách voči Zarífovi došlo v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré začalo opätovne rásť po odstúpení Washingtonu od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe a zostrelení amerického dronu Iránom.      

Iránsky prezident Hassan Rúhání označil finančné sankcie USA voči iránskemu ministrovi zahraničných vecí Mohammadovi Džavádovi Zarífovi za "detské". Dodal, že je to ďalšia prekážka v diplomatických vzťahoch medzi krajinami. Rúhání vyhlásil, že Spojené štáty "začali robiť detské veci". Podľa neho USA tvrdia, že chcú rokovať s Iránom a potom uvalia sankcie na Zarífa.

Viac o téme: SankcieDonald TrumpMohammad Džavád Zaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu