Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Streľba na festivale: VIDEO Mrazivé slová svedkov, hlásia mŕtvych a zranených

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA/AP)

GILROY - Pri nedeľňajšej streľbe na gastronomickom festivale v kalifornskom meste Gilroy prišli o život štyria ľudia a ďalších 15 utrpelo zranenia. Denníku The New York Times a agentúre AP to povedal tamojší starosta Dion Bracco. Medzi mŕtvymi je aj strelec, ktorého policajti na mieste zabili. Miestny policajný veliteľ nevylučuje, že páchateľ mal komplica. Jednou z obetí má byť aj šesťročný chlapček Steven Romero.

Agentúra AP predtým uviedla, že zdravotné stredisko Santa Clare Valley Medical Center prijalo dvoch zranených a očakáva dovezenie ďalších troch. Stav zranených jeho hovorkyňa Joy Alexiouová nekonkretizovala. Ďalších dvoch zranených ošetrujú v Stanford Medical Center.

MIMORIADNE Streľba na festivale:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Nhat V. Meyer / San Jose Mercury News cez AP)

K incidentu došlo krátko po 17.30 h miestneho času v tretí, záverečný deň festivalu špecializovaného na jedlá obsahujúce cesnak (garlic znamená cesnak). Na Twitteri sa objavilo viacero videí zachytávajúcich návštevníkov v zhone opúšťajúcich areál, kde sa podujatie konalo.

"Na mieste streľby v kalifornskom Gilroy sú policajti. Mám správy, že strelec stále nebol zadržaný. Buďte opatrní a zostaňte v bezpečí," napísal asi o dve a pol hodiny neskôr na twitter americký prezident Donald Trump. Polícia ani po viac ako troch hodinách nepovažovala nebezpečenstvo za zažehnané.

Neskôr miestny policajný šéf Scot Smithee oznámil, že páchateľ bol hneď po začatí paľby zastrelený, útočnou puškou ale stačil zabiť troch ľudí. Do areálu festivalu prenikol, keď sa prestrihal plotom obklopujúcom areál. O možnom komplicovi hovorili podľa Smitheeho svedkovia, nie je ale jasné, či tiež strieľal.

Podľa Braccoa musia strážcovia zákona stále brať situáciu ako "aktívnu", pretože nevedia, či strieľala jedna osoba, alebo bolo páchateľov viac. Jeden zo svedkov uviedol, pri jednom zo stánkov začal strieľať beloch-dvadsiatnik, ktorý potom z miesta ušiel. Ďalšie podrobnosti predtým neboli známe. Polícia preveruje aj správy, že páchatelia môžu byť dvaja.

MIMORIADNE Streľba na festivale:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Nhat V. Meyer / San Jose Mercury News cez AP)

Trinásťročná Evenny Reyesová opísala denníku San Jose Mercury News, že najskôr výstrely považovala za zvuk ohňostroja, potom však uvidela zraneného muža. "Práve sme odchádzali, keď sme uvideli chlapa so šatkou omotanou okolo nohy, pretože ho postrelili ... Na zemi bolo zranené malé dieťa. Ľudia hádzali stoly a lámali ploty, aby sa dostali von," uviedla.

MIMORIADNE Streľba na festivale:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Nhat V. Meyer / San Jose Mercury News cez AP)

Starosta mesta Gilroy Roland Velasco vyzval verejnosť, aby pomohla pri vyšetrovaní tohto "tragického a nezmyselného zločinu".

Svedok citovaný televíziou KTVU povedal, že počul najmenej 50 výstrelov. Druhý svedok opísal zvuky streľby ako paľbu zo samopalu. Gilroy Garlic Festival bol založený v roku 1979. Stalo sa z neho jedno z najväčších gastronomických podujatí v USA, ktorého súčasťou sú aj súťaže vo varení a vystúpenia hudobných skupín.  Incidenty so strelnými zbraňami sú v USA veľmi časté. V roku 2017 sú vyžiadali takmer 40.000 obetí.

Viac o téme: StreľbaGilroyGastronomický festival
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu