Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Umenie, ktoré nemá obdobu: Bežec si z mapy mesta urobil gigantické kresliace plátno

Lenny Maughan poňal umenie trochu iným spôsobom Zobraziť galériu (9)
Lenny Maughan poňal umenie trochu iným spôsobom (Zdroj: Facebook/Lenny Maughan)

SAN FRANCISCO - Lenny Maughan je viac ako 20 rokov občanom amerického mesta San Francisco. Za ten čas si k nemu stihol vybudovať dostatočne silný vzťah, minimálne na úrovni rozloženia mestských štvrtí. To, čo Lenny v poslednej dobe predvádza, by sa dalo doslova považovať za novodobé umenie. Venuje sa pritom aktívne behu a nie umeniu ako takému. Očividne sa však aj tieto dve záľuby dajú skĺbiť do jednej.

Väčšina bežcov sa pri tejto aktivite skôr zameriava na návrh bezpečnej cesty, ktorú si zvolia. Úlohu tu predovšetkým zohráva čas a úsilie. Návrh cesty pritom ovplyvňuje viacero podmienok. Je potrebné zvážiť terén, po ktorom bežec pôjde, na ceste by nemal byť obmedzovaný davmi ľudí a samozrejme ani hustou premávkou. To je v úplnom kontraste s tým, čo robí bežec Lenny Maughan.

Bežec Lenny Maughan zo San Francisca
Zobraziť galériu (9)
Bežec Lenny Maughan zo San Francisca  (Zdroj: Facebook/Lenny Maughan)

Umenie a beh

Maughan sa pri návrhu bežeckej trate musí zamerať na iný aspekt, a síce ten umelecký. Na sociálnej sieti už pomerne dlhý čas zdieľa obrázky, ktoré na mape San Francisca vykresľujú trasu jeho behu. Na tom by nebolo nič zvláštne, pretože podobných aplikácií, ktoré zaznamenávajú pohyb pri aktívnom behu, je hneď niekoľko.

Umenie, ktoré nemá obdobu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Lenny Maughan)

Lennyho obrázky sú ale oproti ostatným v niečom výnimočné. Jeho bežecké trate sa výhradne podobajú na obrazce určitých predmetov či symbolov z bežného, ale aj umeleckého života. Bežec pritom strávil roky prácou na tom, aby sa v tomto "koníčku" zdokonalil. Výsledky sú skutočne ohromujúce.

Umenie, ktoré nemá obdobu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bežec Lenny má na konte už 53 takýchto umeleckých diel a cez rôzne obrazce, akými sú srdce či časť skladačky puzzle sa dostal aj k vyobrazeniu legendárnej hviezdnej lode Enterprise zo seriálu Star Trek. Niektoré z týchto obrázkov sa stali na sociálnych sieťach virálnymi prakticky okamžite.

Umenie, ktoré nemá obdobu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Lenny Maughan)

Príchod technológie ako príležitosť

Lenny sa podľa vlastných slov nemienil nikdy stať "bežiacim umelcom". V dobe, keď sa začali rozširovať aplikácie podobného charakteru, vznikali na sociálnych sieťach rôzne, prevažne vulgárne obrazce pohlavných orgánov a iných symbolov. Maughan bol však jedným z mála, ktorí túto technológiu poňali umelecky. "Tu to celé začalo. Chcel som však vytvoriť niečo iné, niečo originálne," hovorí Lenny Maughan.

Umenie, ktoré nemá obdobu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Lenny Maughan)

Práve jedným z prvých diel bola spomínaná loď Enterprise, k čomu ho doviedla myšlienka na Star Trek, keď v roku 2015 zomrel herec Leonard Nimoy. Podľa Lennyho je však dôležité, že čím dlhšie bežíte, tým kvalitnejší obrazec dokážete vytvoriť.

Lenny už vyobrazil aj populárny očný klam
Zobraziť galériu (9)
Lenny už vyobrazil aj populárny očný klam  (Zdroj: Facebook/Lenny Maughan)

Celé to začína pri kreslení

Začiatok takejto aktivity začína perom a papierom, pomocou ktorých Lenny navrhuje ideálnu trasu na beh, kde musí zohľadniť aj všetky spomínané obmedzenia, ktoré by ho mohli postihnúť. "Keď som bol dieťa, všetci si mysleli, že budem umelec - vždy som si veľa kreslil," spomína populárny bežec zo San Francisca.

Obrazec hviezdnej lode Enterprise zo seriálu Star Trek
Zobraziť galériu (9)
Obrazec hviezdnej lode Enterprise zo seriálu Star Trek  (Zdroj: Facebook/Lenny Maughan)

Po rokoch sa dá teda konštatovať, že Lennymu sa podarilo skombinovať aktivitu behu s jeho záľubou v kreslení.

Viac o téme: UmenieBežecAplikáciaLenny Maughan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu